OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pardon nije 780 nego 890 tisuća kuna.

A za činjenicu koliko je A1 odnosno Vipnet platio Metronet konzultirati VIP-ovo financijsko izvješće za 2017. godinu. Stranica 26. tog izvješća. Imate ga na sudskom registru. Tražite ga kao za A1 odnosno pod OiB 29524210204

Ili pogledati privitak ove poruke.

Obveze H1 telekom koje je preuzela optima

Dospjece sijecanj 2019

Ukupno 39,2 mil (S tim da su u ovo uracunate kamate)

Krive su vam brojke… ja sam dobio 39.3 miliona kuna 🙂 Ma salim se naravno. Da, to je taj iznos koji dolazi 4 godine nakon pravomocnosti PSN za H1.

Otplate dugova u PSN su napravljene tako da rastu sa vremenom jer se prepostavljalo da ce firme s vremenom poslovati bolje i moci servisirati te otplate.

Mislim da realno ovo ne spada u neki veliki rizik (rizik od cega uopce?) obzirom da nije problem dobiti dugorocni kredit (ZABA) kojim ce se ovo (djelomicno ili u cijelosti) prebaciti na neki kasniji rok.

Mislim da ce se otplatiti iz poslovanja koliko se moze, a ostatak prolongirati kroz neki kredit…

Ne kalkulira se broj korisnika jer tko je korisnik?

Nego RGU – Revenue Generated Unit – RGU je pojedinačno gledano korisnik fiksne, korisnik interneta i korisnik televizije, iako jedan korisnik može koristiti sve tri usluge, dvije ili samo jednu. Optima prema izvješću s kraja 2018. godine ima 40.203 RGU u sektoru korporativnih korisnika (tu je uključeno i 2000 korisnika Big data-e) i 343.427 RGU u rezidencijalnom sektoru. Tako se to gleda. Naravno, najviše je fiksnih korisnika, pa internet, pa televizija itd…. pogledati str. 13

http://zse.hr/userdocsimages/financ/OPTE-fin2018-3Q-NotREV-K-HR.pdf

Cijela poanta Opte je ta da ima duga koliko ga ima to nitko nezna sa sigurnoscu cim je usla u predstecajnu nagodbu znaci da ga ima vise nego kapitala u najboljem slucaju ako sve prodje uredu optima ce vracati godine i godine dugovanja u prevedenom znaci da do tada ova dionica nevrijedi nista svi ostali zakljuci su suvisni odnosno sami sebe tjesite da nije tako jer imate te dionice u portfelju.

Poanta je da optima ima imovinu koja vrijedi (korisnici, mreza), poanta je da postoji i interes za tu imovinu, poanta je i da tu imovinu mora prodat sta znaci da interes za kupnju i realizaciju je ostvariv i a ima svoju cjenu koja je dosta visa od trenutne, isto poanta je da ima i dosta kratkorocnog duga koji mora platit, dobra stvar je da postoji tok novca s kojim to moze platit ali s obzirom na trenutnu velicinu taman pokriva i malo vise i trenutno najveci rizik je da taj tok novca ostane veci do trenutka prodaje da se ne moramo zapitat da li postoje koje namjere drugacije vlasnika s cime bi nastala nesigurnost u vrednovanju.

Ignore : renči

Krive su vam brojke… ja sam dobio 39.3 miliona kuna 🙂 Ma salim se naravno. Da, to je taj iznos koji dolazi 4 godine nakon pravomocnosti PSN za H1.

Otplate dugova u PSN su napravljene tako da rastu sa vremenom jer se prepostavljalo da ce firme s vremenom poslovati bolje i moci servisirati te otplate.

Mislim da realno ovo ne spada u neki veliki rizik (rizik od cega uopce?) obzirom da nije problem dobiti dugorocni kredit (ZABA) kojim ce se ovo (djelomicno ili u cijelosti) prebaciti na neki kasniji rok.

Mislim da ce se otplatiti iz poslovanja koliko se moze, a ostatak prolongirati kroz neki kredit…

Drago mi je da je barem netko nesto provjerio.Hvala

Ja mislim da kako god vrednuju Optimu ispast će barem 3X-5X na trenutnu cijenu. Naravno, da ključni dioničari mogu utjecati na vrednovanje, ali Zaba i HT nemaju iste (slične) interese osim u naplati svojih tj. vlastitih potraživanja. Zaba ipak želi više novaca od equity-a i nju ne zanima što će o tome misliti HT koji želi zadržati kontrolu nad Optimom i ne prodati firmu.

Zaba je uvjerljivo najveći pojedinačni vlasnik i njezina će biti presudna i zadnja oko prodaje firme. Ionako je sve do sada išla na ruku HT-u, ali samo zato jer su joj iz HT-a obećavali povećanje vrijednosti na kraju balade. Kad u Zabi procjene da tog rasta nema, oni će je prodati. I koliko god dug utjecao na trenutno vrednovanje, on se uredno servisira, a možemo istodobno vidjeti da regionalne valuacije stalno rastu, pa ni Zaba, a ni HT dok god im se vraćaju dugovi, nisu na gubitku. Ni na equityu.

Eto i mene poklopilo na kupnji pa je dio kesa prebacen i ovdje da malo diverzificriamo pozicije… sad jel to bilo dobro ili loše budemo vidjeli kroz koju godinu, kad planiram pobrati plodove ako ih bude, ako se ne osuši voćka :))

A prometi na cijeloj ZSE su tragikomični… tj. vise tragicni, nego komicni… kao i cijela država :))

POGODOVAO HT-u Ministar Marić u tišini prodao državnu imovinu bez javnog natječaja

who dares, wins

Cijela poanta Opte je ta da ima duga koliko ga ima to nitko nezna sa sigurnoscu cim je usla u predstecajnu nagodbu znaci da ga ima vise nego kapitala u najboljem slucaju ako sve prodje uredu optima ce vracati godine i godine dugovanja u prevedenom znaci da do tada ova dionica nevrijedi nista svi ostali zakljuci su suvisni odnosno sami sebe tjesite da nije tako jer imate te dionice u portfelju.

Poanta je da optima ima imovinu koja vrijedi (korisnici, mreza), poanta je da postoji i interes za tu imovinu, poanta je i da tu imovinu mora prodat sta znaci da interes za kupnju i realizaciju je ostvariv i a ima svoju cjenu koja je dosta visa od trenutne, isto poanta je da ima i dosta kratkorocnog duga koji mora platit, dobra stvar je da postoji tok novca s kojim to moze platit ali s obzirom na trenutnu velicinu taman pokriva i malo vise i trenutno najveci rizik je da taj tok novca ostane veci do trenutka prodaje da se ne moramo zapitat da li postoje koje namjere drugacije vlasnika s cime bi nastala nesigurnost u vrednovanju.
[/quote]

A zasto je to rizik? Koje su posljedice?…stecaj, hitna prodaja nekome tko ce preuzeti/otplatiti dugove, novi kredit Zaba-e?

Svi o dugovima, nitko o trgovanju.
Nisu nikome čudni nalozi od po 10 tisuća komada, koji padaju iz vedra neba po raspoloživom bidu ?

[/quote]

A zasto je to rizik? Koje su posljedice?…stecaj, hitna prodaja nekome tko ce preuzeti/otplatiti dugove, novi kredit Zaba-e?
[/quote]

A sta da ja tebi odgovorim zasto je velik dug rizik mislim stvarno, pa da nema toga ili da je bar upola manje duga sa upola manjim dospjecima cijena dionice bi bila bar dva puta veca, ako se tko na ovoj burzi opekao, opekao se radi dugova mislim da to sve govori.

StatusQuo
A tko je sada arogantan?
Ja samo pitam zasto je to rizik u ovoj specificnoj situaciji, a ne visok dug opcenito (iz literature)
Ako Optima nije u mogucnosti podmiriti obveze, koji je korak nakon toga?
Prodaja?

A o velikom dugu bi se takoder dalo razgovarat….

New Report

Close