A o infrastrukturi možeš više pročitati na:
http://zse.hr/UserDocsImages/financ/OPTE-fin2016-1H-NotREV-K-HR.pdf
str. 13 i 14
Ne zanima mene tehnički aspekt infrastrukture nego financijski. Kolika su ulaganja i u što. Doduše, to se vidi iz Ebitda marže koja je daleko ispod prosjeka konkurencije, a to ti otprilike znači tehnološko zaostajanje osim pod uvjetom da upravo Optima ima tehnološki najnapredniju mrežu te je u tom smislu tržišni lider, a drugi je sustižu…. što je morat ćeš priznat, malo vjerojatno. Dakle, nedostatak kapitala i mala baza korisnika, visoko konkurentno tržište, očito je, ne ostavlja baš mnogo prostora za sve tržišne konkurente. Neki će nažalost na dugi rok morati otpasti. A koji su ti odnosno koji bi to mogli biti, to mene zanima?
I koliko od vas misli da fuzija HA-1 i Optime ima jače sinergijske učinke na prihodovnoj strani i strani budućeg rasta mjesto na strani smanjenja troškova i ušteda?
@SeRija
Pokušava se kupiti što jeftinije. 🙂
Samo dva pokazatelja koji pokazuju kuda će Optima s vremenom. Nisu svi omjeri takvi, tu još predstečajna itd. ali koliko vidimo sve ide prema planu pa i više od toga ako se ostvare neki planovi:
HT:
P/S = 1,81
P/EBITDA = 4,44
OPTE:
P/S = 0,33
P/EBITDA = 1,43
OPTE 500 miliona duga koji jedva da se otplaćuje, HT 3 milijarde kuna na računu i cijene su tamo gdje i trebaju bit.. tojest HT je objektivno jeftinija kupnja..
Haha, da…. Eto, bit ce da su i skupili love da se na TV-u reklamiraju. Iskreno ne mogu reći da sam viđao njihove reklame prije…. 2 puta zavrtio ovaj tjedan, no mislim da cu jos nadokupiti… Nije nagovor na nista.
ovim tempom za 10-ak godina možda zasluže da budu na HT ovim multiplama.. negdje oko 6-7 kuna po dionici.. što i nije loš prinos ako ne bude nepredviđenih događaja..