Znam da će sada biti smijeha ovih što ne kuže, ali baš malo gledam izvješća i izgleda da je Optima ove godine imala jedno od najboljih izvješća na ZSE, tj. bili su jedna od najuspješnijih firmi u prošloj godini.
Jedino je pitanje koliko je to njihova zasluga a koliko regulatora i Zabe, ali to nije ni toliko bitno!
E a stvarno što vi ovdje na forumu vidite samo ono što želite vidjet.
Gdje si kliknuo na taj prijedlog ?
Možda sa linka:
http://www.hakom.hr/default.aspx?id=116&subid=692
?
Ovo veliko ‘Javna rasprava’ na vrhu, pa ‘Datum zatvaranja rasprave: 21. veljace 2011.’ su valjda banneri pa ih ne vidiš zbog banner blindnessa !
Ako je tek na javnoj raspravi, trebat će im najmanje mjesec dana da napišu konačni prijedlog, onda se čeka sjednica vijeća, onda se čeka HT da to ugradi u RUO, onda se čeka odobrenje RUO-a od HAKOM-a, onda se čeka da se potpišu ankesi sa operatorima…mislim da je 1.7. još i optimistično.
Uostalom prosla promjena RUO je bila na raspravi:
http://www.hakom.hr/default.aspx?id=116&subID=657
a donesena je:
http://www.hakom.hr/UserDocsImages/2010.g/Odluke/Izmjena%20RUO-a-20111201.pdf
i jos se ne provodi u praksi.
ma jasno to je iz prijedloga rjesenja koji je jos na raspravi, vidim kad je datum zatvaranja rasprave, sve jasno samo neznam zasto je u prijedlogu rjesenja napisano da se stavi odmah a ne nakon zatvaranja rasprave ja samo citiram hakom
Nalaže se društvu Hrvatski Telekom d.d. da u roku od osam dana od dana primitkaovog rješenja ugradi izmjene navedene u tocki II. i III. izreke u tekst Standardne
ponude Hrvatskog Telekoma d.d. za uslugu izdvojenog pristupa lokalnoj petlji.
Ni ja ne vjerujem prije 3 mjeseca biti nesto od toga..
Jel ovih 11.000 kom što stoje na sigurnoj udaljenosti i stvaraju privid velikog aska od kolege Plejboja. [lol] [lol]
Jel ovih 11.000 kom što stoje na sigurnoj udaljenosti i stvaraju privid velikog aska od kolege Plejboja. [lol] [lol]
Je, je tiješi se ti …
Drugi put bolje čitaj kad ja pišem pa ćeš shvatiti kako se odradi 5000 i istovremeno učini dobro djelo za narod
[wink]
PLEJBOJ – ZARAĐUJE NA NAVLAKAČIMA – SPAŠAVA MALE !
Je, je tiješi se ti …
Drugi put bolje čitaj kad ja pišem pa ćeš shvatiti kako se odradi 5000 i istovremeno učini dobro djelo za narod
[wink]
PLEJBOJ – ZARAĐUJE NA NAVLAKAČIMA – SPAŠAVA MALE !
[/quote]
Hebiga ne pali više ovo prodavanje sam sebi po 30 kn. [wink]
citam malo objasnjenje HT-a zasto najam parice mora ostati 52 kune i pucam od smijeha.
uglavnom suma sumarum:
a) zato sto ionako se vidi da alternativci ulazu pa cemu onda spustat
b) cijena bakra raste a troskovi odrzavanja postojecih parica su jednakui rastu cijena bakra
c) porez na place u RH je velik pa time i troskovi odrzavanja metalne parice
ok, ima i ok objasnjenja ali ovo je suma sumarum svega
Metronet je dao zanimljiv slikovni komentar HT-ova ulaganja u infastrukturu i opremu i kojega se najbolje može vidjeti neopravdanost ovako visoke cijene najma parice.
Optima dosta argumentirano traži snižavanje najma parice na 32 kn, a HT-ov komentar mi se čini nekako najbedastiji!
Moglo bi ovo vrlo lako ispod 40 kn, postoje dovoljno dobri razlozi da to Hakom snizi!
Da da, samo mene bi zabrinulo (da sam ulagač u OT) izjava da im je prsječna zarada po kolokaciji 3.764,52 kn. I to mi baš nije jasno da li se to odnosi na staru cijenu od 52 kn ili na novu od 43 kn.
Što bi lako mogli izračunati – 3.764,52 x 12 x 256 = 11.564.605 kn (godišnje)
I to još ne uključuje sve – "…Zanemarujući fiksne troškove operatora (backbone vodovi, Internet vodovi, interkonekcijski vodovi, …), …" – tako da od te brojke do EBITDA ima još minusa.
Ne znam za vas, ali meni se to čini jako jako malo. To praktički znači da OT na LLU biznisu praktički ne zarađuje. A u njega je uloženo 250.000 x 256 = 64 mil. kn.
Također to znači da bi LLU prihodi bili: 26.149,89 x 12 x 256 = 80.332.462 kn. Što znači da je LLU samo mali dio OT biznisa – gotovo usporediv sa prihodima od interkonekcija koje sam više puta analizirao ovdje.
Da s druge strane, u principu pitanje cijene LLU parice je političko pitanje. Pitam se da li je to pitanje već možda interno dogovoreno sa HT-om.
Agencija nikad nije ispunjavala 100% zahtjeve alternativnih operatora, a i sama njihova metodologija izračuna biločega je potpuno nepoznata i, po brojnim internim tračevima, potpuno prekopalčana. Jednostavno nisu uspjeli natjerati HT da implementira funkcionirajuće troškovno računovodstvo i realno su nesposobni izračunati troškovni pristup za bilo što.
Kod intekonekcija i cijena minuta su imali usporedbe sa EU27 koja je pokazala dobre vrijednosti i to će funkcionirati. No ovdje ta usporedba bi još i dignula cijene LLU i HAKOM realno ne zna što da napravi osim da uredbom spusti cijenu za neki čudni postotak tako da izgleda da je to rezultat ozbiljnog posla.
Neće to ić puno dole (iako bi realno trebalo spusti tu cijenu za 60-70%) – vjerujem da će popravit blamažu sa odnosom WLR i LLU i to uskladiti, ali to je to.
Recimo parica će bit 40-41 kn, a WLR će dignut na 44-45 i nakon toga HAKOM has left the building.
Buduci da niti HT nije dao svoj izracun (troskova prvenstveno) koliko sam procitao iz analiza onda se lagano moze dogoditi da HAKOM lijepo sve baci na 40 kuna sto je dosta dobro.
Zarada je na staru cijenu.
HAKOm treba tjerati HT, ne alternativni operatori.
Bumo vidli.
Zadnji post 23. veljače. Kad jaganjci utihnu…
svi ušutili i računaju kolko je još do stečaja [cry]