Onima za koje se prica da kupuju optima placa i novu i n1 i hbo i sport itd. Ne znam da li oni kupuju, ali.kazem da oni niau zainteresirani za telefoniju. Samo za internet / iptv. Ja nisam rekla da ce za optimu platiti 200 miliona eura. Ja se referiram na Vas pist da optima vrijedi 1,5 kunu ako je usporedite sa HT. Mislim da je njima vaznija infrastruktutlra i kapacitet optime nego koliko imaju fiksnih telefona.
Kolko god mojoj poziciji ne odgovaraju postovi poput ovih koje piše darkwanderer, opet cijenim kvalitetnu argumentaciju. Ali mislim da nije ipak sve tako crno. 🙂 Nitko ovdje ne govori da se prodaje uhodan biznis, jer Optima to dugoročno nije, šta god mi htjeli misliti. Vjerojatno i bi opet u stečaj da nije pod HT-om. Pada joj broj korisnika, ali pada i ostalima u sektoru. Ta vaša računica se mijenja kada Optimu kupi netko tko ima content i sučelje.
Samo se dvije stvari ovdje prodaju- korisnici i infrastruktura.
Dark, budući da ste stručnjak, molim vas za mišljenje- vrijedi li Optima infrastruktura i korisnici cca 60 mil eura kolika je otprilike kapitalizacija sad? Ili više/manje?
I ono što me uvijek zanimalo, a nikad nisam dobio odgovor… Koliki je oportunitetni trošak? Tj. koliko bi netko love morao utući u HR tržište na infrastrukturu i marketing da dođe do Optiminog broja korisnika?
Hvala.
Ma dajte,svima vam je valjda jasno ukoliko bude preuzimanja Optime bilo od A1 ili UG da ce tu utjecati i neki drugi faktori osim matematike.A i zar mislite da ce se HT odreci korisnika optime za kikiriki tarifu,how yes no.
Kolko god mojoj poziciji ne odgovaraju postovi poput ovih koje piše darkwanderer, opet cijenim kvalitetnu argumentaciju. Ali mislim da nije ipak sve tako crno. 🙂 Nitko ovdje ne govori da se prodaje uhodan biznis, jer Optima to dugoročno nije, šta god mi htjeli misliti. Vjerojatno i bi opet u stečaj da nije pod HT-om. Pada joj broj korisnika, ali pada i ostalima u sektoru. Ta vaša računica se mijenja kada Optimu kupi netko tko ima content i sučelje.
Samo se dvije stvari ovdje prodaju- korisnici i infrastruktura.
Dark, budući da ste stručnjak, molim vas za mišljenje- vrijedi li Optima infrastruktura i korisnici cca 60 mil eura kolika je otprilike kapitalizacija sad? Ili više/manje?
I ono što me uvijek zanimalo, a nikad nisam dobio odgovor… Koliki je oportunitetni trošak? Tj. koliko bi netko love morao utući u HR tržište na infrastrukturu i marketing da dođe do Optiminog broja korisnika?
Hvala.
Nemoguce je bez vise uloženih 100-tina milijuna kuna napraviti novog operatera. O tome svjedoci slucaj Iskona koji je u okrilju HT već dulje od 12 godina. Koji je razvijan kao poseban brand za internet i prijenos podataka. Nakon silnih ulaganja i brendiranja danas ta firma prihodi cca 380 milijuna kuna odnosno 50 milijuna eura godišnje Vaš link …. Pa ako jedan HT ne može dici takvu firmu na barem 100 milijuna eura godisnjeg prihoda, onda tko je taj tko bi uopće mogao?
Ili primjer Vipneta koji je od 2011 kupio Bnet, Amis, catv,47, Metronet i jos manjih operatera i kablovskih pružatelja usluga, a prihodi mu nisu rasli, a bome ni profitabilnost. U 2010. godini prihodi Vipneta su iznosili 451 milijuna eura Vaš link …
a u 2018. nakon svih gore navedenih kupovina i integriranja kao i ogromnih investicija 445 milijuna eura. Vaš link …
Slično je i sa HT, samo treba odvrtiti malo film unazad. Dakle, gotovo je nemoguce osvojiti iole značajniji tržišni udjel bez utroška stotina milijuna kuna u mrežu, marketing i tehnologije.
darkwanderer, Barbosa i još par forumaša vode, u ovom slučaju, bespotrebne i bespredmetne rasprave o vrijednosti, točnije nevrijednosti OPTE.
Za to vrijeme ja sam već blizu +300.000,00 …
I tako to ide.
Vidim da ovdje puno ljudi nezna osnove.
Naime, u financijskom izvješću Optime se razdvaja JGU ili korisnici javne govone usluge / telefona, korisnici IPTV-a i korisnici interneta.
Ove tri kategorije korisnika nije moguće zbrajati zato što neki korisnici imaju npr. internet i telefon, drugi samo telefoniju, a treći sve tri usluge. Korisnici koji imaju više usluga se upisuju u svaku kategoriju, pa netko tko ima sve tri usluge se zbraja kao 1 korisnik interneta i 1 korisnik iptv-a i 1 korisnik telefonije.
Ovo što sam napisao da su izgubili 20.000 korisnika odnosi se na korisnike telefonije, ali samo dio njih je imao samo telefon, vidi se da su istovremeno izgubili i cca. 10.000 korisnika interneta. Dakle, u grubo u godinu dana su izgubili 10.000 korisnika solo telefona i 10.000 korisnika interneta i telefonije.
U bazi prenesenih brojeva HAKOMA vidljivo je da Optima mjesečno gubi cca. 1500 korisnika, te je za pretpostaviti da će im u Q3 gubitak korisnika biti na razini 5000 korisnika telefonije i cca. 2500 korisnika interneta. Za pretpostaviti je da će Q3 završiti sa 161.000 korisnika JGU (pad od 10% YoY), te 119.000 korisnika interneta (pad od 8% YoY).
Što se oiv-a i iptv platforme tiče: http://www.poslovni.hr/vijesti/optima-i-oiv-potpisali-ugovor-za-iptv-102960 (stara vijest, ali nisam vidio da su objavili da su prešli na neku drugu platformu ili digli svoju)…
Nije sve tako crno. A1 je u kolovozu svima poslao dopis da dižu cijenu za 20kn po korisniku. I meni.
Bez penala sam prije par dana prešao na OPTE. Čisto da pomognem svojoj poziciji i svima na ovom forumu. 🙂
A mislim da nisam jedini koji je to napravio.
Malo se šalim a malo i ne.
I uz takav pad korisnika JGU imaju rast dobiti od skoro 20%. Drugo najveće prihode imaju od internet prometa i tu su rezultati na razini prethodnog Q2. U svim ostalim segmentima imaju bolje rezultate (interkonekcija, multimedija i ostalo). Malo je čudno da su u Zagreba dobili sve ugovore u javnoj nabavi vezano za komunikacijske usluge u nepokretnoj mreži a da im je u konačnici broj korisnika JGU manji???
Obzirom da čitam razne konstrukcije pojedinaca, a nisu upoznati detaljno sa telekom branšom napisati ću neke činjenice koje investitorima mogu biti korisne kod kreiranja vrijednosti investicije.
Vidim kako neki pišu kako Optima nema svoje optičke infrastrukture što je totalna dezinformacija, jer Optima ima i više od 3000 km vlastite optičke infrastrukture, a obzirom da mi je core business polaganje svjetlovoda znam da Optima ima pokrivenu obalu u potpunosti sa optikom ( cijela Istra i obalni dio Dalmacije od Zadra do Makarske). Ovo navodim iz razloga što npr A1 koji je za mnoge pojam nema pokrivene te trase optikom nego unajmljuje od optime i ostalih operatora.
Nitko ne spominje cca 230 kolokacija(centrala) Optime na koju spajaju svoje korisnike i vrijednost te infrastrukture. Vidim da se piše kako bakrena parica koju optima plaća prema HT u iznosi 91, sto je dezinformacija jer najam bakrene parice dođe 42,5 kn+PDV, pa izračunajte isplativost po cijenama paketa koje Optima ima (90 kn su profili za ostale operatore koji nemaju svoje centrale već zakupljuju gotove profile od HTa za duo i trio usluge)
Veliki broj ključnih korisnika povezanih na optiku na kojima se svake godine akumulira sve veći novac jer su investicije isplaćene Itd.
Što se tiče marketinga i vrijednosti baze korisnika nisam upućen, ali ako nekoga zanima kakav tehnički detalj kao optika i infrastruktura stojim na raspolaganju.
dark dobro dere – ima tu štofa
ne mogu zamisliti da zaba proda po 4 ebitda niti da kupac iskrca više od 10
raspon je pogolem, lupetanna o 20 kn ne dolaze u obzir, a najboolje ce biti uzeti darka pa biti optimist – dakle 7-8, ili po darku ali zakopčano dakle 4
pa sad tko voli nek izvoli
1. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 25.625.853 36,90%
2. HT HOLDING D.O.O. 12.090.190 17,41%
3. HPB D.D. 4.234.852 6,10%
4. HANŽEKOVIĆ ANA 2.200.790 3,17%
5. RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 1.251.543 1,80%
6. A1 HRVATSKA D.O.O. 1.085.430 1,56%
7. ADDIKO BANK D.D. 971.500 1,40%
8. ALLIANZ ZAGREB D.D. 567.660 0,82%
9. KOPSEJAK KREŠIMIR 507.777 0,73%
10. ODAŠILJAČI I VEZE D.O.O. 484.086 0,70%
pogodite koga nema
dark dobro dere – ima tu štofa
ne mogu zamisliti da zaba proda po 4 ebitda niti da kupac iskrca više od 10
raspon je pogolem, lupetanna o 20 kn ne dolaze u obzir, a najboolje ce biti uzeti darka pa biti optimist – dakle 7-8, ili po darku ali zakopčano dakle 4
pa sad tko voli nek izvoli
Ne znam koliko se razumijete u telekom biznis, al ja za razliku od vas ne mogu zamisliti da transkacije bude ispod 10 kuna. 10 kuna bi impliciralo EV/Ebitda od cca 5,3-5,5 (gledajuci samo kamatonosni dug prema bankama i ostalim financijskim vjerovnicima) sto bi bila izuzetno niska cijena za jednog operatera sa prihodima od 550 milijuna kuna i ebitdom vecom od 20 milijuna eura i generiranjem keša na razini Optime.
Iz prve ruke. Imao sam ugovor sa H1. U 6 mjesecu mi je došla obavijest da od 7 mjeseca vraćam opremu H1 i ako pristajem dobijam opremu od Optime bez trajnog ugovora. Početkom 7 mjeseca isključena je usluga H1, bilo je malo problema oko usklađivanja termina montaže nove opreme te sam bio tjedan dana bez usluge. Dobijem dva računa za 7 mjesec i od H1 i od Optime. Zaprjetim im da se ne šale ili ću im vratit opremu. Jučer stigao odgovor Optima stornirala račun a H1 umanjio za 50-tak kuna. Svi sretni i zadovoljni. Tko prizna grešku, oprašta mu se.