http://www.seebiz.eu/telekom-za-radijus-vektor-i-avkom-platio-120-miliona-evra/ar-187870/
srbi kupuju i ne pitaju za cijenu ….
Ako zele kupiti i Optimu ja im nudim svoje dionice po 18 kn da mogu lagano poceti skupljati.
Neka se jave za podatke jer oni ovo sigurno citaju. 🙂
[/quote]
ja im dam moje i za pola tj. 9kn….a što mogu kad sam skroman po prirodi 😉
Sve ama bas sve se prodaje cc 1000 eura po korisniku….u zadnjih 6 mj ih je bilo puno prodaja i kupnje po tim vrijednostima….a mislim da Optima je puno veca i ozbiljnija kompanija….
Na linku gore od seebiz se može točno pročitati….
Zato mislim samo….kad bi bili a zasto nebi bili kod prodaje Optime…
cc 170.000-200.000 korisnika x 1000 Eura = 170-200 mil Eura
69.000.000 mil dionica…..pa moze to biti kolega koliko ste u postu i napisali…18 kn.
Preko 10kn nadamo se svi….
Kako se krece broj korisnika optime?
Smanjuje
Povecava
Ili je
Stabilan
Sve ama bas sve se prodaje cc 1000 eura po korisniku….u zadnjih 6 mj ih je bilo puno prodaja i kupnje po tim vrijednostima….a mislim da Optima je puno veca i ozbiljnija kompanija….
Na linku gore od seebiz se može točno pročitati….
Zato mislim samo….kad bi bili a zasto nebi bili kod prodaje Optime…
cc 170.000-200.000 korisnika x 1000 Eura = 170-200 mil Eura
69.000.000 mil dionica…..pa moze to biti kolega koliko ste u postu i napisali…18 kn.
Preko 10kn nadamo se svi….
Kako se krece broj korisnika optime?
Smanjuje
Povecava
Ili je
Stabilan
[/quote]
Televizija i internet su stabilni, a fiksna pada. To je u skladu s nacionalnim trendovima i pad Optime je na razini pada prosjeka tržišta. Bar je bilo tako do jeseni prošle godine. Optima ima dobru ponudu bez ugovorne obveze i to ljude privlači jer nitko ne voli se obvezivati na duge rokove unaprijed, a tek kasnije testirati i koristiti uslugu.
Da optima vrijedi vise sigurno vrijedi medjutim sad se tako olako razbacivat tako jednostavnim mnozenjem samo da je variabla broj korisnika puta 1000 eura to ne ide tako, prvo sve te gore srpske firme godinama posluju pozitivno s neto profitnom marzom prije poreza od 6-18% u 2017 godini i s pozitivnim kapitalom jer su poslovale godinama pozitivno, jer ovdje tko god kupuje ne kupuje samo korisnike vec i dugove i ostalu imovinu, ako optima u narednom razdoblju pokaze da moze davat solidnu dobit s ovim rekonstruiranjem premija na preuzimanje ce joj rast s tim ce se pokazat i plan Ht-a ako se to ostvari, s druge strane premija ovisi da li postoji treci igrac osim vipa koji je zainteresiran, s obzirom da je trziste poprilicno konsolidirano nekako ne vidim tog treceg igraca, al opet vip ce sigurno to htjet preuzest posto potom pa mozda nece gledat cijenu, ovisno na koji nacin ponuda za kupnju uopce bude odvijala.
S druge strane eto Kopernikus je prodan 1000 eura po korisniku, s dugom koji je velicine njihovih prihoda nesto slicno kao optima, medjutim radi se o drugom kabelskom operateru u zemlji, za koji je premija sigurno veca, s tim da se i njihova NPM kretala od 18-40% sta je jako bitno za uzest u obzir, s druge strane kolika je premija na korisnike fiksne telefonije sigurno manja jer je to dio koji je u opadanju svugdje tako da uporedbe nikad nisu jednostavne, al opet da vrijedi vise sigurno vrijedi sad pitanje koliko, dosta toga ce ovisit o narednim financijkim izvjestajima po meni, da li mogu dobit prikazivat i kakav je rast korisnika nakon ovog spajanja s H1, ali to ne umanjuje da bez obrzira na to vrijedi vise samo pitanje koliko tesko dat odgovor na to
Drugi kabelski operater, a imao je 4 puta manje prihode od Optime odnosno za 75%?! I nije istina to sto pišeš, ja sam provjerio u srpskom registru poduzeća… najveća Ebitda (a ne neto dobit) bila je lani, cca 6,5 milijuna eura i jasno je da je ušminkana za prodaju. Prodajna cijena imala je izuzetno visoku premiju radi politike… i medija u Istočnom komsiji.
A usput mi reci sto će Tele2 sa svojom mobilnim mrežom? On je ili mora prodati ili će morati kupiti Optimu. Dosad ih je RH avantura koštala 3,3 milijardi kuna. Optima je “najjeftinija” opcija za dugorocan opstanak.
Ja još tipujem i na ovakve fondove odnsono investitore koji prodaju i sadržaj i imaju infrastrukturu.
I njihovi novi vlasnici… http://www.bcpartners.com/?sc_lang=en
Te njihov trenutno portfelj ulaganja… http://www.bcpartners.com/our-investments/current-investments?sc_lang=en
Nije istina da je neto marža bila do 40%, to je Ebitda marža. To je uobičajeno da se ušminka prije prodaje.
Optima vrijedi 5-7 Ebitda. To su trenutna vrednovanja. Odnosno od 600 do 850 milijuna kuna. A koliko je to po dionici, računajte sami.
Kopernikus je placen 29 Ebitda no to nisu realne valuacije.
Evo primjer vrednovanja na konkurentnom trzistu, s time da je prethodni vlasnik koji je prodao operaciju DT-u, prodao firmu sa milijardu eura duga za 1,9 milijardi eura, sa proforma 2018 prihodima od 300 odnosno 200 milijuna eura. Najveći telekom operater u Austriji je Telekom Austria, vlasnik A1. DT je do ove kupovine u Austriji imao samo mobilnu operaciju. Ako su uz dozvole regulatornih agencija i EK Austrijanci bez većih problema prepustili firmu Nijemcima i najvećim regionalnim konkurentima, onda očekujem takav reciprocitet u RH. Možda neće ići tako glatko kao u Austriji, al u nekom trenutku će se vjerojatno odigrati.
Pa koga je to tele2 to do sad preuzimao u Hr da se pokazao kao netko ozbiljan da se natjece u ovom slucaju ili nekom drugom, meni se oni cine nezainteresiranim za nekim daljnjim vecim ulaganjem u Hr samo moje misljenje jer ocito do sada i nisu uspili se nametnit ocito se drze svog low cost principa kao pruzatelja usluga i ne zanima ih neko veliko sirenje vjerovatno je takva politika.Treci igrac moze samo pitanje je da li ga ima to se nece znat sve do pocetka utrke steta da srbi nece kako su krenuli s kupovanjem.
Da greska neto marza prije poreza se kretala prosjecno oko 20% u zadnje tri godine gledao sam i ja te podatke s apr-a, ne znam da li je usminkana, ne izgleda mi tako na prvi pogled pa EBITDA i NPM u 2017 godini prije prodaje je bila losija nego prethodne dvije zar nije logicno da bude veca ako se sminakala.Ocu rec da da je premija sigurno veca za kopernik po korisniku koji je drugi kabelski operater i kojemu je EBITDA od 40-50% i NPM oko 20% bez obzira na velicinu duga koji je u rangu optime
Pa i Optima je kabelski operater. Nemoj biti pain in the ass jasno je da bez fiksnih operacija, mobilni operater poput Tele2 na ovako malenom i zasicenom trzistu nema dugoročnu budućnost. Upravo to dodaje vrijednost Optimi odnosno premiju na cijenu.
Pogledaj gore primjer kupovine UPC Austria od strane DT i zapitaj se zašto je HT išao kupiti RF operatera kao sto je EvoTV, a javno je objavljeno da se HP produkcija prodavala godinu dana i bila ponudjena svim operaterima. Očito drugi operateri nisu imali interesa za takav posao, vjerojatno zato jer ciljaju nešto vece.