OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

mislim da je najbolje sačekati natječaj i onda možda prodati na javnoj ponudi jer sada nemamo sve info a info o stjecanju zabe i ht-a po 10 kn ukazuje da prodaja neće biti ispod te cjene

Vidim da se stalno spominje tih 10 kn. Zna li netko po koliko ZABA i HT vode OPTE u svojim knjigama? Jel bilo revalorizacije, otpisa, usklađivanja?

mislim da je najbolje sačekati natječaj i onda možda prodati na javnoj ponudi jer sada nemamo sve info a info o stjecanju zabe i ht-a po 10 kn ukazuje da prodaja neće biti ispod te cijene.

Ne kazuje to po koliko je tko stekao dionice nego usporedne cijene plaćene za slične kompanije. Ako je Tele2 prodao za EV (Enterprise value) hrvatsku podružnicu za 220 milijuna eura ili 2,34 milijarde sek, a korigirana Ebitda je iznosila 268 milijuna sek, onda ispada da je Tele2 prodan za 8,75 EV/Ebitda

Za fiksne operatere iz prethodnih transakcija se postižu vise multiple, pa ja očekujem EV/Ebitda na razini 10 za Optimu koliko su nedavno plaćene libertyeve operacije u Austriji (UPC). Trenutno EV/Ebitda omjer za Optimu iznosi 5,76. Otuda se može derivirati implicitna cijena od 15,28 kuna za dionicu Optime, a ako bi u računicu uključili i 95 milijuna kuna kratkoročne pozajmice HT-a (kao odbitnu stavku u punom iznosu u računici za EV), dobili bi cijenu od 13,92 kuna za dionicu Optime. To je u odnosu na tekuću trzisnu cijenu diskont od 50% na procijenjenu vrijednost

Vidim da se stalno spominje tih 10 kn. Zna li netko po koliko ZABA i HT vode OPTE u svojim knjigama? Jel bilo revalorizacije, otpisa, usklađivanja?

Ht vodi po 10kn

Ignore : renči

@banana
Stvarno lupetaš. Ignore…

Ignore: KressoM, delux

Pokusavaju rušiti tromjesečni prosjek i usporiti rast. Zato se tako silovito i iznenada udara. Burza može povesti i vodi ovu igru, a ne HT i Zaba. Ulagaci moraju toga biti svjesni i tu svoju poziciju iskoristiti.

zanimljivo je kako su veliki nalozi koji su izazvali rušenje ostali dosta visoko- oko 7 kn bez ozbiljne namjere da prodaju te dionice
ovime bi se fakat HANFA trebala pozabaviti

Gadno se prodaje danas.

Postoje tri mogućnosti:
1. stvara se dojam da od početka postupka prodaje nema ništa kako bi se pokupilo što se pokupiti dade (po meni najvjerojatnija mogućnost),
2. iscurila je procjena cijene koja je niža od tržišne,
3. stvarno nema ništa od početka postupka jer se uključio Šavorić ili njemu slični sa svojim idejama.

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Gadno se prodaje danas.

Postoje tri mogućnosti:
1. stvara se dojam da od početka postupka prodaje nema ništa kako bi se pokupilo što se pokupiti dade (po meni najvjerojatnija mogućnost),
3. stvarno nema ništa od početka postupka jer se uključio Šavorić ili njemu slični sa svojim idejama.

1. slažem se
2. ne može biti jer je OPTE bila procijenjena na 7,31 kn i to bez H1, ali i tako je svejedno jer cijena će ovisiti o javnoj ponudi i bit će samo viša od ove
3. šavorić ne može stopirati prodaju jer je ona naložena rješenjima AZTN i mora se provesti

pozdrav svim dioničarima
može li netko staviti kratak sažetak tj usporedbu cijena koje su se dobile u susjednim zemljama kod prodaje sličnih telekoma kao Optima? (znam da je bilo negdje ali ne mogu naći)
hvala!

Dobro jutro,

jučer popodne sam baš potražio te informacije. Gledao sam isključivo slične fiksne telekom operatere u regiji Central and Eastern Europe, i to samo transakcije od 2015 – 2018. Neki od meta su bile Blicnet doo )BiH), UPC Hungary, Romania & Czech Republic, Geocell LLC (Gruzija), AMIS (Slovenija) i dosta drugih… uglavnom, dosta širok uzorak.

Kada se ukloni top 2,5% i bottom 2,5% iz uzorka, odnosno maknu ekstremi, ispada da je prosječna multipla 7,1x EBITDA.

Ako bi se ta average multipla preslikala na Optimu (2018 adjusted EBITDA), to bi bilo cca 13,6 kn po dionici… bez nekog diskonta ili premije. Moguce je manje (diskont), moguće je više (premija), pa ako kao neki široki raspon uzmemo od 5 – 8x EBITDA, dolazimo do raspona od 9,6 KN – 15,3 KN po dionici.

Eto, ne kažem da će tako biti, ali podaci mogu poslužiti kao orijentacija. Moj stav je da su priče o cijeni od preko 20 kn po dionici neutemeljene i napuhane, pa nemam namjeru toliko daleko držati.

No, ovaj raspon naveden gore (9,6 KN – 15,3 KN) vidim kao sasvim moguć i tu negdje si postavljam svoj target.

Ugodan ostatak dana.

Gadno se prodaje danas.

Postoje tri mogućnosti:

Ajde sad istu analizu, ali za dan kad se gadno kupovalo

Ne treba se puno uzbuđivati. Dimne bombe u režiji Zabe i HT i moguće prijateljskih privatnih savjetnika da se obuzda jak interes i rast cijene. Oni bi željeli sve kontrolirati, a polako gube kontrolu nad situacijom i to ih cini nervoznim. Očekujem uskoro mnogo vise cijene od ovih.

New Report

Close