OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ok, točan navod je da je tadašnji broj dionica povećan za 53.988.017 na sadašnjih 63.556.808. https://www.optima.hr/system/document/pdf/288/Poziv_za_upis_dionica.pdf

Ja unutra nisam na 5 sekundi, 5 dana ili 5 mjeseci. Ja unutra ulazim na cijeni koja mi paše i izaći ću na isti način, točnije na 7 kn pa na više.
Činjenica je da ta firma servisira svoje financijske obaveze REDOVITO, činjenica je da je zadnja rata PSN-a 31.12.2016., i činjenica je da će sva sljedeća FI biti još bolja nego do sada jer više neće imati tih rata za plaćati. Jel nešto krivo govorim???? Da, firma je bila loša, inače nebi bilo toliko dionica na burzi sada, nebi bilo ni Zabe ni HT-a unutra, i nebi sa 280 kuna koliko je koštala 2008. godine sada bila tu di je. Ali tu je, došla je bila do dna i trebat će vremena da se digne do razine na kojoj mora biti. Mislim čovječe, naspram INGRE bi trebala na 100 kn biti.

Pa da nije zainteresiran bio bi na nekom drugom topicu. Al fora je pratit…
Prvo Optima nije dobra….a Optima izgleda nikad bolje
Drugo H1 ce je unistit….a Vipnet javno iskazao interes za H1
Trece nema interesa za telekome….Metronet prodan (gle vraga isto nakon PSN) a za H1 se tuku Vip i Optima
Itd itd….ugl simpa za pratit kako mjenja misljenja

Bla, bla…. bla, bla, bla…

Metronet je prodan jer su VIP-u bili interesantni poslovni, a ne rezidencijalni korisnici. Očito su imali interes za taj segment, nakon što su valjda procijenili da dok HT drži šapu nad Optimom tu nema mjesta za njih, a biznis se mora razvijati dalje. Pored toga, prethodnim su akvizicijama i organskim rastom pokrili mkt. share koji ih trenutno zadovoljava.

Optima je osnovana sa temeljnim kapitalom malo većim od 28 milijuna kuna i bilo je na početku izdano 2.800.360 dionica niminalne vrijednosti 10 kuna, a neki manji iznos je unesen i u stvarima, printerima, tastaturama, tipkovnicama, jednim notebook-om i ostalim glupostima. Te dionice su plaćane sa premijom i prodane investitorima po 265 kuna, dakle ‘superpari’!!! Zamisli samo te dudeke koji su to toliko plaćali. Ustvari, prije toga temeljni je bio još manji i bila su dva dokapa, al krenimo od tog iznosa i listanja na burzi.

https://www.optima.hr/system/document/pdf/508/Statut_OT-a_12062008.pdf

To je firma koja je narasla na tuđoj lovi i stalnim dokapima jer nikad nije mogla ostvariti povrat koji bi pokrivao dugove. Tek je HT, na inicijativu i zamolbu ZABA-e kroz predstečajnu te uz pomoć odnosno dopuštenje AZTN-a to ostvario i učinio društvo samoodrživim.

Dakle, tu postoji povijest kontinuiranog i snažnog razvodnjavanja kapitala, a da ne spominjem obveznice i druge instrumente duga na kojima su investitori višekratno “ošišani”. Otuda nije čudo zašto institucionalni investitori zaziru od Optime jer poslije njihovih gubitaka nije lako vjerovati takvoj firmi. K tome, bez HT-a Optima ne bi imala šanse i podrške ključnih vjerovnika. Odavno bi bila u stečaju.

Zato valjda ti “stari” investitori koriste priliku da pomalo ofload-aju te dionice i vrate barem dio uloženog. Iako je njima najzanimljiviji kreditni i fixed.-income dug jer se kroz isti naplaćuju predvidivo, djelomično ili u potpunosti po kreditima (barem onim “ošišanima” poslije PSN-a). Dakle, puno je tuđih novaca Optima dosad spržila, a i dosta onih od osnivača i ja se iskreno nadam da se to više neće ponavljati, iako eventualno spajanje s H-1 može opetovano vratiti firmu u negativu i situaciju da će biti potrebno dosta vremena da ispliva iz gliba. Ne znam, vidjet ćemo.

1.) VIP zeli kupiti i H1. Kako to komentiras? Rezidencijalni ili poslovni?
2.) Kako znas da ih taj market share zadovoljava?
3.) Kakve veze za buducnost ima ako su investitori ‘osisani’?
4.) Hvala HT-u da su poslozili Optimu (na zahtjev ZABAe), bez njih ova resparava nebu bila moguca kao ni buduca zarada

OPTE prije PSN-a i OPTE od početka PSN-a, te sada kada PNS završi nije ista tvrtka. Sve što kažete je istina. Lošim upravljanjem stradala tvrtka i investitori. Kako je HT preuzeo upravljanje, sve ide nabolje. Vrijeme će nam svima pokazati, odnosno dokazati.

3.) Kakve veze za buducnost ima ako su investitori 'osisani'?
4.) Hvala HT-u da su poslozili Optimu (na zahtjev ZABAe), bez njih ova resparava nebu bila moguca kao ni buduca zarada

Po kojoj cijeni? 1 kuna + dugovi, milja + dugovi ili 500 milijuna….karikiram naravno? Cijena je bitna, a ne sama namjera.
Ne znam je li ih mkt. share zadovoljava, al znam da neće platiti više od prosječne cijene akvizicije korisnika umanjeno za dugove je u suprotnom za iste novce mogu sami akvirirati korisnika.
Ako pišemo o investitorima u obveznice, to znači da su već ostvarili gubitak na glavnici koja umanjena i na takvu umanjenu glavnicu primaju niže polugodišnje anuitete zbog korekcije cijene odnosno uvjeta “novog” izdanja. Netko tko je jednom ošišan nije realno očekivati da će htjeti biti ponovno ošišan, a uzimajući u obzir situaciju na tržištu, zasićenost telekomunikacijskog tržišta i trenutnu konkurenciju na istom.

Po kojoj cijeni? 1 kuna + dugovi, milja + dugovi ili 500 milijuna….karikiram naravno? Cijena je bitna, a ne sama namjera.
Ne znam je li ih mkt. share zadovoljava, al znam da neće platiti više od prosječne cijene akvizicije korisnika umanjeno za dugove je u suprotnom za iste novce mogu sami akvirirati korisnika.
Ako pišemo o investitorima u obveznice, to znači da su već ostvarili gubitak na glavnici koja umanjena i na takvu umanjenu glavnicu primaju niže polugodišnje anuitete zbog korekcije cijene odnosno uvjeta "novog" izdanja. Netko tko je jednom ošišan nije realno očekivati da će htjeti biti ponovno ošišan, a uzimajući u obzir situaciju na tržištu, zasićenost telekomunikacijskog tržišta i trenutnu konkurenciju na istom.

[/quote]

Tu se slazem. Sigurno ne nude bajnu cifru kada su ovi pobjegli Optimi za transakciju bez casha.
Al cinjenica je da potraznje ima za jos ta dva telekoma. Nije bez vraga da HT ne pusta Optimu.
Sto se market sharea tice, mislim da ih ne zadovoljava. To je moje misljenje temeljeno na izjavama celnika Vipneta, TelAus (koji zeli biti br. 1 u Europi), prigovora kod AZTNa itd….
Za korisnike se bore kolko god mogu i nije ih lako akvirirati…pa pogledaj kakav je to rat…nude 500kn da im dodes. Zepter je mala beba za ovo…
Istina je da su osisani ali koliko je investitora 2008 izgubilo pare pa su opet ovdje i dobar dio povratili….ne tuce mama Muju sto se kladi…nego sto se vadi

Ako pišemo o investitorima u obveznice, to znači da su već ostvarili gubitak na glavnici koja umanjena i na takvu umanjenu glavnicu primaju niže polugodišnje anuitete zbog korekcije cijene odnosno uvjeta "novog" izdanja. Netko tko je jednom ošišan nije realno očekivati da će htjeti biti ponovno ošišan, a uzimajući u obzir situaciju na tržištu, zasićenost telekomunikacijskog tržišta i trenutnu konkurenciju na istom.

[/quote]

Tu se slazem. Sigurno ne nude bajnu cifru kada su ovi pobjegli Optimi za transakciju bez casha.
Al cinjenica je da potraznje ima za jos ta dva telekoma. Nije bez vraga da HT ne pusta Optimu.
Sto se market sharea tice, mislim da ih ne zadovoljava. To je moje misljenje temeljeno na izjavama celnika Vipneta, TelAus (koji zeli biti br. 1 u Europi), prigovora kod AZTNa itd….
Za korisnike se bore kolko god mogu i nije ih lako akvirirati…pa pogledaj kakav je to rat…nude 500kn da im dodes. Zepter je mala beba za ovo…
Istina je da su osisani ali koliko je investitora 2008 izgubilo pare pa su opet ovdje i dobar dio povratili….ne tuce mama Muju sto se kladi…nego sto se vadi

[/quote]

Gledaj, Optima nije uopće jeftina, relativno gledajući poslovne rezultate. Njezin EV/Ebitda ti je na razini HT-a zbog keša u kojem se HT “kupa” i s druge strane dugova koje ima Optima. Da li može rasti, može ako joj HT to dopusti, a opet bez HT-a pitanje je povjerenja vjerovnika u upravljanje tom kompanijom. Dakle Optima je još uvijek ovisna o HT-u, da li je oni dugoročno žele, to ne znam. To ćemo tek vidjeti. Postoji jedna stvar zbog koje bi se njima Optima najviše isplatila, al onda je tu opet AZTN koji ne bi smio odobriti takvu koncentraciju. Tako da ja ne očekujem ovdje nikakve nove situacije nego nastavak, starim dobro utabanim stazama.

Što se tiče akviriranja korisnika, nitko ne “poklanja” 500 kuna da mu korisnik sutra ode, već je to ugovorna računica i nitko neće svjesno “pucati” sebi u nogu. Među mobilnim korisnicima je i Tele2 plaćao šakom i kapom i rušio cijene, al više to ne radi… naprosto jer se ne isplati. Nije dalo rezultata. Dakle, sve ima svoju mjeru i granicu. I sigurno je da se operateri neće “klati” do istrebljenja, “klati” će se do situacije dok konačno ne podjele tržište i slože oligopol koji faktički već postoji. Pitanje je trenutka u kojem će netko uzviknuti da je car gol!

1.) VIP zeli

[/quote]

Gledaj, Optima nije uopće jeftina, relativno gledajući poslovne rezultate. Njezin EV/Ebitda ti je na razini HT-a zbog keša u kojem se HT "kupa" i s druge strane dugova koje ima Optima. Da li može rasti, može ako joj HT to dopusti, a opet bez HT-a pitanje je povjerenja vjerovnika u upravljanje tom kompanijom. Dakle Optima je još uvijek ovisna o HT-u, da li je oni dugoročno žele, to ne znam. To ćemo tek vidjeti. Postoji jedna stvar zbog koje bi se njima Optima najviše isplatila, al onda je tu opet AZTN koji ne bi smio odobriti takvu koncentraciju. Tako da ja ne očekujem ovdje nikakve nove situacije nego nastavak, starim dobro utabanim stazama.

Što se tiče akviriranja korisnika, nitko ne "poklanja" 500 kuna da mu korisnik sutra ode, već je to ugovorna računica i nitko neće svjesno "pucati" sebi u nogu. Među mobilnim korisnicima je i Tele2 plaćao šakom i kapom i rušio cijene, al više to ne radi… naprosto jer se ne isplati. Nije dalo rezultata. Dakle, sve ima svoju mjeru i granicu. I sigurno je da se operateri neće "klati" do istrebljenja, "klati" će se do situacije dok konačno ne podjele tržište i slože oligopol koji faktički već postoji. Pitanje je trenutka u kojem će netko uzviknuti da je car gol!
[/quote]
[/quote]

Mislim da je usporedba HTa i Optime ipak malo nespretna. Skloniji sam usporedbi sa slicnim telekomima koji su bili predmet akvizicija u proteklom razdoblju poput Bneta, Amisa i jos bolje Metroneta ili cak regionalno Slovenskog Tusa. Iz nekoliko razloga. Radi se o alternativnim operaterima, slicne velicine, iste razine duga i kod Meteoneta PSN…ista stvar kod Tusa s obzirom na dubioze vlasnika i pritisak dugova.
Cini mi se niti jedan od njih nije prodan ispod 7x Ebitda, ukljucujuci dug.
Moras se slozit da ZABA nije pravi ili prirodni vlasnik, kako god nazvali. I da Optima mora u prodaju. Ovo zavlacenje moze biti samo iz razloga sto vjerojatno HT rezonira da je bolje pokupiti i H1 pa u paketu prodati nekom trecem samo ne Vipnetu. Ali cinjenica je da prije ili kasnije Optima ide na prodaju a imamo valuacije.
Mozemo ici i korak dalje, pa vidjeti kako ce se Zaba postaviti s novim smjernicama Mustiera i jacanju kapitalne baze….moglo bi ubrzati stvar…mozda ne, vidjet cemo

Dragi kolege molim da se svedete na 10 redova max … a dovoljno je i 5 !!!
Pa tko ima vremena i volje čiitati litanije cara lazara (no ofens)

Barona za moderatora a šefa za direktora ... moji postovi nisu nagovor na kupnju ili prodaju vrijednosnica

Hm, bilo je daleko bolje. Pogledaj prihode prije deset godina i pogledaj koliko su razvodnili kapital. I sam kažeš sa 3 na 60, to znači da su dvadeset puta povećali broj dionica. Čak i uz nepromijenjeno poslovanje, cijena bi pala na 5% razine prethodnih cijena kroz takav dokap.

Poslovanje Optime 2007 (2006. je bila jos puno gora):

– prihodi: 326 miliona kuna
– EBITDA: -52 miliona kuna
– dugorocni + kratkorocni dug: oko 730 miliona kuna

Najveci prihodi su bili 2012:

– prihodi: 570 miliona kuna
– EBITDA: 75.8 miliona
– ukupni dug: 1060 miliona kuna

Za 2017. je realno ocekivati

– prihodi: oko 450 miliona
– EBITDA: oko 100 miliona
– ukupni dug oko: 370 miliona

… nikada bolje u Optimi i ide na jos bolje.

Pa normalno da je ukupni dug manji kad su ga otpisali dio duga kroz PSN i spržili stotine milijuna kuna dioničarskog kapitala. Al taj dug za danu razinu biznisa nije malen, nemojmo se zavaravati. Rasta nema, nešto je bolje operativno poslovanje, al ne vjerujem da će oni dosegnuti 100 milijuna ebitda-e u 2017.

Dakle, ta firma je bila de-facto propala i kroz reprogramiranje i otpis duga i pretvaranje istog u kapital je stavljena na noge, al sve je to još krhko. Ja ne očekujem tu neka velika iznenađenja u smislu poslovnih rezultata, a eventualno spajanje sa H-1 u kratkom roku će ih i pogoršati. Na dugi rok bi to moglo biti bolje, pod pretpostavkom da ne bude razvodnjavanja ni s jedne ni s druge strane i eventualni omjeri budu postavljeni fer. No opet, na dugi rok smo…. “svi mi mrtvi”.

New Report

Close