Nastavak:
upupup
Fahrudine pozdrav.
Prepoznajem Vaše znanje i primjećujem da imate pristup svim potrebnim informacijama za kvalitetno bavljenje ovim poslom.
Zanemarimo školicu o amortizaciji u kojoj visinu amortizacije povezujete sa ostvarenim prihodima, a ne sa vremenom upotrebljivosti onoga u što ulažemo i očekivanog povrata investicije.
Zanemarimo i moju razinu neshvaćanja i potpuno iskrivljenu subjektivnu percepciju.
Može mala igra brojevima?
Kada bi netko kupio OPTIMU u trenutnom stanju za 630.000.000. kn (10 kn/dionica ) i trenutno platio sve njihove dugove to bi iznosilo manje od 1.000.000.000.kn. Takva OPTIMA donijela bi već u prvoj slijedećoj godini 50 do 100 miliona kn dobiti. Vama takva OPTIMA ne vrijedi.
Istovremeno na temi HT opravdavate ulaganje HT-a u obveznice DT-a u iznosu od milijardu kn koje neće donijeti doslovno nikakav prinos.
Molim Vas da mi objasnite po čemu su moje neznanje, iskrivljena subjektivna percepcija i drukanje nešto loše u usporedbi sa Vašim djelovanjem na forumu.
fahrudin
Po tome jel polazite od potpuno pogrešne pretpostavke da je amortizacija “guska u magli”. Sve telekomunikacijske kompanije imaju visoke razine amortizacije jer ulazu u hardware i software koji brzo tehnološki zastarijeva, zato je takvu imovinu potrebno i izdašno te brzo amortizirati. I ova razina amortizacije za Optimu je preniska, kao sto je vjerojatno i Capex u odnosu na konkurenciju sto znaci da Optima vjerojatno tehnološki kontinuirano zaostaje. Nisam tehnolog ni iz te branše da to mogu kategorički tvrditi.
Sto se tiče ulaganja HT-a ništa ja ne opravdavam nego procjenjujem da je na ovoj razini kamatnih stopa i očekivanih poteza ECB-a do konca ove godine ta kupovina racionalna. Stavi se u poziciju voditelja riznice HT-a. U sto bi ti uložio da imaš na računu cca 500 milijuna eura i još 150 milijuna eura u radnom kapitalu. U sto, ali konkretno? A da bude superlikvidno i niskorizično?
Sa tom gomilom novaca nije lako hendlati u ovako maloj bari, punoj krokodila, kakva je Hrvatska. Glavni rizničar ne razmišlja investitorski, njega zanima najveći mogući prinos uz superlikvidnost i nizak rizik. Obveznica DT-a je likvidan instrument, a koliko je ili ce biti izdašan, to ce pokazati vrijeme.
Ajde da ti ja sada objasnim….da netko izvana kupi Optimu, a da nisu HT i Vip, morao bi uloziti jos puno milijardi da uopce odrzi market share, a jos vise milijardi da krene u povecanje market shera….
jel ti sada jasnije ili moram napisati tekst tvoje duzine?
Ajde da ti ja sada objasnim….da netko izvana kupi Optimu, a da nisu HT i Vip, morao bi uloziti jos puno milijardi da uopce odrzi market share, a jos vise milijardi da krene u povecanje market shera….
jel ti sada jasnije ili moram napisati tekst tvoje duzine?
Moj tekst je zbroj tekstova raznih kolega.
Ti napiši tekst kakav želiš ako njime želiš nešto reći ili objasniti.
Ako netko kupi Optimu, kupiti će je zato što će takvu kupovinu procijeniti isplativom.
Ako Optima prije toga bude knjigovodstveno ( umjetno ) uništena nitko je neće kupiti.
Takav scenarij treba prepoznati i preventivno djelovati.
Zasto bi neko morao uliziti milijarde kuna za odrzavanje market share ako kupi optimu ?
Da dodje nekakva skandinavska telekom kuca ili irska bas bi ljudi isli njima.
Ne razumijem sto je tako bitno da optima bude ht ili vip ? Pa ja bi prva otisla tim trecima.
Premalo je vremena da se Optima knjigovodstvo ubija, ovim tempom trebale bi godine. Realno je za ocekuvati neke prve insajderske procjene vrijednosti za 6 do 9 mjeseci, jer tamo na ljeto 2019 biti ce sliuzbeno objavljena realna vrijednost. Zato ko vjeruje da vrijedi vise od 2 kn i voljan je sacekati koji mjesec…. Meza je na stolu a kako ima nesretnika koji moraju prodati po daj sta Das…. Kud ces ljepse price.
Premalo je vremena da se Optima knjigovodstvo ubija, ovim tempom trebale bi godine. Realno je za ocekuvati neke prve insajderske procjene vrijednosti za 6 do 9 mjeseci, jer tamo na ljeto 2019 biti ce sliuzbeno objavljena realna vrijednost. Zato ko vjeruje da vrijedi vise od 2 kn i voljan je sacekati koji mjesec…. Meza je na stolu a kako ima nesretnika koji moraju prodati po daj sta Das…. Kud ces ljepse price.
Tako je, u 6mj. 2019 cemo biti pametniji po pitanju vrijednosti, bez obzira na vrijednost Optime koja je definitivno veća od tržišne izgleda da dionica koji ce promjeniti vlasnika dotad ima još podosta , ako će biti metoda “daj što daš” bit ce zanimljivo.
Ekipa se nakrcala po 2,00 – 2,10 pa sad pokušavaju to kapitalizirati. Puno puta viđeno npr. na THNK. Ići će ludilo par dana pa će se nakon toga par tjedana balon opet polako ispuhivati do 2,00 – 2,10…
Nema ovdje ozbiljnije gore dok netko veliki ne odluči da će ići gore.
Izvor- ictbussines.info
Optima Telekom je prvo tromjesečje 2018. u odnosu na prethodnu godinu završio s rastom prihoda od 20,6 posto kao i rastom operativne dobiti (EBITDA) prije jednokratnih stavki za 5,2 posto. Povećanju ukupnih prihoda najviše su pridonijeli pozitivni trendovi ostvareni od usluga koje su fokusu ponude Optima Telekoma, a riječ je o uslugama multimedije i interneta. Uz ove usluge, povećani su i prihodi u segmentu javne govorne usluge te podatkovnih usluga.
01.06.2019. HT je u obvezi podastrijeti Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja plan prodaje Optima Telekoma.
Strpiti ćemo se do onda.
Obaveze iz predstečajne otplaćuju iz poslovanja…meni to sve izgleda ohrabrujuće i dobro.