Sadašnji Mcap odgovara 1 EBITDA u 2011g, uz veliki potencijal rasta i meni se smiju kad kažem da je ovo prilika stoljeća.
Kao što smo neki dan vidjeli stečaja neće biti, a opet imam neki osjećaj da bi cijena mogla ići prema 20 kn i da će se tamo neki fond iskrcati.
Pa to je normalno za fondove da se iskrcaju, posebno mirovinske u ovom slučaju AZ, i to po 20 kn kako bi gazda banke i ljubavnica kupili po toj cijeni. Pa neće valjda toliku zaradu ostaviti budućim umirovljenicima. A evo sada još i najavljuju kako će im povećati uplate u drugom stupu. Hebiga rastu troškovi luksuza, a nema se otkud. [bye]
[/quote]
Nisam baš siguran da se itko može nadat AZ-im dionicama OT-a. Dinkec već dugo vuče izvrsne poteze i radi u korist budućih penzionera. Samo par zadnjih poteza: Potash, PTKM, INA i naravno najbolji poslovni potez – prodaja HT-a u ogromnim količinama. Ako bude u dokapu uzeo još OT-a, ja svoj 2.stup prebacujem u AZ – trenutno.
Mislim da se nitko neće baš usudit izvest akrobaciju prodaje dionica sa gubitkom od 90%. Za tako nešto bi danas padale glave, a 2007.g. u onom općem ludilu se moglo svašta…i radilo se svašta.
Osim AZ-a, jedino su ostali RBA Invest fondovi , sumnjam da bi oni sada isli prodavati.
ali svejedno mi je 20 ili 30 kuna ako bude kako bi moglo onda je sve to smiješno
Nisam baš siguran da se itko može nadat AZ-im dionicama OT-a. Dinkec već dugo vuče izvrsne poteze i radi u korist budućih penzionera. Samo par zadnjih poteza: Potash, PTKM, INA i naravno najbolji poslovni potez – prodaja HT-a u ogromnim količinama. Ako bude u dokapu uzeo još OT-a, ja svoj 2.stup prebacujem u AZ – trenutno.
Mislim da se nitko neće baš usudit izvest akrobaciju prodaje dionica sa gubitkom od 90%. Za tako nešto bi danas padale glave, a 2007.g. u onom općem ludilu se moglo svašta…i radilo se svašta.
O Dinkecu i ostaloj OMF ekipi samo lose ili najgore, a na moju veliku zalost jos sam u AZu 🙁
A o tome koliko su "dobri" (i to uz svu srecu pogotka npr. Potasha) analiticki pogledaj:
http://www.hrportfolio.com/hr/fondovi/fondovi_2_0_0_2/%7C%7CMirovinski_fondovi/
Ako je tebi 5-5% malo godišnej na mirovinu onda neka ti slobodno daju lovu umjesto drugogo stpa pa sam investiraj.A
li se potpisom moraš odreći bilo kakvog minimalca i socijale od države.
pričamo o eur cijeni.
kamata danas nije veća od 4-4,5%.
dinko radi dobro
ima grešaka ali u zadnje vrijedme radi dobro
Ako je tebi 5-5% malo godišnej na mirovinu onda neka ti slobodno daju lovu umjesto drugogo stpa pa sam investiraj.Ali se potpisom moraš odreći bilo kakvog minimalca i socijale od države.
pričamo o eur cijeni. kamata danas nije veća od 4-4,5%.
dinko radi dobro
ima grešaka ali u zadnje vrijedme radi dobro
@blueman
pises argumentirano i prilicno iznad standarda ovih foruma
moje skromno misljenje o AZ i Optimi:
Optima NIKADA (ali zbilja NIKADA) nije smjela biti investicija jednog OMF-a !!! Najveci razlog ove "investicije" je prebacivanje ZABE u nase novce. Za ovaj case je HANFA morala otpustiti i Dinkeca i cijelu njegovu svitu "analitikanata" te pokojeg menadjercica u ZABI.
I btw, realni EUR prinos nije niti blizu 5%. Napravi racunicu ulaganja kn tj. EUR i izracunaj koliko ti to sad vrijedi. OMF ekipa prica bajke o 5%, ali to je opet nesto sto ce im se obiti o glavu 🙁
Svim privatnim investitorima zelim da zarade brdo love u OPTIMI 🙂
Ubrzo ce postati jasno koliko je (ili koliko ce) VIP platiti Metronet te da li se Quaestus izvukao sa 0 ili gubitkom (ili mozda cak i dobiti ?)
I na kraju, navodno kruzi glasini da je VIP, paralelno sa Metronetom, radio i due diligence OPTIME, ali da su odustali od Optime, unatoc velikim pritiscima iz ZABE. Mozda je to bilo ponukalo g. Martica da izleti da pricom o strateskom partneru i dokapitalizacij. Da li tko zna vise?
a) slažem se apsolutno da su tada svi trebali odletiti a samo su ih naknado malo ogranicili u ulaganju. da su sada ulozili ok iako i sada nije za mirovine vec je rizicno ulaganje.
Treba odnekud financirati bonuse ali to je druga prica
b) sto nije jedinica OMF-a EUR? sto nije u strukturi cijele imovine 90% EUR (citaj RH obveznice + obveznice vani)
c) nemože Questus imatui gubitak već banka koja je financirala metronet (može posredno preko nekretnina)
d) nemam pojma o ovome i iskreno sumnjam. Jako teško je raditi neki pregled poslovanja ako ti u sljedećoj godini HAKOM efektivno poveća za 20 mil kuna operativnu dobit. (dobro staviš u ugovor opaske ali opet)
e) mislim da ček i neće biti nekog strateškog partnera jer optimi netreba toliko sredstava kad su refinancirali dug; mogli bi dosta toga sami izfinancirati
@ Blueman & Antiša
Točno je da je VipNet radio dubinsko snimanje Metroneta i da su zainteresirani za kupnju. Ako Vipnet kupi Metronet to bi mogao biti game over za Optimine vlasnike. Ne kažem da će Optima tada propasti, ali pozicija joj će biti puno lošija. I zašto mislite da bi netko kupio Optimu nakon toga.
Probajte razmisliti koji su stvarni razlozi zašto Vipnet želi kupiti Metronet.
Činjenica je da Vipnetu treba Metronet ili Optima, ali mu ne trebaju oba.
A što se tiče financija, Optima je završila jedan investicijski ciklus, dužna je milijardu kuna, a još uvijek generira gubitke.
Da bi ostali konkurentni i imali svoje prizvode trebaju pokrenuti novi investicijski ciklus jer je njihova tehnologija "copper oriented" sa izuzetkom poslovnih korisnika koji su na optici.
Dionicu optime najpametnije je u ovom trenutku kupovati dividendom ht-a, bilo mirovinci bilo mali ulagaci. Nema gubitka samo eventualno izgubljena dobit.
@ blueman
a) zato i mislim da je Dinkec i ostala ekipa OMF "velikana" prilicno losa. A ovakvih poteza ima jos jaaaako puno, samo se suti. A "velikani" glancaju svoj image :))
b) nije. to je samo nacin hedgiranja. Napravi pravi izracun uplaceno po datumima i po tecaju te sadanja vrijednost po tecaju io dobiti ces puuno ispod 5%
c) Quaestus moze itekako imati gubitak, tj. investitori u quaestus. Banke koje su financirale metronet nece imati gubitak jer ce vjerojatno VIP preuzeti i refinancirati sve te kredite.
d) ovaj argument ti je prilicno klimav jer se onda nikada ne bi radio due diligence. naime, stalno se nesto po trzistu mijenja. Kod ozbiljnijih prodaja, i kupac i prodavatelj imaju svoje procjene buducnosti na osnovu kojih rade modele i procjenjuju vrijednost. ako im se preklopi, imaju deal 🙂
HAKOM je samo jedna od varijabli …
>> Sto ce se strateski dogoditi sa Optimom ukoliko VIP kupi Metroten i npr. Bnet? Tada je Optima 3. prase i vjerojatno mrtva jer je RH trziste premalo za 3 igraca. I zato je navodno ZABA "poludila" na odustajanje VIPa od Optime. Ovo je strateski jako opasno za Optimu !!
Ti i Antisa "jasete" po operativnim stvarima, ali ako se strateski proimijeni trziste, HAKOM i troskovi su nebitni. Za Optimu je game-over.
e) Naravno da su refinancirali dug u Zabi. Ali zaboravljate da je ZABA tim potezom vise spasavala sebe i svojih 500-600 milijuna rezervacija nego sto vjeruje u OPTIMU 🙂 Refinanciranje duga se jednostavno moralo desiti i to je za poslovanje OPTIME potpuno neutralna vijest. Pa nece je valjda ZABA tjerati u stecaj ??
Moje je skromno misljenje, ukoliko je ovo sa VIPom tocna informacija, da je sad igra van ruku Optime. Sada samo mogu gledati i nadati se da nece ostati 3. prase.
Ako VIP kupi Metronet i Bnet recimo i propadne optima sto imas od liberalizacije.
Nista, nula
a mislimd a bas i ne igraju na tu pricu.
bumo vidli.
fali 50-80
Ja si nekako mislim da VIP bas i nece samo tako bacati kesu za sulude incvesticije Skegre (odnosno ovisi o cijeni a samostalna perspektiva Metroneta mi bas i nije nekakva odnosno mnogo mi je gora od Optime).
Nema sto Zaba poludjeti, sve ovisi o cijeni duga.
Preuzeo bi VIP i Optimu za dio duga trenutno.
naravno da je Zaba refinancirala (a sto ce drugo)
samo si mislim da 500-600 mil kuna duga koliko su im dali nece samo tako propasti.
U Rh ima mjesta za 3-4 operatera, zasto se ogranicavate na 2 (vip i HT).
Zbog marketinga i nudjenaj besplatne usluge na ustrb drugih usluga
Da, mozda prije.. sada ce i to biti zabranjeno.
A mozda i sve ode kvragu.
Uglavnom sve ce se znati za manje od godinu, godinu i pol.
barem netrebas cekat