OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne znam baš , nevidim način kako ovo može u stečaj. Veće šanse za stečaj imaju PTKM i DDJH i brojne druge "perspektivne" firme s zse!
Uz 80-90 mil Ebitda u 2011g ovo je bezobrazno podcijenjena dionica i neponovljiva prilika za besramnu zaradu!

nece biti 80 mil.
najvise 70 po meni.
PO trgovnju mtel obveznica izgleda da je to rijesena stvar…

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Ne znam baš , nevidim način kako ovo može u stečaj. Veće šanse za stečaj imaju PTKM i DDJH i brojne druge "perspektivne" firme s zse!
Uz 80-90 mil Ebitda u 2011g ovo je bezobrazno podcijenjena dionica i neponovljiva prilika za besramnu zaradu!

Gori post od ovoga se rijetko viđa.
PTKM i DDJH su Državne trtke i tamo stečaje neće biti sigurno.
OPTE je dužan skoro milijardu kunu.
Velika opasnost od stečaje htjeli vi to priznati ili ne.
Martić je prije koji dan izjaio da više ne smije uzimati kredita jer i ove teško servisira i svaki sledeći bi značio kraj za OPTE, to su njegove riječi, pokušati će sa dokapom ali ni tu ne vidim ništa dobro.
Pa jedna LKPC ima problema naći investitore za dokap a nije dužna ni lipe nikome a tko će oo dokapitalizirati sa takvim dugovima.

Ovime sugerirate da pretjerano amortiziraju? Amortizaciju se mora gledati kao pravi trošak kao i svaki drugi – osim u onom dijelu koji je možda viši od "fundamentalno opravdane stope amortizacije" (podcijenjenog stvarnog vijeka trajanja imovine).

Neto dobit uvećana za "višak amortizacije" je neka aproksimacija stvarne zarade vlasnike ali sama EBITDA po sebi ne znači ništa osim za kreditore u gledanju mogućnosti vraćanja kredita a kojih ovdje ima koliko puta više od te EBITDA?? Dobro, možda je to ipak utješno za njih, ovo bi moglo biti dovoljno za koliko-toliko uspješno vraćanje kredita.

P.S. Petrokemija će 2011. imati EBITDA oko 100 milijuna kn, a kredita ima manje nego OPTE.

tj. negativne razlike kratkoročne imovine i kratkoročnih obveza puuuuno manje tj. PTKM i OPTE su dva različta svemira što se tiče “blizine bankrota”.

Naravno da su razlicite.
Nece PTKM nikad bankrotirat ali nece niti svojim dionicarima nikad nista dat vec ce uvijk biti mehanizam socijalne potpore seljacima (nesto kao Jadroplov u brodogradnji)
Nazalost, drzava je takva.

Naravno da EBITDA nista ne znaci, uzima se i capex u obzir ali za neke je to visa matematika.

Jedino vazno za optimu su novi ugovori odnosno porebacivanje sa CPS na ULL i novi ADSL pretplatnici (barem 10,000 novih ove godine), IPTV je ionako neisplativ.
A hakom odluke ce doci same od sebe, vazan je rast.

Ja mislim da mogu, kad budem mislio da nemogu ostvariti taj rast onda cu drugacije pricati. /+(to je oko 2-3000 korisnika kvartalno sto je puno ali i malo)

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Gluplju izjavu već dugo nisam pročitao!
Možda ne živite u Hrvatskoj pa vam to može biti opravdanje, ali čije firme su Đakovština, Zdenka, Transadria nego državne? To su samo svježi primjeri a mogao bi naći bar 20 državnih firmi koje su završile u stečaju u zadnjih 15 godina!

Ovime sugerirate da pretjerano amortiziraju? Amortizaciju se mora gledati kao pravi trošak kao i svaki drugi – osim u onom dijelu koji je možda viši od "fundamentalno opravdane stope amortizacije" (podcijenjenog stvarnog vijeka trajanja imovine).

Amortizaciju treba gledati skupa s capexom kao što blueman kaže, iako Petrokemija ima veću imovinu od Optime u 2010g je dosta manje uložila u tu imovinu!
Za provjeriti fin. rezultat služe novčani tokovi po nekima oni su vjerodostojniji pokazatelj od RDIG.

Imovina i nije neka garancija da firma neće završiti u stečaju, Petrokemijina tvornica nije baš utrživa kao ni Optimini kablovi i centrale puno bitnija je struktura financiranja tj. duga. Kod Optime je sve kod Zabe što je garancija da će kreditor biti spreman pratiti firmu do kraja inv. ciklusa. Magma je recimo upala u velike probleme zato što nije imala strateškog kreditora.

Perspektiva sektora je najbitnija kod odluke banaka o kreditiranju, a kod PTKM i OPTE je to neusporedivo.

I zadnje i najbitnije Optima je privatna firma a Petrokemija državna što znači da Martić bori s tržištem a Petrokemija s tržištem, lopovima, politikom. Petrokemija ne smije samostalno formirati cijene, zapošljavati sposobne ljude, tjerati lopove. Kupovina soc. mira može je jako lako za 4-5 godina odvesti u stečaj!

P.S.
Lynx nisam ti namjerno oblatio prijateljeve dionice, tek sam sada primjetio.

@Antiša

Točno – novčani tokovi, a bankari ih obično aproksimiraju preko EBITDA.

Naravno da je capex osnova za konačno utvrđivanju "slobodnog novčanog toka" (zarade vlasnika) a da se tiče i bankara (ali ne previše, njima glavno da izvuku svoja potraživanja, a firma dugoročno neka se slika – ako mora odgađati ulaganja… njihova stvar).

Ovdje smo govorili o bankrotu tj. (ne)mogućnosti vraćanja kredita, a ako nas zanima nešto šire od toga da li će i koliko brzo nastupiti bankrot… to je naravno kompleksnija priča, pogotovo u ovakvim složenim, potencijalno "turn-around" situacijama 😀

Gluplju izjavu već dugo nisam pročitao!
Možda ne živite u Hrvatskoj pa vam to može biti opravdanje, ali čije firme su Đakovština, Zdenka, Transadria nego državne? To su samo svježi primjeri a mogao bi naći bar 20 državnih firmi koje su završile u stečaju u zadnjih 15 godina!
[/quote]
Nađi samo jednu veličine PTKM i DDJH da su išle u stečaj i ja ti se izvinim odmah.
Uspoređuješ PTKM sa ZDENKOM i ĐAKOVŠTINOM, apsurdno je to dvoje komentirati.
Država za PTKM može naći kupca u dva dana.
Naći kupca za OPTIMU i tu se već treba dobro potruditi.

RBA FOND IZGUBLJEN U VREMENU I PROSTORU BIJEŽITI IZ OVOGA FONDA IZABERITE AZ FOND ZA VAŠU BOLJU BUDUĆNOST I SIGURNU MIROVINU

Nađi samo jednu veličine PTKM i DDJH da su išle u stečaj i ja ti se izvinim odmah.
Uspoređuješ PTKM sa ZDENKOM i ĐAKOVŠTINOM, apsurdno je to dvoje komentirati.
Država za PTKM može naći kupca u dva dana.
Naći kupca za OPTIMU i tu se već treba dobro potruditi.

Đakovština je po svojoj večini bila jednaka sadašnjem Đuri, cca 300 mil prihoda sličan kapital prije stečaja, jedino su imali 400 radnika manje. Jugoplastika je imala 13 000 zaposlenih pa je više nema

Odakle tebi da bi netko kupio Petrokemiju i zašto, nemoj mi samo ponavljati bajke s PTKM topica koje već godinama pišu isti ljudi a imaju uvjek isti cilj.
Kada se uđe u EU nema više subvencija i pomoći države tko može raditi će tko nemože otpasti će i to je tako najpoštenije.
S druge strane stečaj nije ništa strašno jer se poslovanje može nastaviti, jedino za dioičare je to by,by!

Evo Vip kupuje Metronet za navadno 500 mil kn, znači ne za 1kn već za vreću novaca.
Optima je dosta, dosta bolja firma od Metroneta po strukturi i broju korisnika, uslugama pa ja vjerujem da bi se našao neki telekom u svijetu kojemu je zanimljivo hrv. tržiše koje je jedno od najprofitabilnijih na svijetu!

Ovi gubitci u Optime nisu ništa čudno s obzirom na specifičnosti sektora i fazu razvoja, ali DDJH i PTKM su firme stare pedesetak godina i još uvijek nisu našle održiv i isplativ način poslovanja!

Možda ih kupi Dinkova Za-banka?

43a

New Report

Close