bija na poreznoj i pod prihode se računa UKUPAN promet na burzi..Pbz investor šalje poreznoj ukupan promet od PRODAJE dionica..tako da ima nas koji imamo 10 tak tisuća kuna na burzi a promet može bit i 500000 kuna..oni računaju promet pod prihode i zato san izgubija dječji doplatak…pogledajte ukupne prihode na poreznoj pa će te se začidit ko što se ja još nemogu načudit..sad trejderi mogu očekivat na poreznoj ogromne prihode…
ništa ne brinite kolega, ako trgujete na OPTE samo nekoliko mjeseci, sigurno nećete platiti porez, prije će biti da ćete imati pravo na povrat poreza, što se tiče ostalih transakcija, meni nije poznato da se porez za sada naplaćuje na kapitalnu dobit
O čemu vi?Kakav potez na dobit?? To kod nas još ne postoji. Ili sam možda šenuo.
to vam je priprema za 2016 (ali ako je ovo od prdekala točno onda ili PBZ Investor ili MF/PU rade glupost, jer po tome ispada da budu nabili porez na promet, a to znači zbogom ZSE i ostale burze u svijetu za HR državljane, a time ZSE može staviti ključ u bravu)
baš gledam na NIAS-u i ovo što prdekalo kaže je točno PBZ prijavljuje svaki iznos prodaje (naravno ne i kupnju) pod neoporezivi prihod (ne razliku između kupnje i prodaje). Pri tome je prijavio i prihod od dividendi iz prethodnih godina s drugim JOPPD-om (ne samo iz 2014) koje su išle preko njega
po ovome ispada da je greška na PBZ invenstoru (PBZ), bome im budem slao upit oko ovog
Kakav prihod, kakav porez; idemo malo vedrijih i pozitivnijih komentara, ipak je ovo tema o Optimi…….))))))
Ova je cijena dionice smiješna…U vrijeme IPO-a bilo je oko 2,5 mil dionica i prodavale su se po 265 pa čak do 280kn što znači da su investitori vjerovali da vrijedi oko 700 mil kuna + cijeli dug koji su tada imali a bio je sličan ovome… a koji je kroz PSN uključen u vrijednost dionice… Dakle, u vrijeme IPO-a tržište je vjerovalo da OPTIMA vrijedi oko 700+500=1,2 MILIJARDI kuna… Danas, kada je dobar dio duga otpisan odnosno pretvoren u vlasništvo, odn. stvari su prilično čiste, tržište određuje cijenu od oko 100 mil kuna što nije niti vrijednost koju je samo HT preuzeo kroz PSN a gdje svi drugi…, odnosno 10 puta manje…to je za TK sektor nevjerojatan pad odnosno jako potcjenjeno… mora to ići jako gore…
pa samo oprema odn. uređaji i optika i sl. vrijedi bar 200 mil., da ne spominjem još zgrade, itd… a gdje su korisnici koji su blago operatera…
bija na poreznoj i pod prihode se računa UKUPAN promet na burzi..Pbz investor šalje poreznoj ukupan promet od PRODAJE dionica..tako da ima nas koji imamo 10 tak tisuća kuna na burzi a promet može bit i 500000 kuna..oni računaju promet pod prihode i zato san izgubija dječji doplatak…pogledajte ukupne prihode na poreznoj pa će te se začidit ko što se ja još nemogu načudit..sad trejderi mogu očekivat na poreznoj ogromne prihode…
Sad sam se cuo sa PBZom i vele da oni moraju slati tu informaciju Poreznoj (jos od 1.1.2014.), ali da ni njima to nema nikakvog smisla. Stvar se na kraju svodi na poreznog referenta koji gleda u taj iznos (promet) i ne razumije sto to predstavlja. Ako se dobro sjecam, gospodin iz PBZa je spomenuo da se taj iznos zove ‘Prihod od otudjenja financijske imovine’.
Predlazem ti da ili sam izvuces povijest transakcija na PBZ Investoru, ili da kontaktiras PBZ Brokere i zamolis ih da ti posalju dotican dokument… Onda odi u Poreznu, trazi sefa (nemoj sa referentima razgovarat, jer su prilicno beskorisni) i objasni situaciju. Pokazes lijepo povijest trgovanja i objasnis da taj iznos koji oni imaju nema veze sa vezom i ne prikazuje realno stanje stvari.
Sretno…
baš gledam na NIAS-u i ovo što prdekalo kaže je točno PBZ prijavljuje svaki iznos prodaje (naravno ne i kupnju) pod neoporezivi prihod (ne razliku između kupnje i prodaje). Pri tome je prijavio i prihod od dividendi iz prethodnih godina s drugim JOPPD-om (ne samo iz 2014) koje su išle preko njega
po ovome ispada da je greška na PBZ invenstoru (PBZ), bome im budem slao upit oko ovog
..ja sam ih zva ..kažu da nije greška..svaki mjesecs šalju poreznoj UKUPAN PROMET PRODAJE NA INVESTORU I TAJ PROMET JE NEOPOREZIV…PAKAD VADIŠ GODIŠNJE PRIHODE NA POREZNOJ BIT ĆE STAVKA NA KOJOJ PIŠE IZNOS TOG NEPOREZIVOG PROMETA….