Igrice pred otvaranje burze, stavljaju naloge na prodaju na 1.65 i onda ih povlače pred početak trgovanja da ne bi slučajno cijena porasla tj. da se ljudi uspaniče pa da im prodaju na ovim smiješnim razinama.
@tozian
Trebalo bi o tome svakako izvijestiti regulatora.
da to nije dozvoljeno, ne bi ni postojala takva mogućnost, na svim dionicama je to jednako moguće, nema tu ništa neregularno, pravila su za sve jednaka i znana, to što ih neki na burzi na taj način koriste, znači da su na dobrom mjestu, inače bi bili u crkvi, a ne, nije ni tamo puno poštenije
Al to se može tumačiti kao pokusaj manipulacije cijenom bez stvarne namjere da se bilo sto kupi ili proda. Legitimno je spekulirati, al burza sluzi za trgovinu, a ne namjeru trgovine koja se onda namjerno i ne realizira.
Zakon o trzistu kapitala je tu jasan, kao i uloga burze i regulatora.
Pogledala sam knjigu od siječnja prošle godine, i usporedila sa knjigom od siječnja ove godine.
Dionice Optime šeću sa računa na račune….. na skrbničke, valjda i u zalog, pojavljivale su se dionice C serije, i obzirom na to koliko je dionica protrgovano u posljednjih godinu dana ja na prvi pogled ne vidim bitnih promjena. Izašla su dva fonda, i HP….. ostalo na prvi pogled kako bilo, tako i ostalo… mora da ja to nisam dobro gledala ? Uz toliko seljenja sa računa na račune teško je to sagledati.
Jedan dan olovku i papir, i redak po redak.
@zloceta
Upravo tako.
Glavnina ulagaca ne prodaje. Prodavali su fondovi Zabe, CROS i fondovi HPB-a. Nikome od njih to nisu bile velike pozicije. Zanimljivo je da su kod većine prodavača njihove banke matice dionicari Optime pa otuda valjda i postoji sumnja da banke vlastite fondove koriste kao zadržavatelje cijene. Ne znam, no to je prilično zanimljiva opaska pa bi je svakako trebalo istraziti. No, vise manje je to postalo nebitno jer su svi to izašli. Velika većina strukture dionicara, govorimo o vise od 90 pa čak i vise posto je stabilna i nije se mijenjala.
Naim,
da li je vama jasno da se čovjek može u zadnjoj sekundi predomisliti iz 1001 razloga, evo recimo, realizirati će neku drugu poziciju puno povoljnije,
vi niste nikada promijenili mišljenje i odluku,
nemojte misliti da branim model, ali on je tu, postoji, naš, dozvoljen,
a za ovu dionicu imam i 100% alibi, nemam ih
Pa bilo bi nelogično da se i prodaju vece količine obzirom da se očekuje prodaja odnsono naložena je od strane AZTN. Pretpostavlka je da će HT pokusati otezati sa prodajom, al opet najveći dionicar je Zaba, a njoj nije u interesu otezanje već naplata vlastitih potraživanja i postizanje najviše cijene za dionice.
Ako se tome doda i poprilična M&A aktivnost u sektoru onda zaista tko nema stvarne potrebe za novcem bi trebao i logično je da drži dionice.
Al to se može tumačiti kao pokusaj manipulacije cijenom bez stvarne namjere da se bilo sto kupi ili proda. Legitimno je spekulirati, al burza sluzi za trgovinu, a ne namjeru trgovine koja se onda namjerno i ne realizira.
Zakon o trzistu kapitala je tu jasan, kao i uloga burze i regulatora.
Naravno da je to pokušaj manipulacije cijenom kao i ove smiješne prodaje po kupnji sa par dionica jer neki re.tard misli da će tim izazvati paniku (moš misliti). No sve dok HANFA i uprava burzu to budu gledali sa strane, neće biti pomaka na bolje na ZSE. Oni moraju shvatiti da im je primarna uloga osigurati sigurno okružje za ulaganje i ulagače pa makar počeli s time sada kad već nisu do sada. Inače će i dalje na burzi biti mali prometi i dosada.
Pa Hanfu treba obavijestiti u formi predstavke na adresu potrosaci@hanfa.hr i Hanfa mora po službenoj dužnosti postupiti i obavijestiti onoga tko je prijavio odgovorom na prijavu u odredjenom vremenskom roku. Barem tako piše u njihovim pravilnicima i dokumentima.
Ja mislim da je želja puno dionicara ( mislim ovih na forumu ) da imaju što više dionica Optime….ali su neki tak škrti da bi ako može i zabadave ili na dug…
Uz poštovanje prema svima tu ima toliko navlakača i onih koji upravo manipuliraju sa cijenama prodaje i kupnje…sigurno to isto rade neki brokeri za nekog velikog ali u svakom pogledu svi bi zelili što više dionica Optime…
A to je vrlo jednostavno.
Staviš novce na račun ( ako ih imaš ) i kupiš dionice po sadašnjoj prodajnoj cijeni.Jer momentalno ( barem skoro svi tako govore ) je jako,jako jeftino…
Ili tko nema i ne želi se uplitati u ovu trakavicu neka ne piše svoje savijete , već na dionici koju ima.
da to nije dozvoljeno, ne bi ni postojala takva mogućnost
glupost. to što je nešto moguće, ne znači da je dozvoljeno! npr. imaš dva brokerska računa i s jednim prodaješ i rušiš cijenu, a s drugoga kupuješ te iste dionice. je li to moguće? naravno da je! ali nije dozvoljeno i sve takve manipulacije cijenom HANFA treba najstrože kažnjavati, npr. neka ovom muljatoru blokiraju račun tj sredstva i dionice na mjesec dana pa da vidimo hoće li to opet raditi