OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

A kako znate da dugorocne obveze jednostavno po vremenu naplate nisu prosle u kratkorocne?

Nije dobro izvješće. Ponovo su se počeli zaduživati za tekuće poslovanje. Kratkoročne obveze povećane za 48.000.000 kn. Bez obzira što smanjuju dugoročne obveze mogle bi rasti financijski troškovi a upravo je to trebala zaustaviti predstečajna nagodba.

boze kakve sve stvari necu procitati ovdje,
1q 2015 dugorocne obveze- 437 mil, kratkorocne 48, ukupno: 485 mil
1 h 2015 dugorocne obveze- 362 mil, krakotocne 108, ukupno: 470 mil.

obveze smanjene za 15 mil

i onda se izvede zakljucak da se zaduzuju za tekuce psolovanje?
narnvno da se ne procita psn i modalitet otplate.

obveze smanjene za 15 mil

[/quote]

Kolega malo smanjite doživljaj i a više uključite mozak.
Tempo smanjivanja dugoročnih obveza diktira prije svega predstečajna nagodba.
I to OPTE izvršava.
Ali povećanje kratkoročnog duga znači da ne mogu u cijelosti financirati obveze po predstečajnoj nagodbi iz tekućeg poslovanja pa se zadužuju.
A kada fali novca i posudi se 100 kn onda jedan dio ide na stare dugove dio na tekuće poslovanje i ne zna se točan omjer što je nebitno (npr. platim dug iz tekućeg poslovanja pa nastalu rupu krpam novim zaduženjem, ili istim novcem servisiram tekuće poslovanje ali stare dugove vraćam se novima)
To je slično kao s našom državom.
Ne znamo precizno koliko je od svakog novog zaduženja otišlo na stare dugove a koliko na proračunske rupe za tekuće obveze države, no sasvim je svejedno.

[/quote]

ajde prije svega da ti cestitam bar zbog toga sto je komunikacija ipak presla na veci nivo od nedavnih postova da opte ima samo dug i dionicare i belupovih 1500 postova s jednom recenicom.

pa ajmo jedno po jedno.

prvi tvoj post je da izvjestaj ne valja jer se optima zaduzuje kako bi financirala tekuce poslovanje, odlicno, za jednu firmu koja ima EBITDA 100 mil godisnje i smanji cjelokupne obveze u ovom kvartalu za 15 mil, polugodisnje 28 mil, nisi mogao vise promasiti ceo fudbal, pa kada ti se ukaze na tu cinjenicu da se cjelokupne obveze manje iz kvartala u kvartal, promijenimo malo pricu da ipak se kredit uzima kako bi se djlomicno financiralo tekuce poslvoanje, a djelomicno stare obveze, navodeci sam da uopce nije vazno koliko se tog novog kredita potrosi na stare obveze,a koliko na tekuce poslovanje. genijalno.

drugo, ova tvoja paralela sa drzavnim proracunom je isto vrlo pametna, primejr posudis 100 kn, pa njima krpas stare obveze,a djelomicno tekuce poslovanje, kakve to bozje veze ima s ovim izvjestajem optime? da je optima povecala kretkotrajne obveze za veci iznos nego sto je smanjila dugorocne obveze, ta paralela bi jos i imala kakvog takvog smisla, a sto ovdje nije slucaj. optima smanjuje obveze, drzava ih povecava jer optima nema problema s tekucim poslovanjem, kao drzava s deficitom proracuna.

trece, jedina tocna recenica je da optima nece moci iz tekuceg poslovanja financirati sve obveze iz psn-a i da ce morati posegnuti za kratkorocnim zaduzivanjem, ovo iz razloga jer je predivdeno da su u roku nesto malo vecem vrati dugovanje od 500 mil kn i bilo bi stvarno smijesno ocekivati da optima iz tekuceg poslovanja u 3 godine moze vratiti 500 mil, jer kad bi tako bilo, onda bi dionica bila na cijeni od 170 kn a ne 1,7.

cetvrto, ja nisam siguran koliko ce ovo kratkorajno zaduzivanje uopce utjecati na povecanje financijskih rashoda, jer neke dugorocne obveze, tipa po vrijednosnim papirima su opterecene kamatom od cak 9 %, a optima moze sada dobiti kratkorocni kredit po povoljnijoj kamatnoj stopi.

zakljucak, optima nema nikakvih problema s tekucim poslovanjem, upravo suprotno, pa kad krenes s tezom da izvjestaj ne valja upravo iz tog razloga, a meni kazes da ukljucim mozak, sta reci nego bravo

A kako znate da dugorocne obveze jednostavno po vremenu naplate nisu prosle u kratkorocne?

A tko normalan tako zadužen kao OPTE pretvara dugoročne u kratkoročne obveze a da na to nije prisiljen npr. na način kako sam objasnio.

Sinko, puno priče nizašto. Poanta svega što sam napisao je ono treće s koji se slažete. Dakle OPTE ne može u cijelosti financirati svoje tekuće obveze pa se mora dijelom kratkoročno zadužiti, što u pravilu pogoršava strukturu duga. To ne znači da ima problema s tekućim poslovanjem kako ste to krivo naveli ili mislili da sam to tvrdio (a nisam), već ima izvjesnih problema s podmirivanjem svojih tekućih obveza koje za sada rješava kratkoročnim zaduženjem.
Mislim da u prevelikoj želji da ovu dionicu prikažete bajnom i sjajnom ne bili pomogli svoju investiciju doživljavate previše negativno komentar koji Vam ne odgovara. Neće Vam to pomoći.
Pozdrav

Sinko, puno priče nizašto. Poanta svega što sam napisao je ono treće s koji se slažete. Dakle OPTE ne može u cijelosti financirati svoje tekuće obveze pa se mora dijelom kratkoročno zadužiti, što u pravilu pogoršava strukturu duga. To ne znači da ima problema s tekućim poslovanjem kako ste to krivo naveli ili mislili da sam to tvrdio (a nisam), već ima izvjesnih problema s podmirivanjem svojih tekućih obveza koje za sada rješava kratkoročnim zaduženjem.
Mislim da u prevelikoj želji da ovu dionicu prikažete bajnom i sjajnom ne bili pomogli svoju investiciju doživljavate previše negativno komentar koji Vam ne odgovara. Neće Vam to pomoći.
Pozdrav

ajde kada se struktrua duga pogorsava i kada znas to, evo ja ne znam, pa mozes li meni reci po kojoj kamatnoj stopi je isao taj novi kredit i kolika je kamatna stopa bila za ovaj dio dugorocnih kredita i obveze po vrijednosim papirima, pa da ne bude puno price, nego samo podaci?=

http://www.seebiz.eu/optima-telekom-ebitda-povecana-166/ar-116604/

Izvjesce ok..A cijena pada…haha

Nitko ne spominje izdavanje novih obveznica sa dospjecem 2022. godine

Vidim samo da stalno u zadnjim minutama se zakucava cijena sa 1,84 na 1,65

Ocito da nekom odgovara ova razina cijene

Mozda je bolje prodavati obveznice nego dionice optime. Jucer je cijena obveznice dosegnula
impresivnih 50% rasta. Dakle 30 kuna nakon duzeg vremena potpune tisine.

??%

Naravno, kada 100kn duga dobijete samo za 30kn…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

New Report

Close