OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Da sam u pravu pokazuje i JUTROŠNJI PROMET – ČIM JE MALO PODIGNUTA TRŽIŠNA SA MANIPULATIVNIM VIJESTIMA KOJE IZOSTAVLJAJU NAJVAŽNIJE SPOMENUTI – A TO JE DA OPTIMA I DALJE POSLUJE S DEBELIM GUBITKOM PRIJE OPOREZIVANJA OD PREKO 60 MILIONA KUNA U 2010. – Odmah su se svi istovarili.

Kada cijena i promet naglo rastu tako usporedo to je loš znak jer znači da je cijena više nego zadovoljavajuća, i da će padati veoma brzo, čim se oni pametniji istovare po naivcima.

Da vrijedi 40 nitko vam ne bi puštao jutros ispod 36 , to je zakon burze. Dakle ne vrijedi ni 40.

A koliko onda vrijedi ?

Kupovati po 32 da bi držao dionicu mjesec dana koja ima veće šanse pasti na 25 nego otići na 60 ?

To mi nije neka igra, bolje staviti pare u banku onda, sigurnije je…

Eto vam VLDS sada – kupovala ga je ekipa po 14 na temelju medijskih špekulacija.

Ljudi – mediji su tu da vam uvale lažnjaka, "patku" , i putem nje "skupe" dionice. U pravilu skoro uvijek je tako …

O PIK VINKOVCIMA nitko ne pise, a najveci maheri ga sad skupljaju u tišini… Za dva mjeseca će pustiti vijest i dići ga na 600. I onda ćete vi kupovati PIK a prodavati OPTE po 25 plaćen 35…

Koma.

Kressho

GO OPTE GO [lol] [lol] [thumbsup]

Maher koji je zaradio vise od 5000 kn danas na OPTE neka mi se obavezno javi, dat cu mu 100 000 kn za DAY TRADE , fifti fifti djelimo [wink]

Kressho

Eto došao FI i sad možemo vidjet tko je bio u pravu, a tko nije.

– OT nije dostigla ni 60.000 BB korisnika, a nije ni 12.000 IPTV, a ni EBITDA od 60 mil kn. Je da se nekim targetima približila, ali još uvijek slabo.
– Spojeno je novih 1600 IPTV korisnika (sramota po meni), rast LLU-a je 13,8 % za nekih 12ipol tisuća

– da se vratimo na moje omiljene interkonekcije, sada vidimo i malo konkretnije podatke.
– Prihodi interkonekcije bez VAS-a su narasli sa (očitano sa grafa) cca. 69-70 na 75 mil. Dakle uz neprmijenjene cijene rast 7-8% – dosta manji od rasta ULL korisnika od 13,8%
– daklem gubitak EBITDA i prihoda zbog pada cijena 20% će bit 15 mil. kn. u 2011, daljnjih 9 mil kn. u 2012 i 7,7 mil. u 2013.
Ukupno 2010 na 2013 gubitak EBITDA 32 mil kn – nešto ‘malo’ više od mojih procjena od 20-25.

– je pali su i troškovi, ali manje. Troškovi su 138 mil. kn – cijene su pale 12 % u fiksnoj i 30% u mobilnoj, mobilnih minuta je 15%.
Calc calc calc – 6,2 mil. plusa u mobilnoj i 12,42 mil plusa u fiksnoj je 18,62 mil kn. U pravu ste netto dobit EBITDA u 2011 će biti čak 3,62 mil kn.
Doduše, nije za očekivati da će 2012 i dalje troškovi minuta nastaviti padati istim ritmom kao i ove godine, dok se za pad asimetrije već zna unaprijed, pa vidimo da će sav rast bit pojeden već u prvoj polovici godini 2012.
A OT je pokazala da je uspjela te interkonekcijske prihode dignuti samo 5 mil. kn godišnje ‘organskim rastom’ uz nepromijenjene cijene. Je ima tu utjecaja i situacija u cijeloj drzavi – svim telekomima su prihodi pali, ali ipak.

– Regulatorni trošak – pad cijene priključenja parica je značajan, ali OT očigledno ne namjerava više ozbiljno spajati. Tu u izvještaju očigledno je neka računovodstvena muljaža jer kako je trošak priključenja u 2009. 60% manji od 2010, a u 2009. su spojili puno više korisnika.
Očigledno neka razgraničenja.
Ajmo to izračunat na ruke. Pad priključenja LLU je sa nekih 270 na neke 32. – ušteda nekih 3 mil. kn na 13.000 novih u godinu dana ?
– Pad cijene najma parice će biti značajan, ali to koliko znam još nije donešeno već je u fazi prijedloga – pa ćemo to stavit maksimalno 6 mjeseci na nekih 110.000 LLU prosjek.
Pad je nekih 9 kn po korisniku mjese;no. Calc calc. – možda nekih 6 mil. kn za 2011. Na punoj godini 12 mil

Dakle od regulatornog troška može se ocekivat rast EBITDA nekih 13 mil. kn u 2011 i otprilike isto toliko u 2012. Nemojmo zaboravit da je
EBITDA iz istih razloga narasla i u 2010 jer su troškovi interkonekcija spušteni više 2009 na 2010 nego 2010 na 2011.
Dakle, HAKOM spašava Optimu, a ne neki njihov super masterplan. Ali ni približno pozitivne EBITDA od 25 mil i više godišnje samo od HAKOMA.

Širenje kolokacija i optike je realno stalo, ovih 50tak kilometara i par kolokacija su sitnice.
Spajanja novih korisnika su pala i nema perspektivu drastičnijeg rasta, a pojačati će se konkurentski pritisak i prelasci korisnika.
Pozitivno je smanjenje financijskih rashoda, koje će se smanjivati i dalje, no to neće popraviti EBITDA.
Od ostalog, Cashflow iz poslovnih stagnira – nije baš sjajno, no bar su plaće i broj zaposlenih su pod kontrolom – hm, iako je trošak po zaposlenom malo narastao.

No sve u svemu je najpozitivnija stavka je da je preneseni gubitak u bilanci narastao na 554 mil. kn što odabranim kupcima koji imaju velike dobiti (a to NIJE Tele2) daje mogućnost oslobođenja poreza na dobit od oko 110 mil.kn.
Koliko ja vidim, u slijedecih 2 godine se ne vidi neka perspektiva drasticnog poboljsanja i dakle, najbolja Optimina perspektiva je da nekom proda svoje gubitke.
A na to stvarno nemam nekih komentara…

Loki

3+6+4=13?
malo mi je preveliki udio prihoda od intekonekcije od 75 mil kuna da se to odnosi na cistu intekonekciju.
To bi znacilo da mjesecno na ovih 103,000 korisnika imas trosak od 6.2 mil kuna. odnosno oko 60 kuna po korisniku mjesecno.
Ako uzmes (okvirno) trosak od 0,076 koje smo spominjali po minuti onda po toj racunici ispada da je mjesecno trajanje minuta oko 789 ili ti ga 13 sati.
brat bratu ja neznam da li u prosjeku netko zove 13 sati mjesecno 13 sati telefona u prosjeku.

Zato mi ej ovaj prihod bio uvijek nekako cudan odnsono neznam od kuda dolazi?.

Neznam Loki, da li ti ima smisla moja racunica?

Ako ima onda je tvoja kriva pa se vracamo na + 25 mil kuna.

Ovo za paricu je mislim od 01.01. ali nemogu sigurno potvrditi, to bolje antisa zna.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

IPTV je nizaka li tu tek sada ocekujem neki znacajan rast (u Q1) ali sam IPTV nije profitabilan po sebi vec ADSL koji uz njega ide.

Kao sto sam rekao rast je slab ali je rast.

Fali 20,000 korisnika.

DA li ce ih dobiti, neznam.
10,000 sigurno hoce u 2011 (barem ce 5000 biti kroz IPTV iako tu racunam puno puno vise) i jos 5000 ADSL-a

Sto je sasvim realno.

Glavno je da dug ne raste, da su banke spremen poduprijeti sve i onda imas potporu i mogucnost necega.

Bez toga je ovo sve nista

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Da, imas mogucnost stvaranja daljnjih gubitaka dok ZABA ili ko vec ne zavrne slavinu, pa kaze "Il stecaj il nasim partnerima po chunu" [wink]

A kad objave u novinama "OPTIMA SA PREKO MILIJARDU I 500 MILIONA GUBITAKA I DUGOVANJA IPAK NE IDE U STECAJ – NADJEN KUPAC ZA JEDNU KUNU", sta mislite koliko ce vrijediti na burzi ?

Pa dvije kune, mozda i 5 .. max 8 😉

Kressho

Čak i MAGMA ima bolju klinički sliku, samo usporedite bilance ; )

O VIS-R-A da ne govorim, a nitko ga ne kupuje po još nižoj cijeni od ove.

Vis hoteli sigurno nece biti prodani za 10 miliona kolika im je sada trzisna kapitalizacija npr, jer ipak je rijec o barem 5000 m2 lijepe nekretnine na Visu, koji postaje sve elitnija destinacija…

E sad koja je paralela sa OPTIMOM – jednostavna : ovdje sada trže day traderi. Špekuliraju sa mogucih 50ak kuna ako se pojavi partner.

Na VIS-u nitko ne spekulira. Ljudi pojma nemaju ni da je izlistan na burzi.

Koja ce od ove dvije dionice prije grunuti 60 % gore ?

VIS sa 20 na 32 ili OPTE sa 32 na 50 ?

My guess is – YOU SHOULD GUESS 4 YOURSELF

[pray]

Kressho

3+6+4=13?
malo mi je preveliki udio prihoda od intekonekcije od 75 mil kuna da se to odnosi na cistu intekonekciju.
To bi znacilo da mjesecno na ovih 103,000 korisnika imas trosak od 6.2 mil kuna. odnosno oko 60 kuna po korisniku mjesecno.
Ako uzmes (okvirno) trosak od 0,076 koje smo spominjali po minuti onda po toj racunici ispada da je mjesecno trajanje minuta oko 789 ili ti ga 13 sati.
brat bratu ja neznam da li u prosjeku netko zove 13 sati mjesecno 13 sati telefona u prosjeku.

Zato mi ej ovaj prihod bio uvijek nekako cudan odnsono neznam od kuda dolazi?.

Neznam Loki, da li ti ima smisla moja racunica?

Ako ima onda je tvoja kriva pa se vracamo na + 25 mil kuna.

Ovo za paricu je mislim od 01.01. ali nemogu sigurno potvrditi, to bolje antisa zna.

E blueman prvo ne znam odakle zakljucujes da ako sam ja u krivu da si automatski ti u pravu i da je tvoja procjena od 25 mil.kn (ne znam tocno sto ve stavljas unutra doduse) tocna.

75 mil kn za interkonekciju mi lici realno – cca. 15-16% ukupnih prihoda od prodaje. Jer to se ne odnosi samo na 103000 LLU korisnika vec i na hrpe poslovnih korisnika na optici. Evo kazu da je 55 km optike postavljenih u 2010 i 90 privoda za krajnje korisnike. Sad mi se ne da trazit jel ima negdje podatak, ali ja bi procjenio da OT ima najmanje 1000 velikih poslovnih korisnika na optici. A to su ti velike firme, barem 30-60 kanala i 100+ telefona na lokalnim centralama. Svi ti telefoni i primaju pozive koje je OT prije naplacivala prosjecnih 7,6lp/min (dobro si izracunao prosjek 60:40 omjer visa/niza tarifa je realan) a sad ce naplatit prosjecno 6,08 lp/min.
I tak ce nize cijene interkonekcija Metronet iskoristiti da jos vise rusi cijene korisnicima, pa ces im i ti morat rusit jer ces inace stat bez korisnika, i za godinu dana od cijele te HAKOM regulacije vidis da su ti ostali nizi prihodi i u najboljem slucaju iste margine kao i prije, a vjerojatno i nize jer kad krene rat cijenama .

Loki

Ma ne kazem da si ti u krivu nego baza za izracun mi nema smisla.
i da imas poslovne korisnike recimo da je 130,000 kroisnika. to je oko 50 kuna mjesecno.
sto odgovara 657 minuta mjesecno.
Ipak Optima ne opsluzuje velike firme (vecinu ima HT, Metronet i ne toliko osim PBZ-a pretpostavaljam).
Da li je poslovni/ rezidencijalni mix u OPTIMI 657 minuta mjesecno.

MAlo mi je to puno, mozda grijesim

Ali nazalsot u RH i name previse velikih firmi a 657 minuta za mix po korisniku poslovni/rezidencijalni gdje veliku vecinu velikih poslovnih korinika drzi HT mi je ipak malo puno.

Mozda nemam pojma jer ja jako malo razgovaram ali mi se samo broj cini preveliki.
ako je to prosjek onda je tocna tvoja racunica.

ALARM ! ALARM!

Pojacana guzva na izlazu i pojacavanje prometa pri smanjenju cijene upucuje na – DALJNJI PAD!

29 it will be I guess…
[undecid]

Kressho

vidim da si se opet raspisao plejboju. i osvrnuo bih se na to možda, ali ne mogu jer sam te stavio na ignore… [bye]

@ loki,

mislim da najam parice ide odmah
iz prijedloga rjesenja
Nalaže se društvu Hrvatski Telekom d.d. da u roku od osam dana od dana primitka
ovog rješenja (18.01.2011) ugradi izmjene navedene u tocki II. (43,61 kn) i III. izreke u tekst Standardne
ponude Hrvatskog Telekoma d.d. za uslugu izdvojenog pristupa lokalnoj petlji.

još nije u standardnoj ponudi neznam zašto, možda retroaktivno će ići, nemam pojma.

New Report

Close