Pad rejtinga Italije je nova loša vijest za naše banke

Naslovnica Forum Komentari članaka Pad rejtinga Italije je nova loša vijest za naše banke

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Podsjetimo da je Fitch Ratings još 23. novembra 2011 u studiji “Funding risks in eastern Europe” naveo da je Hvatska najgora u Evropi po koncentraciji bankovne aktive. UniCredito i Banca Intesa zajedno imaju 47,7% bankovne aktive Hrvatske. Takvu koncentraciju nema niti jedna od ostale tri najproblematičnije države na Balkanu (po Fitch Ratingsu koji i Hrvatsku svrstava među balkanske zemlje – Srbija, Bugarska i Rumunjska) koje imaju i izloženost Grčkoj, ali ne i tako opasnu koncentraciju bankarske aktive u samo dvije banke u istoj zemlji.

Dalje, prema istoj studiji Fitch Ratingsa, Hrvatska ima cross border holdings od 52% BDP-a – opet najviše (ili najgore) u Evropi.

Treće, prekjučer je Reiner Bruederle (siva eminencija FDP-a, partnera sadašnje koalicije koju vodi Angela Merkel) prvi otvoreno progovorio o mogućnosti da Italija bude primorana uskoro napustiti euro. To je prvi puta da o takvoj mogućnosti govori i visoki funkcioner jedne partije koalicijskog partnera. Na to se osvrnuo i Wolfgang Schaeuble, njemački ministar financija bez naročitog uzbuđenja a kamoli kritike. “Ne možete očekivati da njemački porezni obveznici plaćaju greške u ekonomskoj politici drugih zemalja. Njemačka je dosegla granice svojeg pomaganja. Njemački budžet se ne smije pretvoriti u samoposlugu za one koji nisu voljni provoditi reforme” – dodao je još Reiner Bruederle.

Hajdemo pogađati (jer kod nas ekonomske analize i dugoročne prognoze nikoga ne zanimaju) kako će se eventualni izlazak Italije iz eurozone odraziti na Hrvatsku preko Banke Intese i Uni Credita. Jer to bi se moglo dogoditi prije nego što Hrvatska – ignorirajući iskustva Grčke, Portugala i Španjolske – stvarno pokuša uvesti euro.


Treće, prekjučer je Reiner Bruederle (siva eminencija FDP-a, partnera sadašnje koalicije koju vodi Angela Merkel) prvi otvoreno progovorio o mogućnosti da Italija bude primorana uskoro napustiti euro. To je prvi puta da o takvoj mogućnosti govori i visoki funkcioner jedne partije koalicijskog partnera. Na to se osvrnuo i Wolfgang Schaeuble, njemački ministar financija bez naročitog uzbuđenja a kamoli kritike. "Ne možete očekivati da njemački porezni obveznici plaćaju greške u ekonomskoj politici drugih zemalja. Njemačka je dosegla granice svojeg pomaganja. Njemački budžet se ne smije pretvoriti u samoposlugu za one koji nisu voljni provoditi reforme" – dodao je još Reiner Bruederle.

Ovo sve treba staviti u kontekst nadolazecih saveznih izbora u Njemackoj. Tesko je ocekivati da ce itko iz vladajuce koalicije reci ista dobro o Italiji prije izbora.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Za Twiksera

Uvaženi kolega, točno je da u septembru Njemačka ima parlamentarne izbore. Ali kada je u pitanju odnos prema eurozoni onda ti izbori imaju daleko drugačiji značaj od onog koji im Vi pripisujete. Meni je žao što to moram reći, ali izbori u Njemačkoj nemaju u odnosu na njihovu ekonomsku politiku niti izbliza onaj značaj koji imaju u Hrvatskoj gdje je njihova uloga “kruha igara” koji će naši “prefriganci” skoristiti za još jedno uhljebljivanje prije dolaska MMF-a i stand-by aranžmana kojim će početi sječa budžeta (plaća i penzije dolje za 30% itd).

Njemačka je od eurozone strahovito profitirala ali sada joj eurozona postaje smetnja. Pokret “Alternative fuer Deutschland” – koji će se pred izbore i formalno registrirati kao politička partija – također do sada nije iznio ništa novo.

Mislim da mogućnost izlaska Italije iz eurozone nema veze sa izborima u Njemačkoj – to je pitanje ekonomije i državne ekonomske politike.

Ali ostavimo se Njemačke, ona će se snaći i bez nas. Ja sam pitanje Italije postavio u kontekstu koncetracija bankarske aktive i cross border holdings u Hrvatskoj i predložio da pogađamo što će se desiti ako Italija prije izađe iz eurozone nego što Hrvatska stvarno pokuša uvesti euro.

New Report

Close