teško se ovo može zvati odličnim FI, ocjena bi prije bila – “dovoljan”
Ovako na prvu brzinski, mislim da nesto ne stima s izvjescem. Barem sto se RDGa tice.
Optima je imala na polugodistu 220m prihoda a H1 80m
A sada zajedno na q3 357m???
Prosle godine sama Optima na q3 340m..
Pa valjda se konsolidira od spajanja, dakle to je samo za jedan kvartal. Od trenutka spajanja.
Nije za tri kvartala. Bilanca je u odnosu na kraj prošle godine.
Ebitda je ok. Stabilna. Čak je i rasla ako dodamo jednokratne stavke. Tu je bilo nekih otpisa. Ja sam ih očekivao i više. Neće se tu efekti pokazati odmah nego vremenom. Recimo, taman pred moguću prodaju odnosno prije nje. Za godinu dana.
odlično i izvrsno – iz dobiti u gubitak. Agrokor-odlično.
Pa u gubitku su jer su povećali amortizaciju i optisali neke stvari, a ne radi toga što su lošije radili. Ebitda je ostala stabilna i to je jedina mjera operativne uspješnosti poslovanja.
odlično i izvrsno – iz dobiti u gubitak. Agrokor-odlično.
– ali zato imate diskontnu cijenu po 2kn.
– recite mi što danas možete kupiti za 2kn ???
– I love this game.
Pozdrav !
Pa valjda se konsolidira od spajanja, dakle to je samo za jedan kvartal. Od trenutka spajanja.
Nije za tri kvartala. Bilanca je u odnosu na kraj prošle godine.
Ebitda je ok. Stabilna. Čak je i rasla ako dodamo jednokratne stavke. Tu je bilo nekih otpisa. Ja sam ih očekivao i više. Neće se tu efekti pokazati odmah nego vremenom. Recimo, taman pred moguću prodaju odnosno prije nje. Za godinu dana.
Je je istina. Hvala
Prihodi od trenutka spajanja, a ovo prije na H1 se netiralo i iskazano je u bilanci.
Isprike na brzopletosti
Pa u gubitku su jer su povećali amortizaciju i optisali neke stvari, a ne radi toga što su lošije radili. Ebitda je ostala stabilna i to je jedina mjera operativne uspješnosti poslovanja.
Pošto je ovdje riječ o informatičkoj i telekom opremi, koja ima ograničeni vijek što zbog napretka tehnologije što zbog kvarova, nisu oni povećali amortizaciju i optisali neke stvari jer su sami htjeli – kao npr. kod turista…
Već je to realnost…
Pošto je ovdje riječ o informatičkoj i telekom opremi, koja ima ograničeni vijek što zbog napretka tehnologije što zbog kvarova, nisu oni povećali amortizaciju i optisali neke stvari jer su sami htjeli – kao npr. kod turista…
Već je to realnost…
[/quote]
Ne znam što je za tebe realno ili nije, amortizaciju su povećali jer su pripojili novu imovinu koju otpisuju odnosno amortiziraju od 1. srpnja ove godine pripajanjem H-1. Amortizacija je u tom smislu stabilna. Oni otpisuju koliko trebaju, nisu petljali sa stopama. No, imali su izvanredne otpise i to i navode. Moguće da će ih biti još.
Stvar je u tome, da će Optima, pripajajući H1 za godinu do dvije preuzeti dio njihovih korisnika, a smanjiti značajno troškove dvaju pogona i na taj način ostvariti određene uštede. Dakle, imat će jedan centar za korisnike, jednu jedinicu za tehniku, pa do banalnih stvari, tipa marketing i računovodstvo. To je proces i te će se uštede vidjeti tek za recimo godinu dana, u značajnijoj mjeri.
Ovo je vrlo kompetitivno tržište. Svaki korisnik je vrijedan, a cijene padaju. Tako da nije lako zadržati korisnike i na njima dobro zaraditi. Ono što muči Optimu su dugovi jer da njih nema tu bi bilo barem 20-30 milijuna kuna više za dioničare. No i to će se vjerojatno vremenom popeglati odnosno smanjiti na neku normalnu i održivu razinu.
Pored amortizacije oni na svoju razinu prihoda dosta i ulažu, zasad u ovoj godini cca nešto manje od 32 milijuna kuna.
Zaduženi su, puno ulažu, posluju s gubitkom, kapital im je nikakav. Dioničari su tu u zadnjem redu, čekaju da im padnu mrvice. Prvo vjerovnici, pa ulaganja, pa ovo ono, a dioničarima šta ostane. A ne ostane ništa ako posluju s gubitkom.
Je istina, al je i cijena zato nikakva. Ipak će tu biti na godišnjoj razini oko 110 milijuna kuna Ebitda, a sljedeće godine i dosta više. Na kapitalizaciju od 200 milijuna kuna, to vam je džaba.
Kolega, bolja je od ELKL. Za to ne brinite! 😉