ti si neki komedijas [thumbsup]
Komedijas , dobro si rekao … Jos da me vidis kako sam se lijepo nasmijao po Bid-u danas 😉 ..
Zao mi je jedino sto nisam vise vjerovao u naivnost opce populacije prekjucer pa umjesto 800 zabo 8000 komada ovog papira al sta ces .. SA OZBILJNIM SE NOVCEM SPEKULIRA, SA SITNISEM – IGRA.
A OPTE-r-a JE BILA VRHUNSKA IGRICA OVA TRI DANA :)))
Btw, moj promet na ovoj dionici je iznosio skoro 100 000 kuna u ova dva dana. Kupovao sam u vrijeme kad sam prvi puta pisao ovdje pa pogledajte na koliko sam usao, dokup sam obavio na 37 kn, izasao jucer pred kraj dana kada je bilo ocito da ce doci do dizanja cijene za ljepse zatvaranje, i danas na 40ak kuna.
Ostalo mi je jos 120 kom, koje sam trebao ispustiti na 37 ali ostavit cu ih da se imam cime igrati ako krene nova runda ovdje prema 50 😉
Imate li snage , imate li petlje momci ?
JER AKO IMATE PLEJBOJ JE ZA – IDEMO NAVUCI OVO CUDO NA 50 KUNA !!!
Biti će ovo 50 kn i prije nego što vi mislite kolega. Evo zapiši današnji datum pa ćemo vidjeti. [proud]
nema je, ako vjeruješ da je fer cijena puno veća od ove onda te ovo ne zamara kao što mene ne zamara.
logično je da nakon nekakvog 40% rasta dolazi korekcija.
Ako misliš da je ovo sve navlakuša i da je kako ono kažu stečaj pred vratima onda je i 10 kuna previše zar ne.
Eh, evo nas opet…
Balon se napuhao, balon se ispuhava…
Nisam htio ništa pisat da se ne kaže da drukam il gore il dolje…al eto dionica je u negativnoj blokadi i bez mene.
Ali mi je fascinantno kako se nekad može vidjeti smo što se želi.
Pa, kao što lijepo kažu u jednom filmu – ‘You heard the rumors now here are the facts’.
Lijepo je što se čitaju HAKOM rješenja. Ali treba malo znati posao i čitati sve.
Je neke naknade su možda pale (sekundarne),
a o nekim smanjenima se raspravlja.
Jes padaju interkonekcijske cijene u HT i mobilne, al to će se brzo odrazit na padu prihoda.
Npr. kaj vam nije bilo čudno u ratu Tele2 i Tomata da su cijene pale već na 0,39 – pa znaju ljudi kamo ide taj biznis i znaju predviđati
A u fiksnoj, ako nitko drugi i neće, spuštat će cijene Metronet. Pa samo to i rade već 5 godina.
Ali najvažnije nitko nije primjetio da je OT,kao i svi alternativci morala spustiti interkonekcijske cijene 20%. I slijedeće godine će morat spustit još najmanje 15%, a i godine iza još 15%.
A osim pada prihoda, to je i pad EBITDA u istom iznosu jer s tim prihodom nisu vezani nikakvi dodatni troškovi. I ode tako barem 10 mil kn. prihoda što i nije tolko puno, ali i 10 mil. kn EBITDA što je puno.
I još nekih 7 mil iduće godine i još toliko godine iza. Daklem 20-25 mil kn manje EBITDA u 2013, a da sve ostane isto.
Super. Kolka im je ono EBITDA ove godine ?
E da kaj kažu još 50.000 do 80.000 korisnika pa da bude bal 🙂
Ha ha, da vidimo malo.
Kojih korisnka – CPS, Broadband, IPTV ?
CPS je štanga takvih imaju kao šodera a i male su tu pare.
Broadband ? Da vidimo
Optima je u 4 godine dobila 56.000 broadband korisnika – super.
Ali Iskon u isto vrijeme 35000-38000 na puno manjem području, Amis 15000-17000 na još manjem, H1 10000-12000, a BNet u dvije godine 30000-35000 (novih).
I to sve na najprofitabilnijim područjima – Zagrebu i velikim gradovima.
Evo skupit će oni 50.000 – samo što nisu…
IPTV?
Pa da vidimo Optima ih je spojila u godinu i pol 11.000-12.000. Iskon 25.000 u dvije godine,
Amis 4000-5000, BNEt (ok nije to IPTV, al je isto tržište)… hmm oni su već imali nekih 90.000 2008.
znači negdje 30.000-40.000 novih u dvije godine, a H1 je još na plaži.
U glavnom, tko je uspio istradeat svaka čast, tko je izašao na 40+, bravo, a tko je ostao – good luck – trebat će vam – sad ste postali ‘dugoročni investitori’ Optima Telekoma.
a) sta mislis da nisam uzeo u obzir ocekivani pad prihoda
b) da, treba korisnika, tesko ce ih skupiti, IPTV u godinu dana 10,000 ljudi, u ovih 2 mjeseca vjerojatno jos nekih 2000, sa IPTV ide i broadband zar ne?
c) H1 će ostati na plaži
ak je sve tako crno zašto je cijena 28 ili 30 kuna a ne 5 kuna?
Ali najvažnije nitko nije primjetio da je OT,kao i svi alternativci morala spustiti interkonekcijske cijene 20%. I slijedeće godine će morat spustit još najmanje 15%, a i godine iza još 15%.
Ove godine je asimetrija pala s 42% na 28% tj. tih 30% o kojima pričaš, ali Optima ima 15% više korisnika na LLU pa će efekt interkonekcije biti tek -15%. S obzirom na pad drugih troškova EBITDA će i dalje rasti te bi u 2011 g trebala biti 90 mil kn tj u visini sadašnjeg MCAP-a
Operateri koji imaju CPS korisnike dobiti će mogućnost najma POTS-a s najmanje 30% marže i na to mogu nadograđivati ADSL i IPTV putem bitstreama. S tim da im se bitstreamom otvorilo 60% tržišta kojemu prije nisu imali pristup!