Nastavno na očekivanja FI. Telekomi su dosta stabilni od Qa do Qa, jer nema tolike promjene baze. Ono što je više varijabilno su troškovi, ali tu je upraviteljima u interesu to sad držati pod kontrolom zbog skore prodaje.
Tako da ja očekujem i bolje rezultate od Q1, bar za 2-3 postotna poena.
U ovoj industriji predviđa se zaposliti 16.000 ljudi idućih godina .
Možda ICT dio priče. Sam core business telekoma bi trebao smanjivati broj zaposlenih, da održi ili digne trenutnu produktivnost.
Premda je EBITDA donekle važna u procjeni cijene prodaje te se uspoređivanjem s sličnim akvizicijama u regiji (mjereno kao EBITDA x multiplikator) može naslutiti konačna cijena akvizicije Optime, ipak vjerujem da u ovom slučaju EBITDA neće imati toliko važan utjecaj. Zainteresirani telekomi (vjerovatno UG i A1) napravit će svoje business caseove i na temelju njih će vidjeti koliko im se isplati platiti za akviziciju i koje su im posljedice i/ili alternativne opcije na HR tržištu ako upravo oni ne kupe Optimu nego netko drugi to učini. Upravo tu vidim veliki potencijal za prilično veliku prodajnu cijenu Optime jer UG-u Optima vrijedi jako puno zbog sinergijskog učinka koji će postići sa svojim drugim poslovima (prije svega televiziji koja je njihov core business).
U svakom slučaju vjerujem da će priča oko preuzimanja biti vrlo zanimljiva i nadam se da ćemo se na kraju priče ugodno iznenaditi.
Još bi bolje bilo kada bi se uključio neki treći jaki igrač u natječaj.
Tak je duLac, isto to sam ja jučer konstatirao. Ali ebidta, odnosno zadržavanje ili rast iste bi se trebao pozitivno odraziti na trenutnu cijenu dionice na burzi.
ZAGREB, 17. srpnja 2019. (Hina) – Tele2 Hrvatska je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvario ukupni prihod od 360 milijuna kuna, što je 12,5 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), bez utjecaja MSFI-a 16, dosegnula 81 milijun kuna ili 66 posto više, izvijestili su u srijedu iz te telekomunikacijske kompanije.
ZAGREB, 17. srpnja 2019. (Hina) – Telekomunikacijska tvrtka A1 Hrvatska u prvoj polovici godine ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 208,6 milijuna eura, ili 1,4 posto više nego u istom razdoblju lani, što je dovelo i do porasta EBITDA-e za 6,8 posto, na 66,6 milijuna eura, a povećali su i ulaganja, doznaje se iz te tvrtke.
Kolega, to je bio samo moj odgovor na kolegovo čuđenje o kojoj borbi HT-a ja pričam kad je sve sigurno.
Nema nikakve borbe.
I piskaranje o tome, o nekakvim nesigurnostima itd. je obična bezvezarija.
Postoji samo mutna percepcija da nekakva borba MOŽDA postoji.
Koju upravo lože ovakvi postovi kao Vaš.
Onako je kako sam rekao i nikako drukčije.
Moje prosudbe su u pravilu kvalitetnije od prosudbi drugih.
Pevec i Optima. Debelo. Na vrijeme kupljeno. Ostalo škartirao.
Beat that…
Cijena je tu gdje jest jer je najmanja očekivana prodajna 9-10 kn, a ovo je debeli diskont na čekanje. Trejderi imaju drugi đir trenutno.
Metalik, oprostite, vidim da niste zaposlenik HT-a (a niti Optime)!
Sačekajmo izvješće, ono će dosta toga reći.
Pa da jesam ovo bi bilo ilegalno.
Izvjesca su sve bolja.
I ja jedva cekam.
Ali ne izmisljajte teorije borbe i zavjere tamo gdje ih nema. Imas rjesenje, predane papire i prodaja ide.
P.S.
Vi radite u HT-u? Optimi?
https://www.ictbusiness.info/kolumne/komentar-zatvoreno-jedno-poglavlje-telekom-trzista-u-hrvatskoj-tele2-odlazi-konacna-konsolidacija-ili-tko-ce-kupiti-optima-telekom
“… Tele2 Hrvatska ili kako god da se bude zvao nakon akvizicije jer gotovo je sigurno da se tako više neće zvati, mora kupiti Optimu kako bi bio konkurentan na tržištu. A kupnja Optime je stoga strateška.”
https://www.ictbusiness.info/kolumne/komentar-a1-hrvatska-u-iscekivanju-prodaje-optima-telekoma
“…no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. “
Gotovo je sigurno je da u A1 već imaju planove za preuzimanje Optime, ali i rezervni plan kao to ipak napravi Tele2 s Unitedom pod uvjetom da se i to preuzimanje ne zakomplicira.
Baš je simpa kako praktički nije bilo trgovine čitav dan i onda po objavi članka netko par puta prospe po bidu… slučajnost? Nikako. Prozor ne smije da padne dok netko ne odluči drugačije.
Optima nije drzavna firma i drzava nema niti jedan postotak vlasnistva unutra. Cak ni mirovinski fondovi.
Proces nadgleda Europska komisija. Svi (potencijalno) ukljuceni u transakciju su strane firme. (ZABA, TELE2, A1, HT).
Nece politika tu nista traziti osim da postupak bude transparentno proveden i da se time pohvale u EU.