OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne znam sto bih rekao.
Vazan je taj FI, cisto da pokaze vrijednost na koju se puca. Jako vazan, cak. Cijena se mjeri u Ebitda.
Ali kad krene natjecaj…
Ima da leti perje.

Ja bih zamolio javno svakog komentatora vis a vis Ebitda-e i ostalog da pogledaju posljednja tri godišnja izvješća Tele2 u Hrvatskoj, a može i vise njih pa da mi objasne sto se dogodilo s Ebitda-om i zašto ta posljednja Ebitda nije uzeta pri mjerenju prodajne cijene već neka treća, korigirana.

Optima je puno poštenija od Tele2 u mjerenju operativne profitabilnosti. No, na kraju balade malo vas će uopće razumijeti kako je utvrđena konačna cijena, naprosto jer nije dovoljno pogledati kolika je Ebitda. U telekom biznisu Ebitda se da prilično jako rastegnuti ako je potrebno da bude rastegnuta. Kao i u suziti. Barem u kratkom roku. Samo iz nje i multiple ne možete utvrditi vrijednost necega. Pogotovo kad ne postoji rast industrije već se rast profitabilnosti temelji na dugoročnim uštedama i prodaji konvergentnoh rješenja i usluga.

Ebitda Tele2, kao i netto dobit, i zadnjem relevantnom izvjescu je bilo cisto nabrijavanje. Cak i ja kao laik to kuzim.
Ipak ce se gledati parametri kroz dulji rok.
Mene nije briga.
Ja cekam preuzimanje i to je to.
Pa sto bude.

Pa to ne može zapravo nitko znati osim 10ak ljudi. Ono što sam siguran je da tvrtka kupac uključuje u projekciju AS IS i TO BE. Pa tako Opte može imati veću vrijednost u rukama A1 ili UG nego u samostalnom pothvatu. Ali to već svi znate, samo želim reći da svatko od kupaca) radi svoj business case, i svaki može imati drugačiju evaluaciju efekta akvizicije.

Ne znam sto bih rekao.
Vazan je taj FI, cisto da pokaze vrijednost na koju se puca. Jako vazan, cak. Cijena se mjeri u Ebitda.
Ali kad krene natjecaj…
Ima da leti perje.

Meni je važan najviše na način da će mi pokazati namjere HT-a. Ako se iskažu veći računovodstveni rezultati (dobit), a trebali bi nakon sad već stabilizacije poslovanja, to bi moglo značiti da se HT definitivno “predao” odnosno pomirio s predajom drugom operateru i da mu je cilj postići što veću cijenu.
Ako dođe do različitih računovodstvenih kombinacija kako se veća dobit ne bi iskazala, to znači da borba za Optimu nije završila.

Ne znam sto se ima boriti.
Rjesenje se nece promijeniti.
Papiri za prodaju su predani.
Zadrzati ne moze. Kupiti ne moze.
Mora prodati.
Ne postoji druga mogucnost.
Osim toga, HT je manjinski suvlasnik. Ima 17%. Optima je vise nasa nego njihova.

Kolega metalik, da je to tako sigurno, trenutna cijena bi bila min 8,00kn, a ne 5,5kn.
Slażete se?

Ja se ne slazem. Kas udje u proces prodaje cijena će biti tamo gdje tada i treba biti. Nikad ismo imali javno preuzimanja Telekoma u RH. Tele2 je prvo veliko i nije okončano, a nije ni javno već privatno. Sva ostala preuzimanja su bila malena i nisu potpadala pojedinacno pod odluku AZTN. Kad UG preuzme Tele2 i Optima bude u procesu prodaje cijena će biti tamo gdje treba biti. Još smo daleko od te točke i još mnogi ne razumiju sam proces i zato je cijena takva kakva jest. Kao i zbog horde spekulanata koje to uopće ne zanima već samo talasanje cijene. Cijena nije viša jel to trenutno nije interes ni kupaca, a ni prodavatelja. Nije ni u Plivi cijena bila 743 kune na početku procesa prodaje pa je završila tamo. Al za takav rast cijene moraš imati najmanje dva zainteresirana igrača i javan odnosno otvoren proces prodaje. Kako sada stvari stoje, čini se da će ri uvjeti biti ispunjeni, a kad budemo pouzdano znali da su ispunjeni i cijena će biti bitno viša.

Pa cijena je bila 7,3. Zašto je sad 5,5 a sutra će biti 6 i prekosutra 5 i nema veze sa sigurnošću događaja. Naravno da ništa nije 100% sigurno, ali i da je i dalje bi bilo prometa. Ja samo znam da je u zadnjih 60ak dana, kumulativno najviše prometa imala Opte. I to mi je bitnije od današnje cijene.

“Kako sada stvari stoje, ČINI SE da će ri uvjeti biti ispunjeni, a KAD BUDEMO POUZDANO ZNALI da su ispunjeni i cijena će biti bitno viša”

Dakle, ipak se slažeš.

Nije Starigrac, nije sigurno. Poentirao si. Samo ne znam kaj točno. I koji je smisao konstatacije da nije sigurno. Da je sigurno, ljudi bi dizali kredite i kupovali i ne bi bili vlasnici portfelja, već vlasnici Optime.

Kolega, to je bio samo moj odgovor na kolegovo čuđenje o kojoj borbi HT-a ja pričam kad je sve sigurno.

New Report

Close