Ovo je priča o izumiranju pravih poduzetnika i 5 razloga zašto nam trebaju štreberi

Naslovnica Forum Komentari članaka Ovo je priča o izumiranju pravih poduzetnika i 5 razloga zašto nam trebaju štreberi

Forum namijenjen komentiranju objavljenih članaka.

Tema je vrlo zanimljiv ali prijevod je apsolutna katastrofa, totalno promašen – neću sad o “500 firmi iz Fortunea”, ali direktnim prevođenjem (riuječ za riječ) je ovaj članak apslolutno izmijenio orginalno značenje, tj. na ‘rvackom je značenje sasvim drugčije nego na engleskom.

Ako se kaže GEEK ne misli se na štrebera koji je Kotlera nabiflao od početka do kraja a ne kuži o čemu se ustvari radi. Takvi štrebera nam definitivno NE treba, imamo ih na Ekonomskom za izvoz, i zbog hiperprodukcije takvih štrebera nam ekonomija i jest takva kakva je, pogledati izvješća.

S druge stranve Geek je osoba koja teži znanju i nastoji razmišljati svojom glavom i donijeti neka konstruktivna rješenja a ne samo zvučati i izgledati kao menaĐer. Takvih bi nam definitvno dobro došlo u bilo kojoj grani privrede ali takvi su masovno otišli preko grane jer su tu naišli na – štrebere.

Streber je prilicno dobar prijevod. Tako, uostalom, izraz prevodi i njemacka verzija Wikipedie. Inace izraz streber se danas, kolokvijalno, medju njemackim skolarcima koristi u slicnom ili gotovo identicnom kontekstu kao i u Hrvatskoj. U svojoj osnivi, medjutim, Streber oznacava ambicioznu osobu, osobu s ciljem (streben v. – teziti necemu). Dakle, jedan pretezno pozitivno intonirani pojam je prisvojen ili „highjacked“ sa strane jedne socijalne grupe, cinjenica koja mozda cak vise govori o toj grupi i njenim potencijalnim „labeling“&libelling-motivma nego o samom cilju defamiranja.

Geek je izras srodan nerdu iako siri u upotrebi. I geek vjerojatno potice od njemackog Geck, ali ne od Hochdeutch nego od Niederdeutsch tj. Plattdeutsch, dakle verziji njemackog koja se govori u danasnjoj Nizozemskoj i dijelovima Sjeverozapadne Njemacke. Gek/Geck se koristi u kontekstu „fool“, „crazy“ a ozancava osobu koja je potpuno udubljena u predmet od interesa i zbog toga zanemaruje standardno – socijalno ocekivano – ponasanje. Dakle u slucaju Strebera se izvorno radilo o osobi koja predano slijedi cilj, a danas se – nazalost – upotrebljava samo u jednom – negativnom – kontekstu. Geek, upravo suprotno, je nekad oznacavo ludjaka, ludu i sl. a danas se koristi u smislu koji je nekad u njemackom jeziku velikim dijelm okupirao pojam Streber.

New Report

Close