OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zašto bi zaba htjela stečaj?Da izvuče 0 kn na uloženih 600mil?Pa ljudi kako vam nije jasno da sa stečajem nitko ništa ne dobiva.Pa nije opte dioki ili varteks koji imaju utžive imovine pa bi nekome i njihov stečaj dobrodošao.

Pa da – zato sam i postavio pitanje i tražio ‘thinking outside of the box’.
Ovo tu je ‘inside of the box’.

I ja znam tj. mislim da znam koje su posljedice stečaja. Doduše ne vjerujem da je to 0 kn za ZABA-u jer se firma kao cjelina može utržiti na tržištu, ali ZABA nikad ne može dobiti povrat cijelog ili značajnijeg dijela duga.
Vrijednost OPTE procjenjujem – bez duga i bez zaposlenih kakva se u komadu može prodati u stečaju – na oko 400 do maksimalno 450 mil. kn. Iz toga treba isplatiti oko 1,1 milijardu duga dakle niti pola.

I meni se čini da se kroz predstečajnu može izvući više kroz veću fleksibilnost. Ova predstečajna je trebala biti dogovorena formalnost, kao što sam več pisao i trebala je proći bez problema i banka ima dovoljnu većinu da to izglasa.

Ali sada ispada da banka prvim planom nije zadovoljna, a već je sam taj plan bio nerealan kao što sam više puta pisao.

Sada banka izmišlja novi plan, postrožuje plan restrukturiranja koji je sad još nerealniji, otpisuje manje dugovanja (tj. ne otpisuje ništa) i uključuje HT u deal za koji znaju da će im AZTN odobrit samo ako postupi protivno zakonu i da će na kraju EU Komisija to srušit. Mislim skršili su nam brodogradilišta, Croatiu Airlines će srezat na pola, a sad će EU ić pokazat razumijevanja preka jednoj OPTE i 400 zaposlenih.

A odnos ZABA-e i HT-a po novom planu neću ni komentirat. ZABA kompletnu Optimu prepušta HT-u i računa da će HT biti ‘moralan poslovni partner’ koji ih neće zeznut u tom poslu iako ima mogućnosti za to na sve strane. Čime tu banka drži HT u šaci da ih ne prevari ? HT-u ZABA ne treba – mogu oni svojih 3-4 milijarde kuna keša držat i u nekoj drugoj banci.

Da ne spominjem da se plan treba izglasat 22.7, a AZTN sigurno neće do tada dati rješenje. Što će onda kada za 3-4 mjeseca AZTN ne izda odobrenje kao što se treba i očekivati. Ponovna PSN ? Direktno u stečaj ?
Što ako AZTN i pusti rješenje, no za godinu i pol sruši ga EU komisija ?

Zašto se banka uopće dovodi u takvu situaciju i takve rizike ? Rizik plana, rizik odnosa sa HT-om, rizik AZTN-a, rizik EU komisije.

Pa bolje onda neka puste firmu sa originalnim planom. Plan je loš i neostvariv, ali nakon ovog će firma bit u još gorem stanju. A sve što sam napisao bi banka trebala znati i bolje od mene.

Čistom analizom njihovih poteza do sada:
1. ZABA zna da će ovaj plan pasti, dakle kupuje se vrijeme – ali za što ?
2. Želi se pad PSN i kao posljedicu stečaj.

I tako pitamo se – pod 1. Zašto ?, pod 2. Zašto ?
I ne, trenutno nemam nikakvu ideju zašto ni pod 1. ni pod 2.?

l.

P.S. think outside of the box.

Loki

@Loki
Što se tiče EU komisije,
U europskoj regulativi koja se bavi zaštitom tržišnog natjecanja postoji institut pod nazivom Failing Firm Defence, što znači obrana tvrtke od pada poslovanja.
Taj institut omogućuje preuzimanje kompanija koje su jako lošem financijskom stanju čak iako se time krše pravila tržišne utakmice i drastično povećava tržišni udio jednog igrača. No, da bi se ta mogućnost koristila u slučaju HT-a i Optime kompanije bi morale dokazati da će bez poslovnog udruživanja tvrtka koja loše posluje ubrzo nestati sa tržišta zbog financijskih dubioza. Potom moraju dokazati da ne postoji ni jedan alternativni način da se ta kompanija spasi, te da će imovina tvrtke u slučaju njezine propasti trajno nestati. HT i Optima bi odluče li se na ovakav pristup morali uvjeriti regulatora tržišta da je šteta koju bi tržištu nanijela pretjerana koncentracija manja od štete koju bi donijela propast jednog od igrača. Iako postoji, ovakvu mogućnost, kako su neslužbeno pojasnili u AZTN-u u Europa rijetko koristi. U slučaju HT-ove namjere da preuzme Optima Telekom riječ je planu u kojem bi HT preuzeo manjinski paket dionica, ali bi na upravljanje dobio i vlasnički paket
Zagrebačke banke najvećeg vjerovnika i tako potpunu kontrolu nad poslovanjem Optima Telekoma.
Što se tiće 22.07 kao krajnjeg roka,
Savjetodavno vijeće Ministarstva financija odobrilo je Diokiju produženje roka za provođenje postupka predstečajne nagodbe za tu tvrtku za dodatnih 40 dana, objavio je Dioki na Zagrebačkoj burzi.
Ako je diokiju ne vidim zašto ne bi i optimi.

Da se zaba malo požurila sa kombinacijom sa ht-om i da to možda i nije baš najbolje rješenje tj. da postoji bolje to je i sama sad svijesna.
Međutim svijesna je da drži konce u rukama za pozitivan rasplet cijele situacije i kao najveći vjerovnik mora naći strateškog partnera jer ima mogućnost da smanji (otpiše) ukupno dugovanje optime i kamate da smanji i prolongira, znamo kakav je to teret bio na EBITDA optime, a ove će godine biti preko 100mil kn.

Izvan okvirnog razmišljanja ima dosta po forumu, da ne kažem izvanrazumnog ja se ipak držim činjenica.
Nema tu nikakovih namjera zabe za stečajem,Ono što će nevoljko učinit jest otpisat nešto para i nać nekoga tko će završiti ovu priču u korist svih,da sad ne nabrajam koji su to.

Nisam ekonomist, ali ne kužim kako može vrijednost tvrtke biti 400-450 milijuna kuna, kad ona ima 550 milijuna kuna godišnjih prihoda (i mogućnost njihovog uvećavanja očekivanim povećanjem broja korisnika nakon nemalih ulaganja u infrastrukturu i širenje “krakova”).

Slažem se da je prilično nelogična odluka Zabe da planom upravljanje prepusti konkurenciji (HT-u je u interesu da OT propadne kako bi se domogao dijela korisnika – Zabino očekivanje da HT radi u najboljem interesu OT-a nevjerojatno je naivno za našu korporativnu elitu). Volio bih čuti objašnjenje od onoga kome je ta ideja pala na pamet, ali i od njegovih nadređenih koji su je prihvatili.

Zašto?

Zato jer jedino u banana državi poput RH lihvarske banke sustavno uništavaju gospodarstvo već cca 15 godina uz pomoć pete kolone u obliku HNB, ispostava banaka u obliku mirovinskih fondova, korumpiranih političara i plaćeničkih medija. U ovoj državi jednostavno nema snaga koje bi se suprostavile ovom divljačkom i sustavnom uništavanju gospodarstva od strane financijske industrije (čast izuzecima poput ovog suca u slučaju “franak” koji btw nema kredit ni u jednoj banci).

http://www.ictbusiness.info/telekomunikacije/optima-scenarij-1-banking-fatal-error

cash je cash,a sve ostalo je sex!

pozdrav fond managerima koji igraju igru s opte, 6,3 – 9.
[emo_naivan]

misli li se HANFA ovdi malo uključit ili ne?

Gospon parci mozete mi se javiti na poruku?Znaima me kaj mislita da bi HANFA trebala tu raditi?

ća da ti pišen, uzmeš 200 000 Kuna , dva tri računa i jedan čovik ili par njih samo škare i idemo…

mislin da dolazi vrime i za otrest ribice ispod 5.6 …
[emo_smijeh]

krivo si sve shvatio

pa daj objasni, gorin od nestrpljenja da saznan pravu istinu.Pun san ko brod Opte …
[emo_smijeh]

New Report

Close