OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne griješiš.

Nisam nigdje pronasao informacije koliko je Metronet imao korisnika koje je preuzeo VIpNet. Samo u jednom clanku se spominje 4600 poslovnih korisnika, a to je smijesno naspram Optiminih brojeva.

Optima u svakom izvjescu daje broj korisnika i to je transparentnost za svaku pohvalu.

Metronet pruža usluge velikim poslovnim korisnicima, za razliku od Optime koja to radi u prvom redu za retail. Iako i Optima dosta poslovnih korisnika, Metronet je isključivo na tom tragu. Možda ispada da je Metronet imao stabilniju bazu, al obzirom na raspršenost i veličinu Optimine baze, to nije slučaj.

Pitanje je infrastrukture, to je više tehničko pitanje, no i ona može nositi značajan ponder vrijednosti. Ponekad i presudan.

A gdje je nestalo Croatia osiguranje, ako je ispalo iz top 10 sa milijun i stotinu tisuća papira……. a pojavila se Zagrebačka sa 770 tisuća…..
Sve čudno.
Treba ići viriti u knjigu. Da li je netko bio nedavno ?

To je izgleda promjena sa vlasničkog na skrbnički račun. Nije 770 nego 720 tisuća komada.

Iako, treba biti oprezan kod tih vlasničkih promjena jer mojedionice znaju nerijetko “pogriješiti”.

Sve što većina ovdje govori, o broju (bazi) korisnika kao najvećoj i (hmmm) jedinoj prednosti i vrijednosti OT-a je točno
jer za što se drugo uhvatiti? taman su pohvatali konce, bili na pozitivnoj nuli s poslovanjem i onda je došla ‘akvizicija’ H1, pa ih je sada njihova amortizacija opet gurnula u minus
mislim okej je Ebitda ali, kako bi rekao Buffett, tko će platiti opremu i postrojenja, Zubić vila? treba gledati sveukupnu sliku

a infrastruktura im je koma, evo ja mogu na svom primjeru reći da mi je operater pri zadnjoj promjeni terminalne opreme rekao da mi je veza još i super (provjeravao je propusnost) s obzirom da sam na bakru, i to nekih 300 m do prve centrale koja doduše jest digitalna, ali što vrijedi? navečer kad je većina doma i kad se surfa i gleda TV preko žice, često zna i puknuti veza pa se sve restarta, srećom nije često ali dešava se

no, pustimo tehnikalije – nije novost da sljedećeg kupca čeka ulaganje u infrastrukturu koja je zastarjela i dotrajala.. no pitanje je kako onda vrednovati Optimu? ne znam koliko ima smisla po nekim multiplama?
Ovo što je pisao Cartmann isto nije nemoguće, gurneš sve u propast (kao probali smo ali vidite da ne ide?) i korinike podijeliš po nekom ključu između preostalih operatera: svi zadovoljni i Agencija i HT

HT ima prosječno gledano lošiju infrastrukturu od Optime, ovu backbone. Optima ima samo djelić infrastrukture, al to što ima, ili ta koju ima, nije loša. Druga je stvar što HT na pojedinim lokacijama ima state-of-the-art infrastrukturu jer je tamo najveća gustoća naseljenosti i potrošnje.

Činjenica jest da je Vipnet dosad svakog konkurenta dosta platio i da će vjerojatno pokušati kupiti i Optimu. Za B-net su platili između 80 i 90 milijuna eura i preuzeli preko pola milijarde kuna duga i tamo je najveći ponder vrijednosti nosila tadašnja infrastruktura. Optima ima svoju vrijednost, al nosi i brojne rizike. No, potencijal rasta ipak nadmašuje te rizike, barem iz mojeg osobnog kuta gledanja.

1,69 Kn
Još samo mali korak pa smo ispod cijene istovara Merkur Osiguranja ( 1,65 Kn ).

Zar nam je stvarno trebalo spajanje sa H1 ?
Zar nam stvarno treba “knigovodstvena varijanta” spajanja koja garantira lažne knjgovodstvene gubitke odmah nakon spajanja u iznosu čak do 200 miliona Kn ?
Zar nam stvarno treba politika amortiziranja koja ulaganja ( optička mreža, zgrada, najnovija tehnologija konekcije, sve trajnija vrijednost ) doslovno otpisuje za nekoliko godina ?

Za čiji se interes sve to radi na ovaj način ?

Tko ovdje “upravlja” prema propasti ?

Tko ovdje nadgleda takvo “upravljanje” ?

@DonJuan

Ja sam IN, jako dugo sam već ovdje i ne dam se istjerati.

Gnojim, ako to želiš tako nazvati, samo zato što znam da je uz trenutno knjigovodstveno stanje moguće na barem dva načina “izraditi” male dioničare i prigrabiti OPTIMU od strane prvih 2 – 3 dioničara.

Do toga je došlo ( sudski ) dokazivim zajedničkim djelovanjem tih dioničara.

Prestati ću “gnojiti” kada vidim da me neće zakinuti za “moj dio Optime”.

Ako me zakinu ( čitaj opljačkaju ), “zagnojiti” ću im na sudovima.

Možeš mi se pridružiti ako želiš.

Od toliko “gnojenja” možda nešto i poraste.

kolega Accountant je napisao dobar post..

Optima će se trebati dosta potruditi da održi postojeću bazu korisnika.. čitam malo okolo usluga nije baš tako dobra.. ali kako su neki korisnici nezadovoljni njihovom uslugom neki drugi su nezadovoljni uslugom drugih operatera tako da će uvijek biti prelazaka između istih..
Teško mi je do kraja sagledati ulogu HT-a u ovoj priči s obzirom na odnos koji ima prema Optimi.. Možda je sreća da je tu i VIP koji sigurno neće nekakve makinacije samo promatrati sa strane..

Kaj sad ne rasprodaju dalje ako im ne vrijedi?
Ionako je očito mnogima svejedno koliko će dobiti pa nek se riješe “balasta”…

Kaj sad ne rasprodaju dalje ako im ne vrijedi?
Ionako je očito mnogima svejedno koliko će dobiti pa nek se riješe "balasta"…

U zadnje vrijeme interes za prodaju dionica je slab. Možda je i ovdje vrijeme za jedan oporavak cijene dionice.

Ignore: KressoM, delux

New Report

Close