@blueman
nije što je druk već potpisivan
misliti je d*ek znati 🙂
ja sam na tk trzistu 13 godina.
i sve sto se danas dogadja se znalo da ce se jednom dogoditi jos 2006-2007.
Jos od OPTE IPO-a sam pisao o tome upravo na ovom forumu ali izgleda da na svakoj razini cijene se uvijek navuče neki antiša ili parchy.
i da ne bude zabune, ja ne mislim da ce OPTE propast i da ce npr. korisnici ostat bez interneta.
ali ce OPTE kao firma zavrsit u stecaju, dugovi ce se morat vecinom otpisat, a zdravi dijelovi firme (kojih ima cak i podosta) ce se prodat – vjerojatno u komadu zajedno sa brandom, korisnicima, optikom, infrastrukturom i opremom jer tako najviše smisla.
ali moguća je i rasprodaja u dijelovima, ali to mi nekako ne izgleda vjerojatno.
no ono što je definitivno, vrijednost zdravih dijelova OPTE (moja gruba procjena te vrijednosti je cca. 420-450 mil kn) i čak i sa solidnim bonusom za preuzimanje, nikako ni približno ne može pokriti trenutne dugove, kamate i dionički kapital koji su preko milijarde kuna…and still counting….
[/quote]
Apsolutno, dakle OPTE ti vrijedi nekih 500m kuna, tu negdje.
ja mislim malo vise ali naravno ne mislim da vrijedi milijardu, mozda nekome.
Medjutim, to znaci da vjerovnici imaju 50% otpis recimo i 50% cash odmah.
Danas u predstecajnima nema niti 1 firma (molim ispravite me ali mislim nit jedna) koja vjerovnicima nudi 50% otpis a 50% cash vec se nude mezanine i ostale gluparije i refinanciranje na 20 godina dakle jedna velika nula.
Odnosno ako Vartkes vrijedi vise nego OPTE ili DIOKI isto tako a pitaj boga da li moze profitbailno raditi nema razloga da burzovna cijena dionice opte ne bude 20 kuna.
[/quote]na ovom forumu smiješ samo napisat to bu propalo i odma dobiš ocjenu 100 ili ti budu zbrisali post
daj loki molin te napiši zašto misliš da OPTE vridi 450 mil Kuna a ne 300, ili 700. Kažeš gruba procjena, moja procjena je da dug od 1.1 mil Kuna realno nije niti 600 …
a zašto traži sam.
A gle pa onda dođi lijepo na skupštinu vjerovnika OPTE pa objasni koliki je realni dug….
Procjena OPTE je vrlo jednostavna. Puno puta sam pisao o tome. Evo još jednom.
Ne zarađuješ prihod već dobit. Firma ne vrijedi koliki ima prihod već koliku ima dobit. EBITDA je oko 85 mil kn (moja procjena za 2013 i tu mislim da sam velikodušan – 2012 je 73 mil). 85*5 = 425 mil kn.
Dodam još nešto na bonus za preuzimanje ili razna očekivanja.
I to minus dugovi. Naravno.
BNet je prodan na mislim EV/EBITDA multipli 7,x, ali sa projiciranom multiplom 6,7 u 2012. I to firma sa vlastitiom HFC infrastrukturom do korisnika i EBITDA marginom od 29% u 2010. ! I koja na 3 puta manjem području pokrivanja ima gotovo 70% Internet korisnika koje ima OPTE.
A sa kabelskim korisnicima BNet je veći od OPTE.
OPTE ima EBITDA maržu 13%, a u najluđim planovima restrukturiranja će kao doseći 24% u 2017. Logično, jer nema svoju infrastrukturu, već ovisi o većoj (Bitstream) ili manjoj (lokalna petlja) veleprodaji i tu se ne može do visokih EBITDA marži.
Prespektiva povećanja prihoda je realno slaba, rezidencijalni segment gdje planiraju najveći rast je prezasićen ponudom na područjima velikih gradova gdje se usluge mogu najisplativije nuditi – konkurenti Iskon koji dumpira cijene, BNet koji ima vlastitu infrastrukturi i može ići dolje sa cijenom, Amis koji gradi svoju optiku, pa čak i H1 ali on vjerojatno ne još zadugo.
Ostaju sela i gradići, no tu zarade nisu velike, puno se troši na linkove za povezivanje i profitabilnost je puno manja.
Ono što nisam spomenuo niti uračunao u cijenu je da OPTE očajnički vapi za investicijskim ciklusom. Treba im vlastiti IPTV sustav, treba im vlastita FTTH infrastruktura. Treba im investicija od barem 200-300 mil kn.
OPTE može još neko vrijeme uspješno braniti stečene pozicije – prihod, broj korisnika i dosegnutu EBITDA maržu, ali neki ozbiljniji rast prihoda i marže nije za očekivati bez dodatnih investicija.
Tako da mislim da je moj EV/EBITDA 5 u usporedbi sa BNETovim EV/EBITDA 6,7 sasvim korektan i zapravo velikodušan.
I to je razlog zašto nema nikakvog ‘stranca’ koji bi iskešao i kupio frimu u problemima.
Deal sa HT-om u predstečajnoj je sumnjiv, čudan i neprirodan. Ako bi i došlo do potpunog preuzimanja u svakom slučaju HT zasigurno neće platiti ni lipe više nego što mora. Evo baš su otpilili IN2 i Mandića upravo na cijeni.
Što se tiće ostalih predstečajnih mene ne zanima ni DIOKI ni Varteks ni ostatak burze. Usporedbe sa drugim sektorima su glupe. Ja se bavim telekom sektorom i ovo je realna procjena OPTE. Uostalom ne zna se ni koliko su Varteks i Dioki dogovoreni politički i ispod stola. I to što je netko u nekoj predstečajnoj nešto prihvatio ne znači da to reprezentira realnu vrijednost firme.
Uostalom stara hrvatska praksa je pometanje problema pod tepih. Samo što se to danas zove predstečajna nagodba.
Ljudi su ovce pa makar radili u banci ili nekom fondu. Uostalom banka se dovela u tu situaciju zato što je izvjesni član uprave kroz OPTE oprao toliko novaca da su mu bančini bonusi za uspješno poslovanje đeparac za maloga i uopće ga ne zanima što će banka na kraju morati otpisati sav dug – vjerojatno kroz par uzastopnih predstečajnih i stečajeva tokom slijedećih 2-3 godine.
ovo mi se čini kao najbolje vođena predstečajna. i liniću treba neki uspjeh kod predstečajnih, OPTE ima najbolju šansu
znas loki cini mi se da znas sve. Tako san i ja zna pred 2 god. da australski fond MA capital zeli kupiti ksst. poslali su pismo namjere vladi i firmi, privatnim avionom htjeli doci u RH I kupiti tvrtku. Ja zemija 200 dionica ksst po 730 … znas kako je zavrsili.Politika bacila pisma u kos i prodala zracnoj luci zemlju za mislin 45mil.kuna.Sta ako vlada RH preuzme OT. Zasto je fina i min.pravosuda preslo na OT? Ocu rec burza ti je hebena stvar. Ja dionice OT kpja san kupova po 5,5 sta- mogu prodat danas 7. Da san bija pametan bila je prilila i po 9 …
ja ipak mislim da da postoji kritična masa mudrih ljudi koji se trude da osmisle najbole rješenje,a kao što nisi mogao prije tri godine zamisliti današnje tk tržište nemaš pojma što će biti za tri godine
misliti je d*ek znati 🙂
Jos od OPTE IPO-a sam pisao o tome upravo na ovom forumu ali izgleda da na svakoj razini cijene se uvijek navuče neki antiša ili parchy.
i da ne bude zabune, ja ne mislim da ce OPTE propast i da ce npr. korisnici ostat bez interneta.
ali ce OPTE kao firma zavrsit u stecaju, dugovi ce se morat vecinom otpisat, a zdravi dijelovi firme (kojih ima cak i podosta) ce se prodat – vjerojatno u komadu zajedno sa brandom, korisnicima, optikom, infrastrukturom i opremom jer tako najviše smisla.
ali moguća je i rasprodaja u dijelovima, ali to mi nekako ne izgleda vjerojatno.
no ono što je definitivno, vrijednost zdravih dijelova OPTE (moja gruba procjena te vrijednosti je cca. 420-450 mil kn) i čak i sa solidnim bonusom za preuzimanje, nikako ni približno ne može pokriti trenutne dugove, kamate i dionički kapital koji su preko milijarde kuna…and still counting….
[/quote]kad kažeš da ne misliš nego znaš, što to znaš jeli da su ovi u zabi nesposobni ili podmićeni muljatori. Molim da ne obršete post.
OT je ovdje koliko san pratija daleko best buy
http://www.seebiz.eu/kako-izgleda-ovogodisnje-poslovanje-regionalnih-telekoma/ar-71150/
ali evo za sve kritićare, više neću falit OT.
Pozdrav škvadro,mišljenja sam da osim optimizma niš drugo vam ne preostaje.Glede mene nek se svi openezite,zaista vam želim sretno, no kak naš narod veli : ” i trebat će vam”.
Vi tu sam pišete vredi ovo , ima ono a 1 100 000 000 Kuna duga s kamatama od 10% uf morti sam ja bedak no oni imaju za platiti kamatu more biti 110 000 000 Kuna godišnje s dobiti od 80 miliona , znači svaku godinu 30 miliona više u minusu.
misliti je d*ek znati 🙂
[/quote]
Apsolutno, dakle OPTE ti vrijedi nekih 500m kuna, tu negdje.
ja mislim malo vise ali naravno ne mislim da vrijedi milijardu, mozda nekome.
Medjutim, to znaci da vjerovnici imaju 50% otpis recimo i 50% cash odmah.
Danas u predstecajnima nema niti 1 firma (molim ispravite me ali mislim nit jedna) koja vjerovnicima nudi 50% otpis a 50% cash vec se nude mezanine i ostale gluparije i refinanciranje na 20 godina dakle jedna velika nula.
Odnosno ako Vartkes vrijedi vise nego OPTE ili DIOKI isto tako a pitaj boga da li moze profitbailno raditi nema razloga da burzovna cijena dionice opte ne bude 20 kuna.
[/quote]
vrijedi 500 mil kn,50 mil dionica,znaći dionica po 10
ako pođe po zlu tj prema stećaju vrijedi manje
i zašto bi plaćao 7 kn uz šansu da zaradim tridesetak posto,a postoji opsanost
da i izgubim toliko
nijedna dionica ne visi kao OPTE,provalija ispod 6 bezdan
a probijanje osmice će biti teško čak i za sindikat,ne podcjenjujem sindikat,nakon DIOKija jasno je da je to najjača snaga u nefondovskim dionicama
U OPTE očekujem kapi meda i mlijeka i potoke krvi,znoja i suza iako možda i ne budu potoci jer su suze presušile!!!!!
o vidim da se gospon nick-lopina uključio na forum.:: sljedeći tjedan čeka nas intenzivirano trgovanje svakako.
svaka čast kolegi loki007, on jedini ovdje piše objektivno, a ostali samo drukaju da bi prodali dionice OPTE
Pozdrav škvadro,mišljenja sam da osim optimizma niš drugo vam ne preostaje.Glede mene nek se svi openezite,zaista vam želim sretno, no kak naš narod veli : " i trebat će vam".
Vi tu sam pišete vredi ovo , ima ono a 1 100 000 000 Kuna duga s kamatama od 10% uf morti sam ja bedak no oni imaju za platiti kamatu more biti 110 000 000 Kuna godišnje s dobiti od 80 miliona , znači svaku godinu 30 miliona više u minusu.