OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Imamo navjerojatnije zainteresiranog kupca koji ima pravne timove, dobro je provjerio sve pravilnike, rješenje Agencije i neće nakon kupnje Tele 2 pustiti da ga prevare.
Ne odlučuje čovjek u pisarnici ništa. Rješenje AZTN je još na snazi i treba malo strpljenja.

A do kada je rješenje AZTN na snazi?
Da li ima neki rok nakon kojeg rješenje više nije na snazi?

Kaj i tu može nastupiti zastara :)?

Samo strpljivo i pametno.
Sve je zadano i postupak prodaje ide prema predviđenim mjerama. Znači, mjere i postupak su na snazi i nema promjena mada bi to mnogi željeli.
U siječnju se objavljuju međunarodni javni natječaj.
Moramo biti svjesni da će se ovdje sad javljati svakaki likovi ne bi li nas malo “uzdrmali” pa da nam pokupe dionice po jeftinijoj cijeni.
Većina igrača ipak zna vrijednost.

Pametni su se iskrcali iznad 6 kao što sam i pisala da će biti. A sada slijedi dugi period mrcvarenja, manjih prometa i polaganog pada. Ugodno ljetovanje želim onima koji su ovdje omastili brkove. Treba sada tu zarađenu lovu spaliti negdje na Jadranu u hladovini sa hladnim koktelima a rulja nek bulji u monitor i čeka “crne limuzine”!
Nadasve pozdravljam prijatelja zorangutana i želim mu da za dvije tri godine cijena dođe na nivo njegovog ulaza 7,xx kuna.

jes’ti muško oli žensko?

razni crnogorci, bjelogorci, zorangutani, amadeo, mikardo, persuric i ostali infantili bez muda su na ignoru..a možda je to sve jedna jadna osoba.

banana

A zašto ti buljiš po cijele dane umjesto da ispijaš koktele.

Zahtjeve za prijateljstvom odobravam ali ne odgovaram na pp.

nemojte se ljutiti na bananu, popušio je gadnu lovu na dalekovodu, počeo se krcati na 15 kn i sad ima -10 kn po dionici i ne može shvatiti kako to da OPTE sad ima veću cijenu od DLKV!…a kako će se tek čuditi kad OPTE bude na 13 kn, a DLKV na 3 kn….😆😂

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

zorangutan@
A najgore od svega je to što Todex nikada neće ni na lipu a kamo li vaš Ledo na 5000 – 10000 tisuća i Jamnica na 130 000 tisuća. Tko li Vam i ovdje proda spiku pa uletiste na 7,xx a mjesecima ste drukali na pad na svim dionicama i na kraju popušite jeftinu spiku o prodaji OPTE po 15 – 20.

bananko mlatiš praznu slamu…ja sam u OPTE počeo ulaziti ispod 2 kn i kasnije sam nešto dokupio, ali prosjek mi je daleko ispod 5 kn, za razliku od tebe kojem je prosjek u DLKV 15 kn….tamo ćeš i gaće izgubiti, ali to i zaslužuješ 😂👎

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Onda prodajte prije nego što padne ispod Vašeg prosjeka. A past će zasigurno. Još ste nešto u plusu, materijalizirajte to jer će te kasnije biti prisiljeni materijalizirati gubitak. Tko izgubi dobitak ostaje mu zgubitak! 😉

Da okrenemo temu. Pišimo o UG. O njihovom poslovanju, našem viđenju njihovih planova te kako se to može odraziti na hrvatsko telekomunikacijsko tržište.

UG posluje s većinom svojih usluga na području bivše Jugoslavije, makar neke usluge (određene televizijske programe) nude i globalno. Njima je Core business prodaja televizije. Prvenstveno na području zemalja bivše Jugoslavije, ali i cijelog svijeta. Prodaju televiziju s “našeg” govornog područja s premisom da sve zemlje bivše Juge razumiju Hravatski i Srpski.

Imaju preko 30 TV kanala. U HR su kupili Novu TV i prateće kanale (Doma TV). Kupili su ekskluzivna prava emitiranja raznih sportskih događaja za većinu zemalja bivše Juge. Ti se sportski događaji ne mogu pratiti ako se kod UG-a ne uzme neki od paketa. Uz TV programa ide i nezaobilazno oglašavanje.
Danas je produkcija TV programa jeftinija nego ikada prije. Kvaliteta je lošija nego ikada prije, ali je izbor velik.

Telekom poslovanje je UG-u sekundarna djelatnost (makar sami neće priznati da im je sekundarna jer sebe vole smatrati kao tvrtku koja okrupnjuje telekom operatere i usluge). Poslovni svijet njihove djelatnosti svrstava ovako:

1.) Masmediji
2.) Oglašavanje
3.) Telekomunikacije
4.) Kabelska televizija

Od 6 zemalja bivše Jugoslavije imaju telekom poslovanje u 4 (Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, i Crnoj Gori). Za Makedoniju nisam siguran, ali mislim da tamo još nemaju telekom. Nedostajala im je i Hrvatska prije akvizicije Tele2.
Posjedujući telekome, mogu pružiti integriranu uslugu televizije, Interneta i telefonije. Ako posjeduju telekome u nekoj državi, tada se teže mogu dati ucjenjivati od lokalnih telekoma te mogu vršiti pritisak na lokalne telekome da preprodaju i/ili dozvoljavaju njihove usluge masmedija i televizije jer bi u protivnom agresivnije radili da prebace korisnike na svoje telekome što im zapravo nije “core business”.
Mobilna telefonija im nije na prvom mjestu. Jedino ako i kada dođe do 5G, tada će igrati veću ulogu. Kupovina Tele2 ima im puno manje smisla od kupovine Optime. Zapravo kupovina Tele2 bez kupovine Optime im je gotovo besmislena s trenutnim stanjem stvari na telekom tržištu RH.

Iza UG-a stoji težak i moćan kapital, BS Partners investicijska grupa. U financiranju izgradnje i dogradnje infrstrukture im pomaže Europska banka za obnovu i razvoj. Njima će se to kasnije vratiti kroz oglašavanje i propagandu na prostoru bivše Jugoslavije kroz programe UG-a. Opasna sprega kapitala i medija.
Kapitala imaju i lagano do njega mogu doći. To su i pokazali izdavanjem obveznica po jako dobrim uvjetima.

Namjeru širenja i konsolidacije telekoma i medija otvoreno zu izjavili kroz plan investicija u kupovinu tvrtki i proširenje infastrukture u iznosu od 900 milijuna € u razdoblju od sljedećih 5 godina. Time su povećali (misli za 20%) ranije najave. Ako to usporedimo s trenutnom vrijednošću tvrtke od 2,6 milijarde €, vidi se da je to investicija u vrijednosti 1/3 tvrtke.
Okrupnjavanjem, širenjem i zauzimanjem novog tržišta na prostoru zemalja bivše Jugoslavije ostvaruju jak sinergijski učinak. Sadržaj (primarno televizijske programe) već imaju. Ti “fiksni” troškovi im neće rasti dodatnim širenjem na nove korisnike, ali će im se prihodi povećavati.

Budući da su išli agresivnim politikama ekskluzivnih otkupa prava emitiranja mnogih programa, sada im je cilj prošitriti bazu korisnika i ponuditi im svoje integrirane usluge ako im to dozvoljava prateća infrastruktura. Uz Optimu u RH, imali bi i tu prateću infrastrukturu koja im još u HR nedostaje.

Biti će na natječaju veliko nadmetanje između A1 i UG, moje osobno mišljenje da će nas cijena ugodno iznenaditi, ovo je zadnji ozbiljan telekom operater koji ide u prodaju sa značajnim tržišnom udjelom.
Tko dočeka ponudu u dionici će zasigurno lijepo zaraditi. Opet, vrijeme će sve pokazati a ono ide dosta brzo…

Meni je samo žao što ne mogu povećati u ovom trenutku. Mislim da je ovo zadnja “prava” prilika, sa +100% potencijalom.

New Report

Close