je to je to,.
nije puno ali je početak.
još se taj njihov troškovni model može smanjiti pretpostavljam.
Treba još korisnika za puni impact ali i ovo nije loše; dapače
Računajte:
– interkonekcija u mob. mrežu snižena od 01.01 s 0,56 kn/min na 0,396 kn/min ušteda za cca 10 mil kn
– cijene priključenja/isključenja korisnika i najam kolokacijskih prostora ušteda cca 7 mil kn
– mj. naknada za LLU ako će prihvatiti ovu cijenu ušteda cca 10 mil
– najam POTS-a po 42,5 kn ( 55 kn preplata Optime) na cca 100 000 CPS korisnika daje 66 mil prihoda uz 30% marže- sada se raspravlja na Hakomu o ovome
– u financiskim rashodima cca 95 mil godišnje ima dosta zateznih kamata zbog kašnjenja HT-u i bankama što znači kad se popravi likvidnost i tu može očekivati pad.
– na cca 600 mil kn kredita Optima plaća 9,5% kamatu, kamata nije fiksna ali je vjerovatno vezana uz poslovanje. Sada se ne ispunjavaju uvjeti pod kojima su dati krediti ali sljedeće godine bi mogli što znači da je realno očekivati da to padne na 6-7%.
Nisam još računao kakva je zarada na ovoj preprodaji HT-ova DSL-a i IPTV-a ali tu je sada realna mogućnost rasta za cca 60 000 DSL i 40 000 IPTV korisnika.
da se pola ovoga što si naveo ostvari to je povećanje ebitda od minuimum 20 milijuna kuna.
dakle na nekih 70. Još je to malo; treba ići na 100 minimum ali nije više tako daleko a onda će početi bal.
malo sam gledao rasprave oko ovog LLU-a. Sada snižena cijena mora ići još dolje i ići će u sljedećim iteracijama zbog načina kako su računali.
HT kaže da je u EU vežća cijena s obzirom na trošak investicije i povrat. da točno, samo što su tamo operateri tu mrežu razvijali pa imaju trošak.
U RH smo to svi mi platili.
Ići će to ispod 40 kuna u skorije vrijeme
Još uvijek je ovo sve dosta zeznuto za valorizirati ali vidjet ćemo u izvješću za Q3 i Q4 ove godine puni impact.
Ako bude kvartalna EBITDA oko 25 mil kuna ovo će biti jako dobra priča
Nije čudo što se Mudrinić ljuti.
A što ću mu ja, htio je u Europu, evo mu sad nova pravila.
Baš sam sada malo detaljnije pročitao ovaj prijedlog za izmjenu cijene LLU.
Skraćuju se rokovi za realizaciju postojeće lokalne petlje na sve skupa 8 dana ( prije 30) što je jako bitno kod privlačenja novih korisnika, znači nema više čekanja mjeseca dana od dana kad potpišeš ugovor do priključenja.
Za sada je ova cijena ok ali ići će to još niže za koju godinu.
Inače ova odluka o cijeni LLU i troškova priključenja/ iskapčanja ima istu težinu kao da je Ingra dobila posao u Alžiru od 50 mil Eura rok izvođenja radova 2 godine.
Idem sada obavijestiti HT-ovce koliko su izgubili! [smiley]
tako nekako.
Inače baš me zanima kako su izračunali 43 kune jer je to na temelju vrijednosti ulaganja HT-a + nekakav prinos.
A kolika je vrijednost ulaganja?
Čija?
tko je to platio?
etc, etc..
Još nam fali oko 100-150 milja prihoda da mogu biti komforan a to je oko nekih 80,000 novih korisnika.
a bumo vidli kako ide dalje.
IPTV ide gore i to jako gore po nekim mojim analizama a na njega se vežu druge usluge koje su profitabilne.
sam IPTV će dati u ovoj godini još barem 10,000 korisnika.
Ima ti na kraju one odluke nekakav izračun Hakoma tih 43 kn.
IPTV bi mogao ovu godinu bez problema rasti za 20 000 korisnika, sve ovisi o kapacitetima Optime. Zašto misliš da je neprofitabilan?
Optima je firma koja raste bez markentinga, svaka se kuna troši u infrastukturu a s malo agresivnijom kampanjom kao Bnet ovdje bi se mogla čuda napraviti gotovo svi preduvjeti postoje.
10 miljuna kuna neto dobiti (premda dobit još nije izvjesna) uz sadašnju cijenu od 29 kuna daje P/E omjer od 7.8. Nije loše
Mislim da je gazda Optime rekao da će OPTE postati profitabilna u 2012.
Ali treba pričekat najavljenu dokap. u ovoj godini i vidit kako će onda cijena ići.
U nadzornom odboru Optime su i Nada Martić i Ivan Martić. Imaju li oni ikakve rodbinske ili obiteljske veze sa Matijon Martićen?
Sadašnji Mcap odgovara 1 EBITDA u 2011g, uz veliki potencijal rasta i meni se smiju kad kažem da je ovo prilika stoljeća.
Kao što smo neki dan vidjeli stečaja neće biti, a opet imam neki osjećaj da bi cijena mogla ići prema 20 kn i da će se tamo neki fond iskrcati.
ne, slucajno se jednako zovu, naravno da su u rodu.
ne gleda se ovo kroz P/e, barem ne još neko dulje vrijeme
Bluemen samo pitam. To mi se nesviđa. Vjerovatno nemaju kompeteciju i potrebno znanje (fax, telekom iskustvo) a sijedu u nadzornom odboru. Ali većinski vlasnik je donija takvu odluku i moramo je poštivat. Ovo je nešto kao ATGR. Znate ono Svetozar-Emil.
Sadašnji Mcap odgovara 1 EBITDA u 2011g, uz veliki potencijal rasta i meni se smiju kad kažem da je ovo prilika stoljeća.
Kao što smo neki dan vidjeli stečaja neće biti, a opet imam neki osjećaj da bi cijena mogla ići prema 20 kn i da će se tamo neki fond iskrcati.
Pa to je normalno za fondove da se iskrcaju, posebno mirovinske u ovom slučaju AZ, i to po 20 kn kako bi gazda banke i ljubavnica kupili po toj cijeni. Pa neće valjda toliku zaradu ostaviti budućim umirovljenicima. A evo sada još i najavljuju kako će im povećati uplate u drugom stupu. Hebiga rastu troškovi luksuza, a nema se otkud. [bye]