OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Da, HT i Optima, dvije najtrgovanije dionice.

GDP raste, sigurno ce i telekomi tu dosta profitirati.
Optima ima smijesnu trzisnu kapitalizaciju od 165 miliona kuna.
Na te razine je pala nakon prihvacanja predstecajne nagodbe jer nje bilo sigurno da ce moci vracati dug. Sada je ocito to proslo i cijena se vraca na normalne razine.

Sve upućuje na takav scenario. Prilikom otvaranja PSN cijena je bila oko 8 kn, a u vrijeme usvajanja iste oko 5 kn. Mišljenja sam da to HT neće dati ispod nabavne cijene, tj. ispod nominale.

2.01.2013 cijena 10 kn …105 miliona gubitka…..1.9.2016 god cijena 2,60 kn …za pola godine 7 miliona dobit…..

http://zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=OPTE-R-A

ulazio ovdje od 1.7 do 1.89, prosjek mi 1,8 , danas izasao , sretno svima koji su unutra .

Mislim da ova dionica vrijedi i ovih novaca, ali trebaju mi novci za nesto drugo, ocekujem malo hladjenje ovdje , ne mora biti da sam u pravu .

sretno svima .

vrijeme će pokazati, sine… al’ mislim da si se za_eb’o

Netko je kupio i preko milion kuna Optiminih obveznica. Fino.

isto važno. Cijena obveznice skočila sa 50 na 60

Da, izgleda da je na OPTE bacio oko netko tko ima ‘municije’.

U 8. mjesecu protrgovano je 2.251.673 dionica
uz promet 4.150.540 kn.

Sve upućuje na takav scenario. Prilikom otvaranja PSN cijena je bila oko 8 kn, a u vrijeme usvajanja iste oko 5 kn. Mišljenja sam da to HT neće dati ispod nabavne cijene, tj. ispod nominale.

A na temelju čega ti to misliš?

Na temelju špekulacije?

Ne treba brkati fundamentalne razloge i podcijenjenost sa špekulacijom. Katkad to ide jedno s drugim, ruku pod ruku, a katkad priča postoji da drži vodu, dok majstori ne odu.

Ajmo malo pilu naopako?

HT je suvlasnik i HT je konkurencija. Koliki su mkt. shareovi vodećih ugrača po segmentima? Da li je Optima “pravi telekom” ili tek uspješno neuspješni pokušaj da se napravi pravi telekom?

Koliki joj je mkt. share? Zanemariv ili značajan?

Koliki je mkt. share HT-a po pojedinim segmentima poslovanja?

Da li telekom infrastruktura, na razini Hrvatske može funkcionirati bez HT-a? Čija može, a čija ne može?

I što je zapravo Optima HT-u? Moguća ili stvarna konkurencija ili tek nešto što će trebati pomesti pod tepih? Tko bi uopće i zašto želio preuzeti Optimu? Postojeći igrači ili neki novi? Zašto?

Evo, tek nekoliko pitanja koja bi se trebala u nekom trenutku nametnuti svakom ulagatelju u Optimu, čak i špekulantu. Podaci i brojevi postoje, ajmo malo o njima, a ne nabacivati se nekom bezveznom pričom koja će trajati par dana, a nakon toga će svi okrenuti glavu i tvrditi kako su jako, jako puno zaradili. Tržišna kapitalizacija firme naraste 60% u tri dana, a onda “znalci” počnu pričati i pisati o tome kako će narasti još valjda 5 puta?! Na temelju čega to, konkretno?

Mogu se složiti da tržište jest ili je bilo neefikasno, al pravo je pitanje, koliko je bilo, ili još uvijek jest neefikasno?

@LeoNT
ne bih ja rekao da i odvjetnik ovo gleda prekrštenih ruku, vidjeti će se u ponedjeljak

Ovaj rast nisu drajvali dugoročni ulagači nego isključivo špekulanti, što se vidi iz volumena i tehničke slike cijele priče. Očito je da se pokušava popuniti prethodni gap, negdje na 3 kune, nakon što je probijen kratkoročni vrh. Ako se u tome ne uspije, to će biti to, do neke nove priče i ispucavanja odnosno zabijanja u podrum (ovisno o tome kakva će priča biti), al sad da će se tamo nešto super fundamentalno odigrati dok je HT suvlasnik, operater, mkt. lider i konkurent, tu priču možete nekom drugom prodavati. Optima postoji iz jednog razloga, a taj je da se pokaže kako je tržište domaćih telekom usluga konkurentno i kompetetivno prema vani, tj. prema EU, korisnicima i regulatorima. I da pruža mogućnost svima jednako, što naravno nije baš istina i da oni koji drže Optimin dug popeglaju ga sa što manjim gubitkom. Priča da će Optima organski ili mehanički nastaviti rasti na ovakvom tržištu je priča za naivne, iako je moguće da bude preprodana po nekoj višoj cijeni. Dakle, ‘catch’ je u tome koliko je ovo kak ti podcijenjeno ili precijenjeno u odnosu na neke slične firme odnosno transakcije, ili mjereno prema mkt. share-u poslovanja, a ne koliko firma može rasti, jer očito je iz podataka iz ‘top-line-a’ da ne može. Barem ne značajno, naravno, zanemarimo li jednokratan efekat spajanja s još jednim nazovimo ga beznadnim slučajem, kakav je H1.

Tu negdje leži procjena vrijednosti Optima, a ne u nekakvim nominalama, bookovima i sličnim glupostima.

OPTIMA je alternativni telekom i to ce ostati.

AZTN je upravo iz tog razloga odobrio samo privremenu HTovu upravu nad Optimom sa ciljem da HT i ZABA vrate svoje trazbine (npr. prodajom nakon 4 godine,…), a u isto vrijeme da Optima stasa kao alternativni telekom, popravi bilancu, itd.

Koliko je tada Optima imala market share mozete vidjeti u dokumentu koji sam danas postavio. (procitajte ga, dobar je)
Koliko je on danas, ne znam, ali smo vidjeli da broj korisnika i prihodi rastu. Oporavkom gospodarstva, vjerojatno ce i dalje rasti.

OPTIMA bez problema placa 35 miliona kuna godisnje za dug iz predstecajne nagodbe. (zadnja rata krajem ove godine), posluje dobro, povecava prihode i broj korisnika.

Stabilna firma koja postaje interesantna ulagacima, a na niskoj je cijeni. Nema tu previse mudrosti.

OPTIMA je alternativni telekom i to ce ostati.

AZTN je upravo iz tog razloga odobrio samo privremenu HTovu upravu nad Optimom sa ciljem da HT i ZABA vrate svoje trazbine (npr. prodajom nakon 4 godine,…), a u isto vrijeme da Optima stasa kao alternativni telekom, popravi bilancu, itd.

Koliko je tada Optima imala market share mozete vidjeti u dokumentu koji sam danas postavio. (procitajte ga, dobar je)
Koliko je on danas, ne znam, ali smo vidjeli da broj korisnika i prihodi rastu. Oporavkom gospodarstva, vjerojatno ce i dalje rasti.

OPTIMA bez problema placa 35 miliona kuna godisnje za dug iz predstecajne nagodbe. (zadnja rata krajem ove godine), posluje dobro, povecava prihode i broj korisnika.

Stabilna firma koja postaje interesantna ulagacima, a na niskoj je cijeni. Nema tu previse mudrosti.

New Report

Close