OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

nema je, ako vjeruješ da je fer cijena puno veća od ove onda te ovo ne zamara kao što mene ne zamara.
logično je da nakon nekakvog 40% rasta dolazi korekcija.
Ako misliš da je ovo sve navlakuša i da je kako ono kažu stečaj pred vratima onda je i 10 kuna previše zar ne.

Apsolutno se slažem s tobom!
Tako i ja gledam na Ingru! [smiley] [smiley] [smiley]

Ingra Gradnja NIJE član Grupe Ingra! Prodana u 2010. za cca 2mil. KN! Str. 13. REV.IZVJEŠĆA!

Broadband ? Da vidimo
Optima je u 4 godine dobila 56.000 broadband korisnika – super.
Ali Iskon u isto vrijeme 35000-38000 na puno manjem području, Amis 15000-17000 na još manjem, H1 10000-12000, a BNet u dvije godine 30000-35000 (novih).
I to sve na najprofitabilnijim područjima – Zagrebu i velikim gradovima.
Evo skupit će oni 50.000 – samo što nisu…

IPTV?
Pa da vidimo Optima ih je spojila u godinu i pol 11.000-12.000. Iskon 25.000 u dvije godine,
Amis 4000-5000, BNEt (ok nije to IPTV, al je isto tržište)… hmm oni su već imali nekih 90.000 2008.
znači negdje 30.000-40.000 novih u dvije godine, a H1 je još na plaži.

Optima je ADSL dosada mogla pružati samo preko LLU i na 100t LLU imaju 56t ADSL korisnika što je iznad benchmarka. HT na 1400 000 korisnika ima 600 000 ADSL.
Sada imaju mogućnost preprodavati HT-ov ADSL i IPTV s cca 25% marže uz uvjet da su maloprodajni troškovi 20%. Znači otvara im se mogućnost da ponude ADSL i IPTV na više od 500 000 priključaka kojima prije nisu imali pristup.
Kasnije to mogu prebacivati na puno profitabilniji LLU!

Što se sve "smrzlo" poslije blokade?
Pa što ne prodajete, ako ne valja.

Imam ADPL, ARNT, DLKV, HRDH, RIVP, SLRS, SUKC, TKPR, ULPL, VART Ovo nije savjet niti nagovor ni na kakvu akciju na tržištu kapitala.

@blueman

a) meni se čini da nisi – no veći utjecaj je što taj pad ide direktno u EBITDA.
b) OT Q32010 je 8200 IPTV tako da je mojih 11000-12000 vrlo izdasna procjena za Q4. Broj broadbanda na Q4 nece sigurno bit veci od 60000 (ukljucen IPTV jer tako optima vodi svoje brojke)

Cijena nije 5 kn zbog ljudi poput tebe 🙂
A i skoro 500 mil. kn akumuliranog gubitka predstavlja vrijednu imovinu u obliku oslobađanja od poreza na dobit za određene potencijalne kupce.

@Antiša

Da ali i 15% je puno, a pad će se nastaviti i daljnih godina. To je perspektiva značajno umanjenog rasta EBITDA-e – na tvojih 90 mil kn procjene mojih 25 mil je 25%.
Ajde lijepo da je netko izašao sa konkretnim predivđanjima EBITDA-e – pa ćemo vidjet za godinu dana gdje smo.

Eh WLR i bitstream. WLR neće bit prije jeseni, pa još implementacija i procedure. To je priča za 2012, ozbiljniji prihod tek 2013. Plus troškovi aktivcije, ponovna potpisivanja ugovora itd… Da ne spominjemo preuzimanje rizika naplate kao udar na cashflow koji im nije bajan (HTu će morat plaćat u 30 dana, a korisnik će platit – tko zna kad).
Bitstream je srednja žalost – lijepa priča, ali realna marža nije 25% nego bliže 10% za ADSL (i to samo male brzine), a za IPTV je to potpunih i totalnih 0 bodova. Izračunaj si malo i sam sa poznatim retail cijenama – skoro 30-40% negativne marže.

Tu priču sa prebacivanjem na LLU je poznata i od CPS-a, pa vidi koliko ih još imaju nakon 4 godine. Među nama rečeno, Optima planira bitstream iskoristiti samo da bi zatvorila neke neisplative LLU kolokacije.
Uostalom bitstream je vani već kolko mjeseci – VIP i Iskon već rade po njoj – a OT je na plaži 🙂

I nemoj uspoređivati HT i Optimu – nije čak ni smiješno.
Pokazali su da baš i ne znaju prodavat broadband jer su ostvarili samo 33% tržišta sa OGROMNO većom pokrivenošću tržišta u odnosu na ostale. Npr. ja mislim da je krajna sramota da jedan BNet ima isti broj broadbanda kao i Optima.
Kad bi se napravila analiza broja korisnika u odnosu na pokrivenost čini mi se da bi Optima ispala kao najlošiji alternativac.

Loki

@Antiša

I nemoj uspoređivati HT i Optimu – nije čak ni smiješno.
Pokazali su da baš i ne znaju prodavat broadband jer su ostvarili samo 33% tržišta sa OGROMNO većom pokrivenošću tržišta u odnosu na ostale. Npr. ja mislim da je krajna sramota da jedan BNet ima isti broj broadbanda kao i Optima.
Kad bi se napravila analiza broja korisnika u odnosu na pokrivenost čini mi se da bi Optima ispala kao najlošiji alternativac.

Zanimljivo gledište. Al to može biti i dobra prilika za napredak, ovisi kako se gleda.

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

Veliki udar na poslovanje Optime će biti ako Vipnet kupi Metronet. Tada će kompletirati uslugu za poslovne korisnike i oduzet će jedan dio poslovnih korisnika koji sada koriste usluge Optime i Vipneta.
Vipnet ne planira ulaziti u retail osim putem Bitsreama, a za to mu ne treba Optima.
Orijentacija Vodafona je mobile segment + poslovni korisnici full service. Takva je situacija u Vodafon Rumunjska i takav poslovni model se želi preslikati.
Drugi udar na poslovanje Optime je prelazak HT-a na optiku u pristupu i podizanje brzina za svoje korisnike. LLU na bakru tu za godinu, dvije postaje nekonkurentan, a LLU na optici nije moguć zbog strukture izgrađenosti Ht mreže. Znači, Optima će svoj LLU prebacivati na bitstrim, a tu je već sada marža veća u Hrvatskoj nego bilo gdje u EU.

Ne mogu tvrditi da će Optima propasti, niti da je netko neće kupiti, ali gotovo sam siguran da HT, Vipnet i Tele 2 nisu zainteresirani.

Gledajući na period od pet godina, ne želim je imati u portfelju. S druge strane, nama malim ulagačima koji bi ušli s nekoliko desetaka tisuća kuna nije veliki rizik jer se uvijek stigne pobjeći uz neki prihvatljiv gubitak ( s obzirom na rizik i potencijalnu premiju ako Optima preživi slijedećih pet godina) od cca 20%.

evo moja predviđanja za Q4
broj broadbanda (uključeno IPTV) oko 65,000 (rast od nekih 8-10,000 u 1 kvartalu)
broj IPTV – oko 11,000
EBITDa oko 50 mil kuna,
očekivanja za 2011, 2012 – oko 70-80 mil kuna

da, taj porezni gubitak je vriejdan 100 milijuna kuna, kakti

a bumo vidli, možda sve ode kvragu i da glupo je uspoređivati sa HT-om.

Metroent još nije preuzet i pitanje je kako će se tu VIP predstavtiti
I koji je to dio prihoda optime 20-30%?

Metronet nije konkurencija prava. Bnet je.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

@Antiša

Da ali i 15% je puno, a pad će se nastaviti i daljnih godina. To je perspektiva značajno umanjenog rasta EBITDA-e – na tvojih 90 mil kn procjene mojih 25 mil je 25%.
Ajde lijepo da je netko izašao sa konkretnim predivđanjima EBITDA-e – pa ćemo vidjet za godinu dana gdje smo.

Pošto vidim da dobro vladate materijom čudi me što mi niste primjetili jedan veliki gaf:

– što se tiče sniženja cijena interkonekcije asimetrija je u 2010 bila 42% a u 2011g 28%
– što predstavlja pad od cca 11% a ne 30% kao što sam napisao
– ako je pad prihoda od interkonekcije 11% a baza korisnika se poveća 15% onda imamo rast prihoda od interkonekcije od +3%

Da bi izračunali efekte svih odluka koje su donensene ove i prošle godine potrebno realno procijeniti financijski učinak, evo na interkonekciji odmah dolazi do odstupanja u vašoj i mojoj računici!

Inače što se tiče dionice vidim da ste u predhodnom postu spomenuli dugoročne ulagače, prometi vam sve govore. Da je ovdje bila riječ o iskrcavanju i distribuciji onda bi i danas bio promet iznad 1 mil kn kao i jučer!

evo moja predviđanja za Q4
broj broadbanda (uključeno IPTV) oko 65,000 (rast od nekih 8-10,000 u 1 kvartalu)
broj IPTV – oko 11,000
EBITDa oko 50 mil kuna,
očekivanja za 2011, 2012 – oko 70-80 mil kuna

Metronet nije konkurencija prava. Bnet je.

U Q4 bi trebalo biti:
-280 000 korisnika (105 000 llu)
– 60 000 ADSL
– 10 000 IPV
– prihod oko 475 mil kn
– gubitak oko 75 mil kn
– EBITDA 60 mil kn

Metronet je orjentiran na velike poslovne korisnike, dok je Optima na male i srednje, naravno da dolazi do preklapanja ali još uvijek u ovoj fazi rasta nisu međusobno neka konkurencija jer svi alternativci korisnike uzimaju HT-u.

Bnet
– broj dostupnih priključaka 260 000
– broj korisnika kabelske tv 140 000
– ADSL i telefon po 50 000

Bnet ima male mogućnosti rasta jer oni samo dovode svoju infrastrukturu u zgrade i rade tek 5-6 većih gradova. Moguć jedino rast ADSL-a i telefona na 100 000 i to je njihov vrhunac na postojećoj infrastrukturi!

E moj Antiša….

Asimetrija je pala sa 42% na 28%. Ali asimetrija na što – pa na cijenu od HT-a. A pala je i cijena HT-a.
Ergo kad se sve zbroji i oduzme cijena OT-a je pala 20%.
Uostalom pogledaj veleprodajne ponude sa njihovh stranica. Cijene su prije bile 9,5 lp sad su 7,6.
A još jednom prouči analizu tržišta i kako se po novome svake godine određuju cijene interkonekcija.

He he ovaj tvoj gaf podsjeća me na jednu anegdotu iz ranih dana liberalizacije kad su se vrli optimaši isto tako malo zeznuli sa nekim cijenama jer nisu dobro čitali 🙂

Da i ako je BNet tako ograničen rastom zašto je pojeo Optimu za doručak na 4 puta manjoj pokrivenosti (nije baš 260.000 pričaju i oni gluposti – negdje je oko 180.000).

Loki

summa sumarum.
Moguci rast ne dolazi niti iz veleprodaje niti iz smanjenja troškova (jer OT mora i svoje cijene smanjiti, logično).
Zato i kažem, ako bude bilo 50,000 novih korisnika super, ako ne vrtiti će se na ovim razima EBITDA.
plaćati će kamatu, glavnicu će refinancirati i to je to.
Propasti neće.
Banke su ioanko otpisale vjerojatno 40% kredita u bilancama.

Ako potjeraju u stečaj što će dobiti. Ništa ni kune.

A 50,000 korisnika se može akvizirati, imauju sve postavke za to i nude sve usluge.
Sada hoće li neznam, teško ali ne i neizvedivo.
10,000 novih korisnika IPTV je automatski 10,000+novih broadband korisnika zar ne a ti korisnici svakim danom sve više i više rastu.

Barem su pošteniji od 90% firmi na burzi.

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

Ma, ako je zaba mogla ulupati 1 mlrd. kuna u optimu, onda možemo i mi koju tisućicu. 😉

nego, ovo je bitno:

Barem su pošteniji od 90% firmi na burzi.

Za razliku od INGRE i sličnih, ovdje ne dobivamo lažirana izvješća, znamo na čemu smo i znamo (za)što držimo…

New Report

Close