Optima je već imala veća dospijeća duga po različitim osnovama i dug se uredno servisirao. Ove godine dolazi dio duga i od H-1, od njihove obveznice u visini 1/5 od 41,2 milijuna kuna dakle cca 8 milijuna kuna i 3% glavnice od Optimine obveznice.
Ovo nije istina da je Optima imala veca dospjeca od onih koji dospjevaju ove godine i sljedece godine najblize sta je imala je u prosloj godini ali nisu bila veca
Netko je već spomenuo da glavninu kratkoročnog duga drži HT, a dugoročnog Zaba. Sto znaci da je dug u vlasništvu većinskih vlasnika i da oni očito nastoje maksimizirati svoje koristi i po dugu i po. vlasništvu kada se jednom dogodi prodaja.
Ni ovo nije istina da glavninu kratkoročnog duga drži HT, ako vec prenosite tudju informaciju onda je barem provjerite prije nego sta je prenesete. Sigurno da nastoje maksimizirat svoje koristi radi svojih interesa ali to ne znaci da zele maksimizirat i vase.
Dug nije malen, ali se uredno servisira. U tom smislu nije bas uputno raditi vlastite projekcije obzirom na ograničenost podataka i složenost financijske konstrukcije proizašle iz PS nagodbe i kasnijeg pripajanja H-1. Drugim riječima, lako je pogriješiti u procjenama.
Lakse je pogrijesit u procijenama ako uopce ne pokusate radit vlastite projekcije jer onda sigurno ne znate nista kad niste ni pokusali nesto slozit i procijenit zar ne.
Al ne znate niti koliko je imala. Insinuirate tu nešto. Svadjate se s ljudima. Sami sa sobom. Razvodnjavate temu i uglavnom pisete po nekakvom osjećaju bez konkretnih podataka. Svatko može tvrditi ovo ili ono. Druga je stvar moći to pouzdano i pokazati.
Napisao sam da se ne sicam da je imala vece i kao sta sam gore napisao dobro se i ne sicam da je imala vece jer ocito je da nije, a neke stvari volim provjerit prije nego napisem. Ne svadjam se s ljudima ovo je forum i sluzi za razmjenu pogleda i vidjenja medjutim neki zauzmu temu i ne dopustaju nikakav drugi stav i pogled i onda vas jos vrijedjaju preko privatnih poruka sve podake koje sam napisao sam nastojao provjerit za razliku od vas koji prenosi sta drugi pisu i onda to uzimaju zdravo za gotovo, na forumu svi grijese nema onoga tko nije zauzeti stav da si nepogresiv je krivo jer se lako omakne neka greska zato treba provjerit. Ako netkome smeta tudji stav i razmisljanje onda nek napravi blog gdje ce bit glavni.
Ako su Zaba i HT ključni dionicari i “brinu” o Optimi do prodaje. Istovremeno drze vise od 80% duga Optime onda bi bilo logično i da upravljaju tim dugom. I sigurno neće vas pitati kada će ga refinancirati ili rolati. Sama razina duga jest visoka, no da firme sa slicnim dugom mogu poslovati, ali i da moraju potražiti strateškog partnera odnosno kupca svjedoci i primjer Metroneta koji takodjer nema knjigovodstvenog kapitala, ima dugoročni dug na razini poslovnih prihoda i nešto manji kratkoročni dug i sklopio je kao i Optima i H-1 nagodbu. Isti taj Metronet prodan je na 1,5 prihoda od prodaje i vise od 5 norlmaliziranih Ebitda.
Ovo isto nije istina da HT i Zaba drze vise od 80% duga zakljucno s 2018 godinom vec manje od 70%, al s obzirom da 50 % i nesto vise kratkorocnog duga pripada drugima taj omjer ce se dostic dok kraja ili pocetkom druge godine jer u taj omjer ocito niste uzeli pripajanje h1 i duga iz psn prema dobavljacima, s tim da treba uzest u obzir i dug prema dobavljacima koji je povecan nakon PSN pa bi bilo logicno dio toga isto ukljucit barem oni dio koji nije pokriven potrazivanjima
Za vrednovanje Optime dug je otežavajuća ili odbitka stavka u smislu vrednovanja, no to ne znaci da equity nema svoju vrijednost. Treba proučiti suštinu stvari i dogadjaja i provjeriti razloge zašto su bilancne pozicije takve kakve jesu, a ne tvrditi nešto i onda se pozivati na dojmove i sjećanje.
Ja nigdje nisam rekao da optima ne vrijedi niti bih imao dionice da ne mislim da vrijedi i da ne mislim da ce cijela prica proci dobro, s druge strane to zato sta iman ne znaci da moran zanemarit rizike koji su prisutni i koji me ogranicavaju u velicini uloga, a ocito je i da trziste te rizike ne zanemaruje s obzirom na cijenu dionice ma sta drugi govorili o tome, za dionicara u 90% slucajeva gubitak ulozene imovine dolazi radi duga drustva te sigurno da mi je prvenstveno cilj ne izgubit, a tek onda dobit sta znaci da mi je dug uvjek na prvom mjestu, a tek onda ostale price toliko o mojim dojmovima i sjecanjima vidim da ih i vi imate dovoljno koji nisu bas up to date
zanimljiv je ovaj lik s 20.000 komada na 1,74 kn, stavio ih je malo poslije što je poskidano 20.000 komada na 1,72 kn…ali on ne da 2 lipe jeftinije jer mu ta sitna razlika valjda fali za novi bmw….smijurija
Gledam danas trgovanje.
Veliki investitor. Čitav dan na bidu se nadopunjavaju nalozi na 1,72.
Onaj na asku na 1,74 nagovara neodlučne ?
Ušteda od 1,72 do 1,74 na 20 tisuća komada je 400 kn.
Cijelo jutro gnjavaže za 400 kn ????
Ja bih to u šutu, moram priznati.
Na opte dakle neodlučno,….svi nešto čekaju.
StatusQuo,
Ima takvih na svakoj temi;
Npr. Bariq-RIVP
Na viru lik nesto stalno mezio i govorio za dionicu, sad ce gore, sad ce gore, 😂
I ima takvih na svakim temama. Ne znace da nisu u pravu, ali brate nedaju nist drugo osim svojeg
P.s. kakvo izvjesce ocekujete?
Ne ocekujem nikakvo spektakularno izvjesce recimo da je 2018 bila godina konsolidacije H1 tako da je tu bilo vise troskova nego bi trebalo i vjerovatno ce poslovno zavrsit u minusu i u zadnjem kvartalu tako da svi ocekuju da bi se tokom 2019 mogli prikazivat efekti te konsolidacije barem da nemaju gubitak iz poslovanja sta zbog smanjena troskova osoblja, sta zbog nesto malo smanjenih financijskih rashoda radi manjih kamata i mislim da bi amortizacija mogla malo pocet padat s obzirom da ne znam od cega ce finanancirat velicinu ulaganja koje su finacirali predhodnih godina kada glavnice nisu dolazile na naplatu, medjutim to sve nije toliko ni bitno, bitno je da uspiju sacuvat bazu korisnika jer 3Q je pokazao malko veci minus po tom pitanju mislim da je tu u pitanju malo veci odljev H1 korisnika radi promjene uvjeta otkad je optima preuzela tako da ocekujem da ce se taj pad stabilizirat te da EBITDA ostane na stabilnoj razini jer s obzirom na dospjece dugova barem u ove dvije godine taj dio je najbitniji da mogu uredno podmirivat dugove, naravno da je novcani tok bitan ali on dolazi od toga ne obrnuto.Medjuostalim ono sta je meni bitno pratit je i kretanje obveza prema dobavljacima jer meni osobno nije drago povecanje tih obveza jer znaci da su dio finaciranja nakon sta su preuzeli H1 financirali produzavanjem roka placanja dobavljacima tako da tu ocekujem barem da se taj dio ne pogorsava. Ukratko uredno ispunjavanje obveza, stabilnost EBITDA, te da se ne pogorsavaju druge obveze jer bi znacili da iz redovnog poslovanja ne stvaraju dovoljno likvidnosti za sve potrebe i onda samo treba docekat pocetak prodaje.
@StatusQuo
Razmišljamo slično.
@zločesta
Prema mome osobnom mišljenju na ovoj dionici TA nema što pokazati.
StatusQuo,
Ima takvih na svakoj temi;
Npr. Bariq-RIVP
Na viru lik nesto stalno mezio i govorio za dionicu, sad ce gore, sad ce gore, 😂
I ima takvih na svakim temama. Ne znace da nisu u pravu, ali brate nedaju nist drugo osim svojeg
P.s. kakvo izvjesce ocekujete?
Ne ocekujem nikakvo spektakularno izvjesce recimo da je 2018 bila godina konsolidacije H1 tako da je tu bilo vise troskova nego bi trebalo i vjerovatno ce poslovno zavrsit u minusu i u zadnjem kvartalu tako da svi ocekuju da bi se tokom 2019 mogli prikazivat efekti te konsolidacije barem da nemaju gubitak iz poslovanja sta zbog smanjena troskova osoblja, sta zbog nesto malo smanjenih financijskih rashoda radi manjih kamata i mislim da bi amortizacija mogla malo pocet padat s obzirom da ne znam od cega ce finanancirat velicinu ulaganja koje su finacirali predhodnih godina kada glavnice nisu dolazile na naplatu, medjutim to sve nije toliko ni bitno, bitno je da uspiju sacuvat bazu korisnika jer 3Q je pokazao malko veci minus po tom pitanju mislim da je tu u pitanju malo veci odljev H1 korisnika radi promjene uvjeta otkad je optima preuzela tako da ocekujem da ce se taj pad stabilizirat te da EBITDA ostane na stabilnoj razini jer s obzirom na dospjece dugova barem u ove dvije godine taj dio je najbitniji da mogu uredno podmirivat dugove, naravno da je novcani tok bitan ali on dolazi od toga ne obrnuto.Medjuostalim ono sta je meni bitno pratit je i kretanje obveza prema dobavljacima jer meni osobno nije drago povecanje tih obveza jer znaci da su dio finaciranja nakon sta su preuzeli H1 financirali produzavanjem roka placanja dobavljacima tako da tu ocekujem barem da se taj dio ne pogorsava. Ukratko uredno ispunjavanje obveza, stabilnost EBITDA, te da se ne pogorsavaju druge obveze jer bi znacili da iz redovnog poslovanja ne stvaraju dovoljno likvidnosti za sve potrebe i onda samo treba docekat pocetak prodaje.
[/quote]
Trebali bi vam platiti za vasu analizu
Najbitnije da odrze ili povecaju bazu korisnika do prodaje poduzeca, a brojke ce se same sloziti od sebe
Lp
Slozio bih se s vise manje svim gore navedenim sto bi kao posljedicu moglo imati sasvim dovoljno vremena za ukrcaj / iskrcaj, svakome po vlastitim afinitetima.
Tek negdje pred ljeto ce poceti prica o predaji elaborata, ili o nekim drugim stvarima.
Do tada… Zzzzz…
Ja mislim da se dobro zakuhava oko Optime….svi bi sada Optimu….netko po 1,71,2,5,3,5….kn.
Samo netko igra igrice i pise po forumu svasta…za sebe ili za nekog drugog.
Ovi opsezni komentari ….da to nisu prijasnji vlasnici H1….nekako mi vuce na Splitski …..
Firma ima svoju vrijednost i to ce doci na naplatu….e sad … netko bi trejdao i zarađivao kako on misli…
Dugorocni ulagac ce sigurno biti zadovoljan…
Stvarno ne razumijem kako nekome, bio dionicar ili ne, moze smetati iznosenje cinjenica i skretanje paznje na nesto o cemu se nije raspravljalo, a moze bit veoma bitno za poslovanje/cijenu. Konkretno, vise sam naucio o OPTE u 10 postova DonJuana i Statusa nego iz svih drugih izvora zajedno. To je i na moju sramotu, ali zato i sluzi forum (bar meni), za besplatne informacije i ucenje od pametnijih od sebe.
Kako god, pun sam OPTE, danas sam jos nadokupio, ali sam i znatno oprezniji…
I dalje mi je OPTE best buy