OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

MartinM
Iz tvog izlaganja bi se dale razanati dvije stvari:
A) Nisi pogledao knjigu dioničara, ili
B) Jesi, ali nisi dobro čitao.
Jer da jesi znao bi o čemu govorim.

naimxs
neće biti interesa.
Manje nego na Pevecu po 223 kn.

Najbolji FI je onaj u kojem je skrivena dobit. Npr. Pevec za 2016.

Dajte se više prestanite dosađivati.
To što će Zaba odlučiti, a niti HT nije bez utjecaja,, nema nikakve veze sa ZSE.
Nisam siguran, ali su i jedni i drugi to već knjigovodstveno moraki baciti u otpis.
I sada ih je baš briga koliko će dobiti kada se, prodajom stavi u prihod?
A ono rastrošni Njemci i Talijani.
Kao i sa ostalim, nježno
nas kontroliraju.

Ne znam. Neće sigurno ništa skupiti bez ogromne premije i toga su sigirno svjesni, ako daju 7kn-8k pa onda prodaju veći paket tj. 75% po 11-12kn..možda i skupe ako daju dobru cijenu…i dalje dobro zarađuju po toj matematici.

Ima zasad jedan veliki kupac i dosta malih igrača koji baš i nisu tako mali.

A ima li velikih prodavaca?

Pevec je zaba utopila po cca 245 kn ne sjećam se točno ali nije bilo ispod 240

MartinM

naimxs
neće biti interesa.

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

@abc1
Itekako je svakomu vlasniku bitno da svoju imovinu što skuplje proda…za ZABU to sigurno vrijedi, uostalom platili su 10kn po dionici i oni to tako računaju bez obzira što su konvertirali dug u kapital.

Ma dobro, ovdje ima dosta sitnih mutikaša koji neargumentirano pišu i pišu svakakve gluposti. Taman bi se netko bavio bezvrijednom imovinom i nastojao je zadržati sto duze pod kontrolom.

Zaba može samostalno prodati svoj udjel kad istekne razdoblje privremenog HT-ovog upravljanja Ili prije ukoliko HT ne ispuni ugovorne odredbe.

Sto se tiče vrijednosti u knjigama, to je tesko reci bez izravnog uvida, no pouzdano znamo da je nisu sigurno bacili u otpis jer je sama Optima navela vrijednost dionice koju je procijenio revizor temeljem poslovnih kombinacija kod pripajanja H-1.

Stranica 52. Poslovna spajanja točka 3. (Nastavak)

http://zse.hr/userdocsimages/financ/OPTE-fin2017-1Y-REV-K-HR.pdf

Nemojmo se zavaravati. Ovdje većinski ima i sukno i škare.
Zaba ima svoju povijest kao većinski. Istraturist.
Sa druge strane, urečena je prodaja, sukladno svim pravnim normama RH.
I nekakva europska komisija nas gleda. A ima i izglednih kupaca.
Ni ulagači ovdje nisu naivni, to su ulagači koji su prošli i sito i rešeto. Svi su svjesni rizika, škara koje većinski ima.
Sve je drugo bezpredmetno. Dug, vrijednost, sadašnja cijena…

Pevec je zaba utopila po cca 245 kn ne sjećam se točno ali nije bilo ispod 240

MartinM

naimxs
neće biti interesa.

[/quote]

Nisam mislio na to nego na javnu ponudu od 223 kn, kad su rezultati za 2017 vec bili vani.

Najbolji FI je onaj u kojem je skrivena dobit. Npr. Pevec za 2016.

A zasto je to rizik? Koje su posljedice?…stecaj, hitna prodaja nekome tko ce preuzeti/otplatiti dugove, novi kredit Zaba-e?

Ja samo pitam zasto je to rizik u ovoj specificnoj situaciji, a ne visok dug opcenito (iz literature)
Ako Optima nije u mogucnosti podmiriti obveze, koji je korak nakon toga?
Prodaja?

A o velikom dugu bi se takoder dalo razgovarat….

Ajmo probat nekako to rezimirat i napisat ukratko ujedno i sebi pokusavam dat odgovore na neka pitanja pisuci ovo nisam ni mislio da ce post ispast ovako dug pravi pamflet ali ocito ima podosta pitanja kako pravilno sagledat ovo, velik dug ne bi bio veci rizik da je dospjece placanja rasporedjeno ravnomjernije, uzmi za primjer H1 koji je preuzela optima iz razloga jer se ocekivalo da po tadasnjem finacijskom stanju i poslovanju H1 ta povecana dospjeca nece moc otplatit, a nitko nije htio posudit iako je HPB bio glavni dionicar (jedan od razloga padajuceg biznisa), pa su pristupili prodaji na vrijeme da ne bi doslo do stecaja te da sacuvaju koliko mogu, iako meni nije jasno da se jedna nagodba tako mogla napravit da vecina dospjeca grupa iz PSN-a dolazi u isto vrijeme, a ne kako je kod ostalih to rasporedjeno da to bude ravnomjernije po godinama, ako gledamo da je dospjece placanja optima kredita s kamatama od 1.2019 do 1.2.2019 reda velicine od od 144-153 mil ovisno uzmemo li MCL obvezu, jasno je da ce optima vrlo vjerovatno trebat dodatno financiranje od nekoga ili u najgoru ruku taman pokrit ta dospjeca te da u slucaju da nema dodatnog financiranja da nece ostat puno ili nista za tekuca ulaganja, a ovo je takva djelatnost da stalno iziskuje ulaganja, pa je realno ocekivat povecanje obaveza prema HT-u, ne vjerujem da bi Zaba dala novi kredit prvo izlozena je vise nego dovoljno drugo svako novo kreditiranje bi morala otpisat dio vrijednosti tog ulaganja odma u startu sta bi tesko netko i potpisao tako lako, zato se optima financira preko ht-a.

Sad pitate koje su posljedice kazete, stecaj, hitna prodaja, novi kredit zabe-ht, to bi vjerovatno svi napisali pa i ja sa sadasnje tocke gledista ali uzmimo u obzir da ste isto pitanje postavili prije dvije godine dobili bi isti odgovor i desilo se da su svi bili u krivu, pogotovo ako uzmemo u obzir AZTN rjesenje koje ne dopusta daljnje upravljanje i zahtijeva prodaju i reklo bi se sigurna stvar, ocito je bilo puno krivih pretpostavki jer se desilo nesto sta uopce nije bilo moguce ali se ocito desilo ne treba to smetnit s uma, zato nekako vise nastojim gledat koji su kome interesi da bih procijenio rizike jer ocito da uvijek postoji neko drugo rjesenje od onoga koji mi vidimo, nakon rjesenja PSN imamo da je ZABA najveci vjerovnik i dionicar pa smo imali da je HT isto dionicar i vjerovnik medjutim taj dio u kojem je vjerovnik je zamjenio za udio u kapitalu iako bi trazbine dobio u prve tri godine sta znaci da je HT-u vise odgovaralo biti dionicar nego naplatit svoje trazbine, zasto je tako jedan odgovor dolazi iz odnosa ZABA-HT gdje HT radi uslugu ZAbi jer zaba na taj nacin vidi sigurnost da ce trazbine koje ima naplatit, a nisu male, drugo vidljivo danas do sada da se zaba ne mjesa te da je upravljanje u potpunosti prepustila Ht-u, koje interese je Ht dosad postigla prvo prodaja usluga optimi to trenutno iznosi do 200mil godisnje sta nije malo, potpuna kontrola optime sta znaci da su oni ti koji su odlucili da se H1 pripoji koji su interes vidili u tome (vjerovatno najbitniji sprijecavanje da vip dodje u posjed toga, nego dug ?), saznanje o prednostima i slabostima optime ako predje u druge ruke, da li rade neko unutarnje sabotiranje za buduceg kupca ne mozemo ne pomislit i na to, tako da je HT imao vise interesa do sada.

Ignore : renči

Koji mu je sljedeci interes za sada upravlja i financira s kojim ciljem da se njega pita preuzeo bi optimu ali ne smije mora se rijesit dionica, koje su mu opcije, da proda vipu ne zeli jer gubi prihod od usluga i brani se jacanjem duopola niti mu je u interesu jacat glavnog konkurenta, da proda nekom trecem koji nema infrastrukturu kao vip mozda izglednije pa bi uspio sacuvat prihode od optime, zabi je svejedno kome, da ode u stecaj sta onda tko dobiva tko gubi, u stecaju dolazi prakticki do rapada baze korisnika prakticki gube vecinu taj raspad koristi Ht-u jer bi bar 70-80% preslo njemu pa bi gubitak na vlasnistvu imalo racunicu, sta zaba dobiva u stecaju imovina vrijedi pa bi dugovanje po tom pitanju mogli naplatit, za vlasnistvo ovisi koliko bi ostalo od te imovine vjerovatno i bi nesto, a opet ovisi i o dogovoru s ht-om ispod stola ako se dogovore nekako ako bi zaba tom opcijom izgubila, iako kod prodaje bi se dobro naplatila pa je tesko pristat na takvo nesto, iako ne mislim da je stecaj opcija niti da je to ikome u interesu bez obzira na moguce gubitke za HT prepustanjem optime nekom drugom, ali kao sta sam gore spomenuo ocito je da sve opcije ne mozemo znat njihovi odvjetnici sigurno analiziraju sta mogu sve poduzest u svoju korist, zato iako ne mislim da je stecaj moguc nije nevjerovatan, vidimo da optima korisnike vec gubi da se desi neka recesija na koju vec ionako trube svi na sva vrata vrlo lako bi se nasao izgovor zbog cega se desio stecaj te ga kao takvim s ovakvim dospjecima moran uzest u obzir prilikom ulaganja iako malo vjerovatan. Ja to gledam ovako ja kao dionicar sam siguran dok drustvo ispunjava svoje obaveze u propisanim rokovima, ono sta ja vidim sada je da Ht financira optimu preko kratkorocnih obveza prema Ht koji su sada s rokom placanja od nekih 3-4 miseca, sta mi vec govori da svoje obveze ne ispunjavaju u roku sta znaci da o mom drustvu ne ovisi hoce nastavit poslovat normalno ili joj netko moze rec plati i pocet zezat jer ne ispunjava svoje obveze u roku, s druge strane ja znam da to drustvo upravlja mojim drustvom i da optima navodi da bez produljenja koncentracije ne može pripojiti H1, jer su joj za vraćanje dugova H1 potrebni financijski efekti sinergija s HT-om, a koji su mogući samo pod upravljanjem od strane HT-a, s druge strane ne postoji niti jedan dokument koji daje tezinu da ce Ht finacirat koliko je potrebno za stabilizaciju te cu sigurno uzest u obzir da moze doc do promjene okolnosti uzrokavanih nekim cinjenicama koje su se promjenile, s druge strane ako je stecaj malo vjerovatan recimo da li postoji opcija da ht dio duga odluci pretvorit u kapital vjerovatno i ta opcija postoji jer bi na taj nacin povecao svoju vrijednost ulaganja kod prodaje, samo po kojoj cijeni za dionicare ovisi o cijeni pretvaranja duga u kapital mozda kod takvog razmisljanja mozemo nac razlog pritiska na prodaju da se odrzi niza cijena, tako da i s te strane mozemo gledat to povecanje rizika s tim dospjecima i povecanjem obveza prema ht-u, trece optima navodi da se najvece sinergije ocekuju u 2021 bas iz razloga dugova s te strane ocito je da oni racunaju tu godinu kao najbolju za prodaju isto nesto sta treba uzest u obzir kao vremenski horizont iako se prodaja treba objavit 2020, cetvrto ocito je da postoji zajednicko djelovanje ZABE i HT da li postoji moguci dogovor da samo HT proda dionice te da zaba ostane dionicar pa da indirektno HT i dalje ima koristi od takve solucije vjerovatno i takva opcija postoji jer bi to HT-u islo na ruke dok se ne nadje kompromis kome da ZAba proda, a u tom slucaju ne bi bila pritisnuta s rokom prodaje pa bi to utjecalo na cijenu dionice iako bi cijena samim porastom vrijednosti kompanije nakon sinergija samo ne onoliko koliko se racuna da bi postigla prodajom barem ne u roku koji je definiran rjesenjem.

Eto neko vidjenje vjerovatno bi se naslo jos neka opcija, a mislim da i cijena dionice nije bez razloga pala osim radi nesigurnosti i rizika, jer ako netko kaze da rizika nema po tom pitanju onda bi bilo pravo cudo da taj pojedinac ne ulozi posteni postotak svog portfelja na ovoj cjeni, s obzirom na samu cijenu ocito je da su ti u velikoj manjini inace bi se to vidilo na rastu cijene, cijena je takva da osigurava povrat bar 1:4-5 ako uzmemo najgoru opciju stecaja i najbolju prodaje te kao takva opravdava kupnju dijela portfelja koji ste spremni riskirat, ako opcija stecaja ne postoji onda je ovdje povrat jos bolji bar 1:10 u slucaju SL na pola trenutne cijene te s te strane se isplati vise ulozit naravno u tom omjeru je bitno i izracunat vremensku komponenetu tog povrata.Ukratko HT ovdje predstavlja sigurnost zbog upravljanja i pomoci ali i rizik zbog sukobljenih interesa, da li ce zanemarit interese ili ne nitko ne moze sa sigurnoscu tvrdit, koja je cijena koja taj rizik opravdava to neka svatko nadje sam za sebe, moje je misljenje da trenutno ova cijena opravdava te druge naveden rizike, osim stecaja koji mislim da nije vjerovatan ali ga ne mogu 100% ni iskljucit, pa mi je s tim velicina postotka portfelja limitirana za sada.

Malo prevelika poruka ali eto barem sam taj dio tog rizika pokusao sazet odjednom,a ne kroz prepucavanja siguran sam da postoji jos mogucih opcija, sad dezurni negativci udrite po minusima 🙂

Ispravak gore dvi poruke prije gdje pise
dospjece placanja optima kredita s kamatama od 1.2019 do 1.2.2019
treba bit
dospjece placanja optima kredita s kamatama od 1.2019 do 1.2.2020

New Report

Close