Vidim da netko ne razumije sto je omjer EV/Ebitda i kako se taj multiplikator ponaša i interpretira.
EV se koristi kao mjera vrijednosti upravo radi toga jer uvažava dug. Dug je sastavni dio njegove jednadžbe. I kada se stavi u omjer sa operativnom profitabilnoscu odnosno Ebitdom dobiva se stvarna odnosno očišćena vrijednost od poreznih, amortizacijakih i deprecijacijakih utjecaja.
Molio bih korisnika “Mracnog-nešto” da dobro prouči sto je i kako se računa EV – Vaš link …
Da parafraziram svojeg učitelja solfeggia iz osnovnoškolskih dana: Nije sramota ne znati, nego je sramota praviti se da znaš i pisati gluposti.
Inače, moram primijetiti da je navedeni korisnik napisao sijaset gluposti i pokazao da zaista ne zna i ne razumije. EV/Ebitda marža? Sto je uopće to? I ova interpretacija samog omjera je za anale.
happy mogu i na moje dionice procitati sto je ev / ebitda i kako se racuna.
jesam. a to se ne smije ? pa sto moram biti pravnik da mogu pisati po forumu ? pruociti sva pravila ko da dizem kredit u banci ? no dobro ne zelim zamarati ljude i spamati
Nastavno na komentar kolege Lokia, potrudio sam se malo istražiti korisničku bazu po Istri i Kvarneru kako bi vidjeli i okvirno izračunali potencijal optičke infrastrukture i iskoristivost na tom području.
Veliki korisnici usluga ( Istarski domovi zdravlja (300+ lokacija), Primorsko goranska županija, Domovi zdravlja pgž, Grad Rijeka, LRH, Milenij Hoteli Opatija, Jadran Crikvenica dd, valalta dd, hoteli punat dd, Spar D.O.O, Tommy D.O.O, A1 i tele2 najmovi optike po Istri)
Sigurno da uz sve navedene ima još puno toga, ali i ovo djeluje jako impresivno, jer je riječ o velikim sustavima koji traže izvrsnost u supportu i jako teško bilo tko može preuzeti navedene sustave obzirom da je to sve informatizirano i povezano u cjelinu, te svaki sitan prekid poslovanja donosi goleme gubitke. Jedini način ta preuzeti ove korisnike je kupovina firme a koliko to sve vrijedi pokazat će vrijeme.
Meni je vrijednost OPTIME najbolje i najjednostavnije očitana u broju dnevnih transakcija . Daleko od svih drugih .
Hipotetski. UG dobija odobrenje AZTN za kupnju Tele2. Krene pregovore sa ZAB-om oko otkupa njenog paketa, a ostatak do 50% pokuša skupiti na burzi ili od manjinskih dioničara iz top 10.HT nastavlja sa pripremom natječaja prema zadanim rokovima, ali taj natječaj više nije toliko bitan. Realno ili utopija?
Koliko ja shvacam, HT ima upravljačka prava i vodi proces prodaje na međunarodnom javnom natjecaju.
Poanta upravo i jest da HT proda i završi upravljanje Optimom, a ne da kupac mora prenositi borbu na trziste, sazivati skupštinu, birati NO pa upravu i sto drugih stvari.
HT će ujedno i najskuplje prodati Optimu. Tko god sumnja u to, ne razumije ni biznis ni odnose na trzistu.
Cijeli postupak je dobro opisan i osmišljen u dokumentima AZTN i mislim da nema razloga za odstupanja od planiranog.
@happy – a zašto A1 ne kupuje dionice Optime?
Naime, oni najbolje znaju koliko telekom kao što je Optima vrijedi i kada bi stvarno na kraju nudili 12 kn po dionici kako to da sada ne čiste sve do npr. 10??? Štoviše nisu kupovali niti kada je dionica bila 1,60 kn…
Kako to, kako to? 🙂
Ne kupuje zato jer je ne može preuzeti na burzi. Može je samo preuzeti ako kupi pakete Zabe i HT-a, a to ne može kupiti dok se ne raspiše medjunarodni javni natječaj.
Da su i kupovali na 1,6 sakupili bi svega nekoliko postotaka, a bez dionica kljucnih vlasnika, a to su HT i Zaba ne mogu preuzeti društvo. Ušli bi u dvojben pothvat koji na kraju vjerojatno ne bi rezultirao željenim ciljem. HT upravljački, a Zaba vlasnički važu cijelu priču. Svi mi ostali smo u neku ruku njihovi taoci, no na sreću i jedni i drugi vole novce, pa ako već nešto moraju prodati, vrlo vjerojatno to neće prepustiti jeftino. Čitaj – prodat će skupo.
Ali ako dionica vrijedi 12 kn zar im nebi bilo dobro da ju A1 kupuje po npr. 1,60 kn ili 2,00 ili trenutnih 6,50 kn.
Ako njihova ponuda na kraju bude najbolja – uštedili su nešto novaca u javnoj ponudi, a ako netko drugi da bolju ponudu – mogu prodati i lijepo zaraditi.
Pa nije valja da oni ne vole novce?
Drugi razlozi zašto A1 ne kupuje su:
– A1 procjenjuje da optima ne vrijedi puno više od 1,60 kn
– A1 procjenjuje da postoji velika šansa da do prodaje uopće ne dođe – već da HT odugovlači do 03/2021 i onda kada izgubi prava za upravljanje raščerupa Optimu i uzme im sve korisnike koji vrijede
– forumaši imaju više znanja informacija od A1
Nemaju vise informacija. Ali u A1 su racionalni pa razmišljaju onako kako sam ti napisao. A1 je od 2011. akvirao za vise od 150 milijuna eura lokalnih teleoperatera i preuzeo nešto manje njihovog duga. Nije to bilo slučajno. Pored svega, zaboravio si i na UG kao mogućeg kupca i moguće nekog trećeg, tko se može javiti kao strateški, ali i financijski ulagač. Telekomi su likvidna i tražena roba, pogotovo ako su dugoročno bitni za ovladavanje tržištem odnosno značajnim tržišnim udjelom.
Situacija je ovdje prilično čista. Ako sve prodje prema odluci AZTN mislim da će dionicari Optime imati razloga za zadovoljstvo.
O spekulacijama, ako ovo onda ono, ne bih sad…. čak i bez prodaje, Optima vrijedi ove novce. Za sve ostalo ćemo vidjeti kad prodajni proces krene. Toliko..