OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vidim da mnoge muči trenutna cijena .
Poznato je pravilo da ništa tako dobro ne potiče kupnju kao rast cijene.🙂
Ovdje sam već dugo, sa više ili manje…sjećam se doba kada je Merkur izlazio, na 1,70. Papira kao salate.
Prodavao, prodavao, pa prodao. Čini mi se da je cijena tijekom dva tjedna iza toga skočila na 4,19. Nisam sigurna baš za dva tjedna, ali za cijenu jesam….

zločesta,
mislim da smo u odnosu na period kad je Merkur izlazio u manje zavidnoj situaciji: AZTN je produljila upravljanje HT-u odn. prolongirala rok za prodaju, uz odobrenje pripajanja H1 Optimi
to naravno vrši pritisak na cijenu jer su mnogi ‘unutra’ upravo zbog prodaje i, rekao bih, špekuliraju s tim
iz recentnih izvještaja se vidi da H1 ništa dobrog (u smislu fin.brojeva) nije donio Optimi – H1 bi ionako teško nastavio poslovanje sam a ovako su korisnici prebačeni pod kapu Optime
dakle povijest nas uči da je svako sljedeće izvješće otprilike ovakvo: pad prihoda od govorne usluge, rast ostalih prihodovnih stavki uz nešto bolju EBITDA-u, međutim amortizacija, otpisi i usklađenja ‘pojedu’ svu dobit pa povrata za vlasnike kapitala – nema!
novčani tok pak opterećuju obveze iz PSN-e pa niti tu nema očekivanih blagodati za društvo pa tako niti za dioničare

moje je mišljenje da i god. izvješće za 2018. godinu neće biti ludnica, da će nakon objave cijena možda još malo i pasti ali vjerujem da par mjeseci prije objave plana prodaje koji treba biti pripremljen do 1.7.2019., treba krenuti rast potaknut i opet špekulacijama o prodaji

Povrat je Ebitda, a ne neto dobit. Kad to naučiš možda ćeš i moći komentirati poslovanje bilo koje telekom kompanije.

Firma je na 110 milijuna kuna kapitalizacije sa 10-15-tak posto mkt share-a u RH. Ako su do sada u Vipnetu, T-HT-u i Tele2 uložili više od 10 milijardi kuna u taj biznis, a sama Optima prije predstečajne 1,6 mlrd. kuna (gledajući ukupno uneseni kapital i kasnije pretvoreni dug u equity) i nakon toga još cca 250 milijuna kuna, takva firma ne može vrijediti 500 milijuna kuna uključujući dug nego mnogo više. Dakle, matematika je vrlo jednostavna…. negdje nedostaje najmanje 500 milijuna kuna, a kako se dug vodi u knjigama, a dionice ne, barem ne po fer vrijednosti, znači da je ta vrijednost kod dioničara.

@DonJuan
primjer:
neko društvo ima pozitivnu EBITDA-u ali par godina u nizu, zbog velikih ulaganja, amortizacija pojede taj plus; osim toga, svako malo se jave ‘kosturi iz ormara’ pa su i otpisi potraživanja veći koji dodatno ‘zatuku’ dobit iz operacija
društvo stoga ima samo prenesene gubitke
odakle će isplatiti dividendu dioničarima?
ili kakav ROE može imati društvo kojemu je dobit nakon poreza negativna?

Ostavi se tih školskih primjera. Ovdje nitko ne očekuje dividendu nego se kladi na vrijednost tržišnog udjela, djela infrastrukture i broja korisnika pri prodaji.

To što sam nabrojao vrijedi više od trenutnog zbroja duga i tržišne vrijednosti equity-a, ako je dug više-manje fiksan (a kod Optime i jest jer je većina duga fiksirana i to kunski) onda je promjenjiva varijabla equity. I na to se pretpostavljam ulagači klade.

Fiksna je padajući biznis, ostalo je stabilno ili blago rastuće i nema nikakvih problema (barem ne značajnih) glede poslovanja. A da li će biti par milijuna kuna dobiti ili neće, trenutno nije nešto što će drajvati cijenu dionice 2, 3 ili 5X prema gore.

Na dobrom smo tragu.
Preneseno iz današnjeg izdanja Marketwatcha .
Nigam Arora — u vrijeme velike volatilnosti na tržištu prokušana je i uspješna strategija ulagati na vjerojatna preuzimanja.
Nismo znači pametni eto sami od sebe.
Ovdje je urečeno preuzimanje. To je to, lijep vam svima pozdrav do proljeća.

Točka pretovara je na 1,55 kn pa tko voli….

p.s. to stvarno zvuči groteskno-dionica telekom tvrtke za jednu i pol kunu. Koja je ovo burza

Ignore: KressoM, delux

Točka pretovara je na 1,55 kn pa tko voli….

p.s. to stvarno zvuči groteskno-dionica telekom tvrtke za jednu i pol kunu. Koja je ovo burza

najluđe je što je na kupnji iznad 1,5 kn 52.000 dionica, a na prodaji do 1,6 kn oko 66.000 dionica i nitko da se istrese po kupnji ili počisti prodaju nego stvarno skoro sve ide po tih 1,55 kn!? fakat ludo

Ja ti mislim da se ovdje cijena održava na niskoj razini s namjerom. Ja mislim da su neki svjesni činjenice da se ovdje s relativno malo novaca može jako podići cijena, a onda je dosta upitno kako napraviti procjenu i nešto prodati po istoj ili čak nižoj cijeni?

Tromjesečni prosjek je ipak tromjesečni prosjek. Njime se ne može baš toliko muljati, a kupoprodajnim ugovorom i procjenom može. Milijun, dva, tri kuna bi ovdje napravilo čuda i dovelo stvari u red.

Al to je samo moje mišljenje i ne uzimajte ga kao ozbiljno i vjerodostojno.

Ja se nadam da ce uskoro doci i pravi investitori koji ce kupovati sve ovo

Kupnja je satima na 1,55 kn,a prodaja na 1,56 kn. Razlika je dakle 1 lipa, manje ne može. Prodavač ne želi prodati 1 lipu jeftinije jer bi valjda propao, a kupac ne želi dati 1 lipu više jer inače ne bi imao za burek i jogurt za marendu. Ova burza je prava komedija 🤣😂

Ignore: KressoM, delux

Kupnja je satima na 1,55 kn,a prodaja na 1,56 kn. Razlika je dakle 1 lipa, manje ne može. Prodavač ne želi prodati 1 lipu jeftinije jer bi valjda propao, a kupac ne želi dati 1 lipu više jer inače ne bi imao za burek i jogurt za marendu. Ova burza je prava komedija 🤣😂

petnaest minuta nakon posta počišćeno je 44.000 dionica s prodaje, a izgleda da bi i ovih preostalih 21.000 komada na 1,6 kn uskoro moglo biti počišćeno?

New Report

Close