Koliko smo puta već ponovili da je glavnina duga prema vlasnicima. Ako je dug uglavnom prema vlasnicima onda će vlasnici podmetnuti ledja da se uredno servisira da bi povećali svoju vrijednost na dugi rok na equityu. Manji dug znaci vecu vrijednost equitya. HT konsolidira Optimu i Optima koristi uglavnom HT-ovu infrastrukturu tamo gdje nema vlastite. Dakle, iako je HT konkurent u situaciji kada mora prodati Optimu onda će nastojati maksimizirati koristi, a ne uništiti firmu. To je valjda logično.
Zaba je bila izložena Optimi preko 600 milijuna kuna i gotovo polovina tog iznosa je konvertirana u equity po 10 kuna. Nagrada koja ide kroz mcl za HT je takodjer uglavnom naplaćena kroz novi equity. Dug ima prioritet, no zarada za Zabu i HT je na equityu zanemarimo li kamatu na dug. Da nije bilo spajanja H1 i Optime danas bi samostalna Optima vrijedila vise dioničarima od kombiniranog društva, jer je H-1 nosio breme dugova sa vrlo nestabilnom korisničkom bazom. No, tu se islo na ruku HT-u koji je uz HPB i Croatia osiguranje bio najveći vjerovnik H-1. Ono sto svima ide na ruku je činjenica da tržišni udjeli na telekom trzistu sve vise vrijede zbog zaoštravanja konkurencije i borbe za tim udjelima. Telekomunikacije su vrlo lukrativn biznis sa visokim operativnim maržama i visokim ulaganjima. Kako Optima nema dovoljno sredstava da dugorocno konkurira ulaganjima A1 i HT-u, onda je prodaja logična opcija. A ako se već mora prodati onda je valjda interes vlasnika da se proda skuplje, a ne jeftinije.
Problem upravljanje sa likvidnošću ovdje ne postoji, najlakše je kratkoročni dug pretvoriti u dugoročni ali nema potrebe jer novčani tok konstantno raste što se vidi u izvješću. Ukupne obveze u 3. kvartalu u odnosu na početak godine su manje za 32 mil. kn.
Amortizacija je od početka godine do 3 kvartala povećana sa 57 mil. kn na 68 mil kn, kapitalna ulaganja sa 31 mil. kn na impresivnih 58 mil. kn.
Eto potencijala za ušminkavanje u 2019 godini tj. pred prodaju, ako žele evidentno je da mogu hladno prikazati lijepu dobit.
Budemo vidjeli što nam budućnost nosi.
A tebi je to vrijednost. No, primjer Metroneta je pokazao da firma koja ima dug na razini 1,5 prihoda koja je takodjer prošla predstecajnu, koja na kraju rujna 2018 nema knjigovodstvenog kapitala, vrijedi koliko?
309 i nešto sitno milijuna kuna. Odnosno skoro 1,5 prihoda. Valjda su ovi VIP-u odnosno u A1 ludi pa dijele uokolo novčane poklone.
Slično je bilo i sa Bnetom, Amisom i ostalom ekipom. Dakle, vrijednost je u korisnicima, infrastrukturi i tržišnom udjelu, prenesno govoreći.
Mnoge ovdje muče sve pozitivne stvari koje u Optimi itekako postoje, malo hrvatskoga jala je uvijek dobrodošlo, neki bi kupili pa pišu svašta samo da ne bi još malo pala, takvi na kraju neće sigurno kupiti bila cijena na 3,2 ili 1 kn njima je uvijek skupo i ne valja jer ne znaju što kupuju a i boje se pa daju “dobronamjerne” savjete…
Ja nemam tih problema. DL/UL je 50/10, bez velikih oscilacija.
U svakom slučaju, ovo je za mene najzabavniji i najživahniji topic koji pratim.
A interesantno mi je da se tu može sresti dosta nepoznatih nickova kojih nema na drugim temama ili vrlo rijetko pišu.
Izgleda da je pola špekulanata na ZSE trenutno u ovoj dionici..razvidna je potpora na 1.60 kn po dionici..kad izađe izvješće na Valentinovo..netko će dobit cvijet a netko…vidit ćemo šta..ne vjerujem baš da mali kupuju na ovim razinama..povećao se promet..a dionica ne pada..to bi mogao biti dobar signal..
A interesantno mi je da se tu može sresti dosta nepoznatih nickova kojih nema na drugim temama ili vrlo rijetko pišu.
To je zato jer većina prosječnih ulagatelja ne razumije valuaciju iza ove firme. Njima je to bezvrijedno i propalo poslovanje jer besciljno i bezidejno bulje u omjere i pokazatelje i ne razumiju kako uopće firma funkcionira. Ne razumiju da jednom kada postave poslovanje telekom firme imaju uvjerljivo najvišu Ebitda maržu od svih biznisa jer “Ebitda” nastaje gotovo iz Thin AIR. No, to s druge strane traži velika kontinuirana ulaganja i amortizaciju softvera i opreme. Još kada se tome dodaju negativni pokazatelji kao posljedica predstecaja i opća percepcija da je ono sto je dobro i ima vrijednost, ono sto nema duga, sto ima nizak P/E, isplaćuje dividendu i slično onda zbunjenost obicno kulminira i ljudi postaju još čvršći u svojim promašenim procjenama i krutim stavovima. Zato ja obicno iskreno savjetujem takvima da se drze provjerenih ulaganja tipa Podravka, Adris, Atlantic ili Atlas nekretnine jer na Optimi nikad neće vidjeti ni dividendu ni sjajne multiple. Ulagaci u Optimu su pomalo “poremećeni likovi” jer nastoje vidjeti i vide nešto, sto je izrazimo se laički, prostom oku nevidljivo.
Pa dovoljno je samo pogledati slične transakcije i pronaći podatke na domaćem terenu. Nema nikakvih javnih objava, ali pažljivo oko pronaći će sve podatke koliko je sto plaćeno od sličnih firmi. To zatim treba staviti u kontekst duga, prihoda od prodaje i profitabilnosti tih firmi i “otvori se cijeli novi niz” zanimljivih ideja i pogleda na vrijednost.
Metronet – cca 310 milijuna kuna
Bnet – 524,8 milijuna kuna
Amis Hrvatska – 69,6 milijuna kuna
Bilo je tu nekih još manjih stjecanja, al svi skrivaju brojeve ko zmija noge i zato živimo u sveopćem mraku. Pa ni nedavna najava HT-a da preuzima EvoTV nije bila u javnosti praćena brojevima već je samo bilo rečeno da se radi o poslovnoj tajni.
Ukratko, ovi koji negiraju vrijednost i pišu o bankrotu vrlo površno gledaju na vrijednost Optime i ne razumiju da telekom operater veličine Optime uključujući neto dug mora vrijediti najmanje 100 milijuna eura, sto implicira da equity vrijedi barem 300-350 milijuna kuna. Naglašavam barem. Vrijedi vjerojatno i dosta vise, no ta dodatna vrijednost se može očitovati u spremnosti postojećih i možda novih igrača da ovladaju tim tržišnim udjelom i uključe ga u postojeće ili neke nove operacije. Sve firme na strani preuzimaca bilo da se radi o konkurentima iz branše ili investicijskim fondovima imaju kes i spremne su platiti odgovarajuću cijenu za odgovarajuću akviziciju ukoliko cijene da tamo postoji vrijednost i potencijal za povezivanje sličnih priča u širu, regionalnu ili tek nacionalnu kompaniju. Ne treba robovati uobičajenom stereotipu da je vrijednost uvijek tamo gdje postoji rast i razvoj, naprosto jer postoji cijeli niz društava koja su podcijenena u odnosu na njihovu trenutnu fer vrijednost i vrijednost njihovog tržišnog udjela. Optima je cini mi se, jedno od takvih društava.
Taj sam. I držim se onog iz jednog crtića: “Ako nemaš što pametnog za reć’, onda bolje šuti.”
Izgleda da je pola špekulanata na ZSE trenutno u ovoj dionici..razvidna je potpora na 1.60 kn po dionici..kad izađe izvješće na Valentinovo..netko će dobit cvijet a netko…vidit ćemo šta..ne vjerujem baš da mali kupuju na ovim razinama..povećao se promet..a dionica ne pada..to bi mogao biti dobar signal..
cijena telekom firme koja se uspješno restrukturirala i u roku od godine dana će biti privatizirana, prodaje se na burzi po smiješnih 1,6 kn,tj. 5 dionica treba prodati da kupiš 1 kavu u kafiću?!? ova burza je teatar apsurda, ali doći će to na svoje kroz koji mjesec
cijena telekom firme koja se uspješno restrukturirala i u roku od godine dana će biti privatizirana, prodaje se na burzi po smiješnih 1,6 kn,tj. 5 dionica treba prodati da kupiš 1 kavu u kafiću?!? ova burza je teatar apsurda, ali doći će to na svoje kroz koji mjesec
Kava ti predstavlja vrjednost neke dionice boze me sacuvaj vasih kalkulacija, na forumu najvise se pise na Optimi znaci da su mali igraci ovdje duboko veliki Vam se iskrcavaju poznata prica…