čudim se od nekih starih nickova da ponekad pominju neki prosijek na burzi !? tromjesečni, šesto mjesečni ili šesto godišnji. kakve to veze ima?
Najmanja cijena u ponudi za preuzimanje mora biti cijena po kojoj je kupac već stekao dionice, ili po tromjesečnom prosjeku na burzi. Uzima se veća od ove dvije cijene
Najmanja koju mogu ponuditi, a najvisa koju mogu ponuditi? Jos nakon procjene? 🙂 mozda su vec ponudili, a mozda nisu…. ovo ce jos gore po meni…
Doći će to sve na svoje. Tako nam je i na 1,60 izgledalo da će vječno trajati i da se nikad neće maknuti s te razine, a sad je na 5 kn pa će nam kroz neko vrijeme i ova cijena opet biti prošlost.
Najmanja cijena u ponudi za preuzimanje mora biti cijena po kojoj je kupac već stekao dionice, ili po tromjesečnom prosjeku na burzi. Uzima se veća od ove dvije cijene
najmanja cijena mora biti najveća cijena stjecanja u zadnjih godinu dana. a tko kaže da eventualni kupac trenutno išta stiječe? ako to i čini radi to posredno pa i tako može skupiti par postotaka. znači nebitno. ovdje ide dubinska analiza i ponuda po samo njima poznatim parametrima nevezano na sve dosadašnje burzovne cijene. opte je izlistana po nekih 200 tinjak kn, dokapitalizirana po 10 kn i pala na 1,7kn. i prva i zadnja brojka nemaju veze sa njenom realnom vrijednošću.
najmanja cijena mora biti najveća cijena stjecanja u zadnjih godinu dana. a tko kaže da eventualni kupac trenutno išta stiječe? ako to i čini radi to posredno pa i tako može skupiti par postotaka. znači nebitno. ovdje ide dubinska analiza i ponuda po samo njima poznatim parametrima nevezano na sve dosadašnje burzovne cijene. opte je izlistana po nekih 200 tinjak kn, dokapitalizirana po 10 kn i pala na 1,7kn. i prva i zadnja brojka nemaju veze sa njenom realnom vrijednošću.
[/quote]
Opet dezinformacije, pa dajte ljudi kako možete ozbiljno pisati ovdje, a da ne pogledate zakon.
Članak 16. Zakona o preuzimanju dioničkih društava određuje da cijena:
1) “ne može biti niža od najviše cijene po kojoj su ponuditelj i osobe koje s njim djeluju zajednički stekli dionice s pravom glasa u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje”,
2) “Ako je prosječna cijena dionica ostvarena na uređenom tržištu viša od cijene iz stavka 2. ovoga članka, ponuditelj je obvezan ponuditi višu cijenu, s tim da se prosječna cijena izračunava kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje”,
Ako nisu stjecali dionice primjenjuje se samo pravilo pod 2)
Dakle, tromjesečni prosjek je itekako važan.
Pa ne ide to tako. Kuc, kuc ZABA ja sam na burzi kupio 2% dionica OPT po prosjeku 4,5 kuna hoću i vaše kupiti po toj cijeni da dođem do 25%. A ZABA papiriće prebijala za dug po 10 kn.
Bit će procjena po meni između 12 i 15 kn i tko želi otkupiti neće se ni javljat sa cijenom ispod procijenjene + premije na tu cijenu.
Ja mislim da je ljudima teško percipirati da je trenutna tržisna cijena niska, kad uzmemo samo realnu pretpostavku da će EBITDA za 2019 biti minimalno 150 mil kn…to znači da je cijena sad na cca 2,5 EBITD-A.
Pravu cijenu će strplljivi “osjetiti” tek prilikom prodaje.