Sukladno MSFI-u goodwill se ne amortizira to je samo kod HSFI-ja. Kod MSFI-a se goodwill svake godine testira na umanjenje.
Goodwill je excess cash-a kojim je preplacena vrijednost imovine business-a kada firma kupuje drugu firmu. Dakle, Asset kod akvizicije je placen vise nego sto vijedi tako da se na Balance Sheet-u mora prikazati kao nekakva virtualna vrijednost.
Goodwill se moze umanjiti samo amortizacijom ili kupovinom firme po diskontnoj vrijednosti, kada se kreira negativni Goodwill
Joj daj… Firma je pripojena. Nije bilo kes transakcije osim u onom zanemarivom djelu zaokruživanja broja dionica. Knjigovodstveno je stvoren goodwill i direktno i preko brenda i morali su ga otpisati da bi uskladili knjigovodstveno stanje sa “stanjem na terenu”. Nije bilo novčanih troškova i odljeva pa ovo sa strane operativne (one iz osnovnog posla) profitabilnosti nema značajnijeg utjecaja. Ne znam kakav će biti porezni aspekt jer je tu posljednjih godina bilo nekih izmjena koliko sam vidio.
Sorry dečki ali ovo vam ide na 1,8
odlično! može li točan dan da se odmah pribilježim za 30.000 komada?
Nematerijalna imovina koja je unesena u Optimu spajanjem sa H1 najbolje se vidi u GFI-u 2017. god.
http://www.zse.hr/userdocsimages/financ/OPTE-fin2017-1Y-REV-K-HR.pdf
Na 75. stranici je tablica NEMATERIJALNE IMOVINE
U tablici je vidljivo da je pri spajanju unesena imovina H1 definirana kao “Goodwill” ( 87.629 ) i “Ostala imovina” ( 95.357 ). Ostale stavke pripojene “nematerijalne imovine” su zanemarivih vrijednosti.
Obzirom da se iz tablice vidi da Optima prije spajanja pod tim stavkama nije imala nikakvih knjiženih iznosa pretpostavljam da te stavke realno ne predstavljaju nikakvu imovinu i nemaju utjecaj na direktno poslovanje firme.
Zaključujem da su te vrijednosti doslovno izmišljene da bi se spajanje moglo izvesti bez trenutnog prikazivanja ogromnog gubitka.
Ako znam da su te dvije stavke nepostojeća vrijednost i vidim da je započeto njihovo umanjivanje ( amortizacija – otpis – testiranje na umanjenje ), svejedno mi je kako to nazivaju, zaključujem da će u skoroj budućnosti te stavke biti svedene na 0 Kn.
To onda znači da smo spajanjem prihvatili prikazivanje knjgovodstvenog gubitka od približno 183 Mil. Kn.
Mislim da je trenutni dio otpisa ( 64.184 od 182.986 ) bio više ograničen vrijednošću kapitala i rezervi Optime nego odlukom koliki će dio te vrijednosti konačno biti otpisan.
Konačno će biti knjgovodstveno prikazan gubitak od oko 183 Mil. Kn po tim stavkama.
OTPIS TIH STAVKI NEMA NIKAKAV UTJECAJ NA POSLOVANJE OPTIME, nego samo na knjigovodstvenu bruto vrijednost poduzeća.
Čudi me da se uprava odlučila na ovakav knjigovodstveni prikaz spajanja.
Umjesto daljnjeg iskazivanja ( nepostojećih ) gubitaka predlažem revalorizaciju vrijednosti ( preamortizirane ) materijalne imovine i novo definiranje BV Optime.
Nisi u pravu jer se pripajanje radilo po procjeni fer vrijednosti. Otpisano je ono što je bilo iznad booka odnosno procjene revizora u pogledu fer vrijednosti H-1. Nije H-1 bio bezvrijedan jer je imao korisnike i generirao prihode i novčani tok. Sastavni dio ugovora o pripajanju bila je procjena vrijednosti i zamjena dionica odnosno kapitala.
Ne mogu otpisati cijelu imovinu. Otpisuje se višak odnosno goodwill. Ustvari, testira se imovina na njegovo umanjenje. No, suštinski je to slično.
To su ionako jednokratne operacije i ono što će nakon svega ostati jest klasična bilanca i jedinstveni RDiG i NI. Ovdje se firma vrednuje po profitnoj snazi, broju korisnika, infrastrukturi u vlasništvu i kao sukus odnosno mjera svemu, tržišnom udjelu.
sisoje
“To su ionako jednokratne operacije i ono što će nakon svega ostati jest klasična bilanca i jedinstveni RDiG i NI. Ovdje se firma vrednuje po profitnoj snazi, broju korisnika, infrastrukturi u vlasništvu i kao sukus odnosno mjera svemu, tržišnom udjelu.”
@ sisoje
Sa ovim dijelom se svakako slažem.
Za ostalo se nadam da si ti u pravu jer imam puuuuno dionica OPTE ( gledano prema mojim mogućnostima ). 🙂
Isto ili slično je napravio Muller kad je preuzeo Kozmo. Nije Kozmo bio bezvrijedan iako je imao malen ili čak i negativan kapital. I to su Todoricevi ljudi korektno odradili. By the Book sto se kaže.
Ne bih brinuo na tvome mjestu. Cash flow je jak, operativna profitabilnost zadovoljavajuća i za neko vrijeme, recimo da kraja godine vidjet će se puni učinak pripajanja. Telekomunikacije su dosta kompetitivan sektor i imaju svoju vrijednost. I to ne samo medju lokalnim providerima nego i u medjunarodjim razmjerima.
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=01&dd=27&nav_id=1351958
Sa svakim padom cijene prognozerima rastu apetiti.
Odgovaralo im je 2,5 pa nisu kupovali.
Pričali su i o 2,2 pa neće kupovati.
Ako padne na 1,8 opet neće kupovati.
Tko kupuje, kupuje bez puno navijanja.
Tko samo navija najčešće nikad ne kupuje.