Jesi ti čuo za pojam poreznog štita i da kada pripojiš društvo koje ima kumulirani poslovni gubitak možeš razgraničiti poreznu obvezu na pet godina u ovisnosti kako je bila izvorno generirana i to koristiti kao porezni štit?
Ozbiljno te pitam? Jer ako nisi, onda je bolje da se upoznaš.
Babo legendo legendarna hvala ti sto si se javio. Reci mi, jesi racunovodja po struci? Ja nisam ali vidim na kilometar da nemas pojma sta pises.
3.2. Pripajanje društva
Pripajanje društva je postupak po kojemu se jedno ili više trgovačkih društava pripaja drugom trgovačkom društvu bez postupka likvidacije društva (ili društava koja se pripajaju), prijenosom cijele neto imovine (imovina i obveze) na društvo kojemu se pripaja(ju), a društvo kojemu se pripaja(ju) ima status društva preuzimatelja.
Porezni obveznik koji je prestao s radom zbog pripajanja dostavlja nadležnoj ispostavi Poreznoj upravi financijska izvješća i poreznu prijavu s nadnevkom koji prethodi nadnevku upisa pripajanja u trgovački registar i rješenje trgovačkog suda o upisu pripajanja.
Međutim, društvo kojemu se pripaja ili pripajaju druga društva nema obveze sastaviti prijavu poreza na dobit s nadnevkom koji prethodi nadnevku upisa pripajanja u trgovački registar. Razlog je u tome što društvo kojemu se pripajaju (preuzimatelj), ne prekida poslovno i porezno razdoblje, nego nastavlja djelatnost s imovinom društava koja su mu se pripojila.
Preuzimanje imovine znači i računovodstveno preuzimanje bilančnih stavaka (što u poreznoj evidenciji znači preuzimanje salda, a ne prometa), po bilanci pripajanja.
Društva koja se pripajaju brišu se iz registra poreznih obveznika u informacijskom sustavu Porezne uprave, a društvo preuzimatelj ostaje evidentiran u registru poreznih obveznika u informacijskom sustavu Porezne uprave pod svojim matičnim brojem.
Prava i obveze pripojenih poreznih obveznika iz porezno – pravnog odnosa preuzima pravni slijednik odnosno društvo preuzimatelj.
Slično je i kod podjele s odvajanjem.
3.3. Podjela društva
Podjela je transakcija koja obuhvaća razdvajanje i odvajanje.
Pri razdvajanju društvo nestaje, bez postupka likvidacije, prijenosom cjelokupne imovine i obveza na dva ili više novoosnovanih ili postojećih društava u skladu s propisima koji uređuju to područje. U slučaju razdvajanja, porezno razdoblje je razdoblje koje se nastavlja na posljednju poslovnu godinu do dana razdvajanja.
Ako pri postupku razdvajanja postoje društva preuzimatelji, za njih se porezno razdoblje ne mijenja. Takva društva, uz poreznu prijavu za cijelo razdoblje u kojemu se dogodila statusna promjena, dostavljaju nadležnoj ispostavi Poreznoj upravi upis promjene u trgovački registar i rješenje trgovačkog suda o upisu promjene, te bilance dijela društva koji se pripojio.
U slučaju razdvajanja s osnivanjem, porezno razdoblje za novo društvo je razdoblje koje se nastavlja od dana odvajanja s osnivanjem.
Pri odvajanju, društvo prenosi jednu ili više djelatnosti na jedno ili više društava koja se osnivaju ili na jedno ili više postojećih društava, u skladu s propisima koji uređuju to područje. Prijenosom djelatnosti se smatra prijenos cjelokupne imovine i obveza koje se pripisuju dijelu društva koje organizacijski čini zasebno poslovanje.
U slučajevima odvajanja društvo koje ostaje i društvo kojemu se prenosi dio djelatnosti toga društva, nastavljaju obavljati djelatnost kao postojeća društva, s jednim dijelom djelatnosti manje, odnosno jednim dijelom djelatnosti više. Takva društva, uz poreznu prijavu za cijelo razdoblje u kojemu se dogodilo odvajanje, dostavljaju nadležnoj ispostavi Porezne uprave upis promjene u trgovački registar i rješenje trgovačkog suda o upisu podjele, te bilance dijela djelatnosti koji se odvojio.
Prava i obveze podijeljenih poreznih obveznika iz porezno – pravnog odnosa preuzima pravni slijednik.
Da, ja nemam pojma, bitno je da ti prangijaš po svakoj temi i uglavnom pišeš notorne gluposti.
Dobar si, vidim kuzis materiju a takve cijenim na ovom forumu. Vidim spominjes nekakvih 5 godina, je mozes i to isto malo prouciti?
hehe je Babo, pisem notorne gluposti i kompletan sam hidijot. To mi majka i otac cijeli zivot govore.
Ali nemoj sada odustati, je mi mozes objasniti ovo razdoblje od 5 godina sto spominjes? Nekakav kopi pejst sa neta je ok.
Je, 8 godina. Previše je kesa na tržištu i ima ulagača. Ova firma ako se spoji s H-1 vrijedi i sada barem sedamdesetak milijuna eura. Dakle, euro po dionici ili i dosta vise od toga. Sa ovim dugom.
Pogledajte posljednju dostupnu bilancu B-neta i Amisa pa ćete vidjeti da dug za vrednovanje ne predstavlja problem. Pored toga, Optima ima 850 milijuna kuna kumulativnog gubitka, a sa H-1 preko milijardu kuna sto se da razgraničiti na 5 godina. Ako primjenimo efektivnu poreznu stopu od 20% to znaci potencijalnom preuzimacu koji ostvaruje dobit i vise od 200 milijuna kuna porezne uštede odnosno manje plaćenog poreza, a cijela firma, dakle spojena sa H-1 trenutno tržišno vrijedi manje od 280 milijuna kuna. To drugim riječima znaci da se firma na ovoj tržišnoj cijeni dobije za desetak milijuna eura. To ne da je kiki-riki, niente, ništa, nichevo… nego je doslovno steal deal!
Posložena i konsolidirana, profitabilna u rukama dobrog vlasnika, može vrijediti i milijardu kuna… a vi računajte koliko je to po dionici.
Ajde Babo, odgovori pa da vidimo fino tko prica notorne gluposti a tko istinu. Sta je sa tih 5 godina koje spominjes.
Bio sam toliko dobar pa sam kopirao tvoj post od pred tjedan dana (str 461) da ga skupa prokomentiramo.
I što ti nije jasno?
Sve piše u postu.
Dakle, ako netko poput HT-a ili Vipnet-a tko ima mnogo dobiti preuzme i pripoji ovakvu firmu, ima pravo koristiti njezin porezni štit u pet godina što efektivno znači manje plaćenog poreza na dobit za njezine razgraničene kumulativne gubitke. Firme moraju biti iz iste djelatnosti.
Pa nije mi jasno jer ima samo dva odgovora: a) ne znas. b) lazes.
Tipujem na A jer ne vjerujem da bi namjerno lagao ali cisto provjeravam.
Ajde dokaži da ja lažem. Izvoliš.
Pa za pocetak izvjesce OPTE-a za 2016 godinu. Stranica 62. Koliki su porezni gubici raspolozivi za prijenos?
http://zse.hr/userdocsimages/financ/OPTE-fin2016-1Y-REV-K-HR.pdf
Ajmo dalje: PRAVILNIK O POREZU NA DOBIT (2015)
http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2005_08_95_1885.html
18. Prijenos poreznog gubitka pri statusnim promjenama
Članak 38.
(1) Pravo na smanjenje porezne osnovice prema članku 17. stavak 2. Zakona, može se prenijeti i nadoknaditi tijekom pet godina nakon godine u kojoj je gubitak utvrđen, a u slučaju statusnih promjena iz članka 19. Zakona, neiskorišteno pravo do pet godina prenosi se na pravnog slijednika.
(2) U slučaju statusnih promjena iz članka 19. Zakona tijekom poreznog razdoblja, pravni prednik utvrđuje prijenos poreznog gubitka kao da se radi o kraju godine, a pravni sljednik ima pravo na prijenos poreznoga gubitka pravnog prednika kao da se radi o prijenosu poreznoga gubitka iz prethodne godine.
Dakle ponoviti cu pitanje, koliki bi porezni stit stekao preuzimatelj Optime?