Što se tiče vlastite optike tele 2 je nema uopće te je njima svaki metar optimine optike doslovno strateški interes obzirom na skoro uvođenje 5G-a.
Što se tiče A1 oni imaju svoje optike ali trase koje Optima ima na jadranskom dijelu A1 može samo sanjati. Optima ima svoju vlastitu optiku duž magistrale Umag-Rovinj-Pula-Rijeka-Novi Vinodolski i u Dalmaciji od Zadra do Makarske. Izračunajte samo tu udaljenost x 30 kn+ PDV metar, pa dobijete sasvim finu cifru samo za magistralni segment optike, a gdje su još privodi ta krajnje poslovne korisnike po trasama i gradovima
ako sam dobro razumio, koristeci ove Vase podatke, radi se o cca 10.000.000 € samo za kabele
Kolega, velika većina baznih stanica je povezana na DTK, a pogotovo u obalnom području gdje sam navodio primjer..
UG ne treba optima da poveze bazne stanice optikom, ali im je alternativa investirati u povlačenje cca 2000km nove optike.
Točno je da je velika većina, ali to nije sve. Nisu povezane one za koje su potrebna velika ulaganja i nešto više vremena za dobivanje dozvola.
Tele 2 ima najmanje baznih stanica spojenih na optiku, a i one koje su spojene na optiku su na optici nekog od operatora. vjerojatno će UG tražiti način da to riješi pa ako bude trebalo, uvući će i 2000 km nove optike
Pretpostavljam da je UG zainteresirana i za Optimu iako nemam niti jednu informaciju o tome, ali pitanje je cijene i hrvatske regulative. UG je vlasnik TV kanala pa bi to mogao biti problem za preuzeti Optimu. .
[/quote]
može osnovati novu firmu
može osnovati novu firmu
stvarno?
Da, konkurencija je žestoka i treba puno raditi da bi se očuvala baza.
Optima to uspijeva usprkos određenom odljevu fiksnih priključaka, tu joj pad nije veći od prosječnog pada na tom dijelu tržista.
Zato neki drugi segmenti rastu pa uspijeva održati prihod stabilnim na nekih 550 mil. kn uz značajno povećanje profitabilnosti odnosno do nekih cca 150 mil. kn EBITDA.
To je dosta stabilan biznis tj. nema tu puno iznenađenja.
https://www.zse.hr/default.aspx?id=44101&index=CROBEX10
visoki prometi i free float
svako dodatno stavljanje u fokus dobro dodje
Blizu 100 milijuna kuna
Kolega, velika većina baznih stanica je povezana na DTK, a pogotovo u obalnom području gdje sam navodio primjer..
UG ne treba optima da poveze bazne stanice optikom, ali im je alternativa investirati u povlačenje cca 2000km nove optike.
Bazne stanice kod 5G tehnologije bi se isključivo trebale spajati na optiku i zahtjevaju minimalno 10Gbps ili čak po mogućnosti 100Gbps internet brzine, a ne kao danas gdje tele 2 napaja antene pretežito radio vezama a konkurenti HT i A1 imaju 90% baznih stanica spojenih na optiku.
[/quote]
O “izgrađenosti” Tele2 infrastrukture najbolje govori činjenica da koriste nacionalni roaming HT-a.
Bazne stanice kod 5G tehnologije bi se isključivo trebale spajati na optiku i zahtjevaju minimalno 10Gbps ili čak po mogućnosti 100Gbps internet brzine, a ne kao danas gdje tele 2 napaja antene pretežito radio vezama a konkurenti HT i A1 imaju 90% baznih stanica spojenih na optiku.
[/quote]
O "izgrađenosti" Tele2 infrastrukture najbolje govori činjenica da koriste nacionalni roaming HT-a.
[/quote]
Evo da se i mi složimo oko nečega kako je tele2 jako los po pitanju infrastrukture, te je i takav placen 220 milijuna €.
Zaključak je ako UG misli uvoditi 5G mora uložiti puno novca i obvezno kupiti Optimu jer ima puno prateće infrastrukture koja je njima potrebna za implementaciju 5G.