OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa lijepo piše u izvješću da u 2017. mogu prenijeti 48,2 milijuna kuna gubitka, a u 2018. još gotovo 32 milijuna kuna. Znači za njih u tim godinama nema porezne obveze od poreza na dobit.

Da ih danas netko preuzme i nakon toga pripoji, porezna bi mu obveza bila manja za 48,2 milijuna kuna te za taj iznos ne bi platili porez u 2017. godini, pa opet isto tako 32 milijuna u 2018. godini. Dalje, očito nije razgraničeno odnosno napisano u izvješću, a tek onda ako me sjećanje ne vara za Optimu nastupaju najveći gubici koji su i bili uvod u predstečajnu. Dakle, u samo ove dvije godine, potencijalni bi preuzimač i pripajatelj imao 80 milijuna kuna manju obvezu plaćanja poreza na dobit kroz pripajanje.

A ovih 14 milijuna u 2016. im nisu priznali iz nekog razloga pa su knjižili kao odgođenu poreznu imovinu.

da, ovo je vrh za sada jer trenutno nema novih vijesti na vidiku koje bi pogurale cijenu preko 4 kn, slijedi stagnacija

Ignore: KressoM, delux

da, ovo je vrh za sada jer trenutno nema novih vijesti na vidiku koje bi pogurale cijenu preko 4 kn, slijedi stagnacija

A druge dionice imaju nove vijesti pa rastu?

Ja mislim da ovdje tek kreće pravi rast. Ovo je “novootkrivena” priča sa pozitivnim razvojem i mogućom značajnom zaradom pogotovo ako uskoro dođe do pripajanja i širenja korisničke baze ili prema alternativnom scenariju prodaje “čiste” Optime tijekom ove godine.

Ja baš vjerujem u rast sljedeći tjedan jer ovako ne ide kako vidimo.
Malo se treba podignuti ljestvica da se promet pokrene.

Kolega @Vauvau, imate izvanredno oko za detalje. Ali:

“Dalje, očito nije razgraničeno odnosno napisano u izvješću, a tek onda ako me sjećanje ne vara za Optimu nastupaju najveći gubici koji su i bili uvod u predstečajnu. “

Kolega dalje nema sto biti razgraniceno, porezni gubici priznaju se samo za razdoblje od prethodnih 5 poslovnih godina. Sto je razlog zasto se u izvjescu navode porezno priznati gubici za 2017-tu i 18-tu koji se referiraju na gubitke stvorene 2012-te i 13-te. Od 2014-te nadalje OPTE posluje sa plusom a gubici prije 2012-te se ne priznaju jer je proteklo vise od 5 godina od njihova realiziranja. Sto znaci da je ukupna vrijednost tih gubitaka ona koja se spominje u izjvescu ilitiga 80 milijuna kuna. Nikakvih 850 milijuna kuna koje kolega @Babo navodi u citiranom tekstu.

Lp

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

Dakle, ukupno je 80+14 koje porezna nije priznala za 2016. Al morate znati da i H-1 je imao popriličnih gubitaka. Kada se H-1 i Optima spoje onda oni zajedno opet mogu to prebacivati u budućnost gubitke i koristiti porezni štit. Ne znam za kolegu Babu, al on je napisao koliko vidim iz vašeg posta ukupno cca 200 milijuna kuna poreznih ušteda. Iz Optime ispada “samo” 94 milijuna, ostatak je valjda mislio na H-1. Kada i ako se firme spoje pa eventualno pripoje to će gotovo je sigurno iznositi kumulativno i do 150 milijuna kuna.

Vi ste očito pogrešno shvatili. Kumulativni gubici jesu bili 850 milijuna kuna (kumulativni gubici firme, 850×20%=170 milijuna kuna; no dio će očito ostati neiskoristen), a dio koji potencijalno otpada na porezni štit je ovih stotinjak milijuna koje se odnose na razdoblje do konca 2018. godine.

Malo li je usparat 150 milijuna kuna na firmu koja tržišno vrijedi manje od 280 milijuna kuna?

Pa nisu ovi iz HT-a i Zabe ludi, znaju oni zašto sve to rade i pakiraju te koje će koristi proizvesti potencijalnom kupcu, ako i kada se firma proda ili pripoji.

Ja baš vjerujem u rast sljedeći tjedan jer ovako ne ide kako vidimo.
Malo se treba podignuti ljestvica da se promet pokrene.
Ili spustit mozda? Ako se podigne tek tad nece bit udaranja po asku..osim naravno ako ne bude neka vanredno dobra vijest..

Kolega @Vauvau. Upravo mi potvrdujete da ne razumijete sto pisete. Spominjati “850*20%” je KRIVO jer se velik dio tih gubitaka NE PRIZNAJE jer su realizirani pred vise od 5 godina. Razumijete? Dakle spominjati 850 milijuna kuna gubitaka NEMA SMISLA. Nestali su. Nemoguce ih je iskoristiti. Ono sto se priznaje je 80 milijuna kuna poreznih gubitaka jer je taj iznos realiziran unutar 5 godina od tekuce godine.

Nadalje, (a to je jos jedan dokaz da ne shvacate materiju) KRIVO je vase spominjanje nekog ogromnog poreznog stita. Ja cu se zadrzati na dijelu Optime (bez H1) odnosno ovih 80 milijuna kuna poreznih gubitaka. Taj iznos se odbija od OSNOVICE. Ponavljam OSNOVICE jer je iznimno vazno. Taj dio se onda mnozi sa poreznom stopom i dobiva se porezna usteda. Dakle ukupna USTEDA eventualnom akvizicijom OPTE-a (bez H1) je 16 MILIJUNA KUNA (80*20%).

Porezni gubitak prenosi se i nadoknađuje umanjivanjem porezne osnovice u sljedećih pet godina, ako taj Zakon ne određuje drukčije.”

Izvor:
http://www.rrif.hr/Prijenos_poreznog_gubitka_-1645-misljenje.html

Evo stvarno ali stvarno molim nekog potkovanog u racunovodstvu da potvrdi sto sam napisao.

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

Vlasnik/nositelj računa (OIB) / Suovlaštenik/imatelj VP (OIB) Stanje [%] Vrsta računa
1. ZAGREBAČKA BANKA D.D. (92963223473) 25.625.853 40,32 Osnovni račun
2. HT D.D. (81793146560) 12.090.190 19,02 Osnovni račun
3. HANŽEKOVIĆ MARIJAN (29887444970) 2.200.790 3,46 Osnovni račun
4. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. (53056966535) 2.084.240 3,28 Osnovni račun
5. ADDIKO BANK D.D. (14036333877) 1.766.500 2,78 Skrb. račun
6. MARTIĆ MATIJA (26652252919) 1.500.569 2,36 Osnovni račun
7. VIPNET D.O.O. (29524210204) 1.085.430 1,71 Osnovni račun
8. HPB D.D. (87939104217) 810.943 1,28 Osnovni račun
9. HPB D.D. (87939104217)/HPB GLOBAL – OIF S JAVNOM PONUDOM (43449016606) 737.339 1,16 Skrb. račun
10. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. (53056966535) 723.086 1,14 Skrb. račun
Ukupno: 48.624.940 76,51

prva dva nece dopustit pad…

Kolega Crobiz16 je u pravu. I ta ušteda je maksimalno 16 m ali može biti i manje, zavisi od dobiti Opte. Npr. ako u 2017 OPTE bude imala dobit od 48m onda može iskoristiti porezni štit za tu godinu od 48m i ne mora platiti porez od 9,6 milijuna (odnosno manje jer se stopa PD-a smanjuje), ali ako dobit bude manja, npr 20m onda može uštediti samo 4 milijuna koliko bi trebala platiti porez a ne mora zbog prijenosa gubitka. Ostalih 28 mil propada jer ih nema pravo prenijeti u 2018.
I nema nikakvih 80 + 14 jer je tih 14m u 2016.toj dobit a ne gubitak. Samo 80 m u slijedeće 2 godine.

Ma di je on u pravu? Talambases napamet. A da nema pojma vidi se po zazivanju “svevišnjeg”. Istina je da ni on ni ja ne možemo znati točnu veličinu štita jer se to iz ovih bilanci ne vidi. Možemo vjerovati samo pojašnjenjima koja je dao revizor. Tih 14 je odgođena porezna imovina. Pogledaj mfsi pa onda piši, a ne napamet.

A gdje je H-1, pogledaj izvješće, a ne trla baba lan.

hehe Babo Babo. Imas pravo da ne znam tocno koliki je stit ali znam sigurno da se gubici prije 2012-te ne priznaju a glavnina duga je napravljena puno puno prije. Evo ti po godinama prije 2012-te.

2005 – (92 mln)
2006 – (131 mln)
2007 – (132 mln)
2008 – (114 mln)
2009 – (111 mln)
2010 – (63 mln)
2011 – (68 mln)

Ovi gubici su neiskoristeni i mozemo im reci pa-pa. Tocan iznos kojeg sam OPTE priznaje je 80-ak milijuna kuna koji su navedeni u izvjescu. Dakle, sukus ove “rasprave” je da se u slucaju preuzimanja radi o iznosu usteda koji nije uopce u istoj galaksiji sa ovih tvojih 850 milijuna kuna i reda velicine je 10-20 milijuna kuna. E sada kakve ces ti konstrukcije stvoriti da bi ispalo da si u pravu, ja ne znam. Ali meni je vise nego ocito da nemas pojma i da si citavo misljenje temeljio na krivim pretpostavkama i/ili cinjenicama.

P.S. lp

New Report

Close