OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ma koji Yahoo i Verizon, procitaj članak koji sam gore postao o vrednovanjima u Srbiji.

Čemu nervoza. Jaki ulagači (mislim na pridošlice na ovoj temi) gotovo da očekuju od dioničara sudsku potvrdu da je trenutna cijena realna. Matematika je egzaktna, ali umjetnici kažu da je ljepota u oku promatrača. Revizori Deloitte koji su u poslovno lošijim okolnostima procjenili dionicu optime na 7,31 kn, sigurno će ju nakon spajanja sa h1 te konačno pozitivnog poslovanja istu procijniti 5,5 kn zato što su im forumaši otvorili oči. Ljepota je u oku promatrača, a očiju ima puno i za udavaču (OPTIMU), a i za pokoji papirić sutra na otvaranju burze…

Vecina koja je ulazila ispod 2-3kn dugorocnih isli su s racunicom da u slucaju da se ne dogode drasticne promjene u postupanju Aztn-ht, promjenama prihoda (korisnika) i otplatom duga i nekih zavrzama oko toga isla je s racunicom da optima potencijalnom kupcu vrijedi od 7-10 kn i tu su vidjeli da se isplati preuzest rizik, u slucaju vise kupaca da vrijedi i vise od toga, iako je zarada vec sad dobra pokusavam se ne veselit istoj jer znam dok ovo ne prodam svasta se jos moze dogodit tako da bolje malo hladno rasmisljat o ovom procesu jer bi se lako mogao nac u situaciji da zagolica prodat na nekoj vecoj cijeni, ne iskljucujem i da se desi nesto takvo ili da i treci put zbog necega krene nizbrdo, valjda necemo ic na tu trecu srecu kako je i pocelo bit ce ovo pravi rollercoaster nadam se samo u jednom smjeru 🙂

Tesko da će se deal izjaloviti. Može se samo odužiti. Ja mislim da UG ne bi ni ulazio u transakciju sa Tele2 da nije dogovarao ili barem razgovarao o Optimi sa ključnim vlasnicima.

Tržište je iznimno glupo ako danas daje 5 za nešto što će se za sedam mjeseci (ili više) prodati za 5.
Tako da je neko moje mišljenje da tržište misli da će prodajna cijena biti daleko veća. Isto tako, da tržište misli da će se OPTE prodati za 5, danas bi bila na cca 3.5 više-manje.

tako je….kod spajanja sa H1 procjena je bila 7,3 kn, a danas je ta vrijednost dosta viša zbog pripajanja H1 + pozitivno poslovanje, a još ide i skora “privatizacija”….

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

Pogledaj si knjigu dioničara pa ćeš dobiti širinu znanja oko ulaska/izlaska dioničara u Optimi, sa tim znanjem ćeš imati određene informacije tko kupuje/prodaje.
Ja to dobro znam a znanje ipak nešto vrijedi, da to znaš možda bi se i odlučio na kupnju dionica Optime…

nikad nitko nije prodao iyspo 4 ebitda

nikad nitko kupio iznad 13,5 ( je loliko imperijal isao vaklamaru nisanm asiguran

dakle, – od 4 pa do 13

uzmite tele2, amis i sto god jos ima – svi prikmjeri DOBRODOSLI

pa da donesemo neki sud i neku prpocjenu

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Ajmo još jednom….https://www.danas.rs/ekonomija/kopernikus-prodat-duplo-skuplje-od-sbb-a/

Anonimno, 06.06.2019. u 21:29
Poređenje prodajnih cena i indikatora profitabilnosti EBITDA ukazuje na to da je Telekom Srbija veoma mnogo novca dao za kablovskog operatera čiji je suvlasnik blizak vlasti
Kopernikus prodat duplo skuplje od SBB-a

Nakon prekjučerašnjeg saopštenja da je Telekom Srbija kupio kablovskog operatera Kopernikus za, prema navodima, oko 190 miliona evra u javnosti se i dalje vodi žustra rasprava o tome da li je državna kompanija preplatila privatnu kompaniju čiji je suvlasnik blizak političkoj partiji na vlasti.
Piše: Miloš Obradović 07. novembra 2018. 14.00

Zanimljivo je uporediti za koliko su novca u prethodnih nekoliko godina prodavane kompanije koje se bave sličnim poslom. Kopernikus je u prošloj godini prema finansijskim izveštajima imao poslovne prihode od 2,1 milijardu dinara, dobit pre poreza od 4.678 miliona dinara (oko četiri miliona evra) i profit nakon plaćanja poreskih obaveza od 181 milion dinara (milion i po evra). U 2016. godini neto dobit je bila znatno veća, 381 milion dinara, pre svega zbog manjih poreskih obaveza. Zarada kompanije pre plaćanja poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) u prošloj godini je iznosila, zahvaljujući visokom nivou amortizacije, 905 miliona dinara ili 7,6 miliona evra. Inače EBITDA se koristi kao pokazatelj zarađivačke sposobnosti preduzeća i često se odnos prodajne vrednosti kompanije i njene EBITDA koristi kao indikator za vrednost kompanija u tom sektoru.

Tako je Telekom, ukoliko je cena od 190 miliona evra tačna, platio Kopernikus oko 25 godišnjih EBITDA što je neuobičajeno visoko i za ovu industriju. Na to ukazuju skorašnji primeri. Recimo, nedavno je objavljena prodaja Junajted grupe (između ostalog, vlasnika SBB-a i Sport kluba) za kako se čulo u javnosti 2,6 milijardi evra. Junajted grupa je u 2017. imala EBITDA od 223 miliona evra što znači da je novi vlasnik ovu kompaniju platio oko 11,7 godišnjih EBITDA. Na stranu što Junajted grupa pruža neke usluge koje ne radi Kopernikus poput mobilne telefonije u Sloveniji ili posedovanja sopstvenih TV stanica.

Ako je u ovom slučaju i velika razlika u veličini kompanija, akvizicija kablovskog operatera IKOM od strane SBB-a 2016. godine je sasvim uporediva. Naime prema podacima iz rešenja Komisije za zaštitu konkurencije IKOM je u 2016. godini imao u oblasti distribucije medijskih sadržaja tržišno učešće između 10 i 20 odsto, kao i između pet i 10 odsto korisnika interneta. Prema podacima RATELA u 2016. godini IKOM je imao 3,8 odsto tržišnog učešća kod fiksnog pristupa internetu (Kopernikus 2,7 odsto u tom trenutku), a bio je ispred i po distribuciji medijskog sadržaja. U prodaji paketa usluga bio je treći na tržištu iza Telekoma i SBB-a. SBB je IKOM kupio za 45 miliona evra kako se vidi u finansijskim izveštajima SBB-a. SBB je vrednovao IKOM 14,5 puta EBITDA iz 2016. s obzirom da je ova kompanija ostvarila zaradu pre poreza, kamata i amortizacije od 3,1 miliona evra. Recimo da je Telekom toliko vrednovao Kopernikus platio bi oko 110 miliona evra.

Inače Telekom Srbija je saopštio da će se ova investicija povratiti za manje od pet godina, kao i da će doprineti dugoročnom povećanju operativnog profita (EBITDA) za više od 23 miliona evra godišnje. U Telekomu ističu da će ova akvizicija povećati učešće Telekoma na tržištu televizije za sedam odsto. Ostaje da se vidi kako će kompanija koja ima prihode veličine 1,7 odsto prihoda Telekoma Srbija i sa neto dobiti 1,3 odsto profita Telekoma povećati operativni profit ove kompanije za 6,5 odsto.

Nedavno je Telekom Srbija ponudio 61 milion evra za preuzimanje Telekoma Albanija koji ima 1,8 miliona pretplatnika mobilne telefonije.

ajme ljudi koliko pdotova danas. hvala svima na odgoru na moje pitanje.
hvala svima na informacijama oko OPTE. ja sam unutra i još malo i vratio sam gubitak na ULJN ( računam da sam tamo sve izgubio kao da sam došo na 0 :)) ).
dakle sve u svemu, OPTIMA ne bi smjela ispod 7 kn koliko sam napravio rezime svih Vaših postova.

Ebitda za 2018 je bila 133m
U 1q rast ebitde je 15%
Znači Ebitda za 2019 je minimalno 150mn.

Dug je 600mn ali ako isključimo 100mn duga po najmovima (i kod tele2 se nije računao) i ako se u manji dug za iznos kratkotrajne imovine od 125mn onda je ukupan dug 375mn.
U 2019 će se još vratiti 60-75mn obveza (ovisno o capexu).
Dakle neto dug na kraju 2019 će biti realno 300mn.
6xebitda je 900 mn i ako oduzmemo 300mn duga minimalna vrijednost je 600 mn ili 8,7kn po dionici.
U slučaju 7x ebitda je 750mn ili vrijednost je 10,7kn

nikad nitko nije prodao iyspo 4 ebitda

nikad nitko kupio iznad 13,5 ( je loliko imperijal isao vaklamaru nisanm asiguran

dakle, – od 4 pa do 13

uzmite tele2, amis i sto god jos ima – svi prikmjeri DOBRODOSLI

pa da donesemo neki sud i neku prpocjenu

sudjelovao sam na imperijalu. to mi je zadnja dobra zarada bila. od te dobi post. što se tiče optime senzor mi se pali tek na 10kn. što ne znači da ću tu prodati.

who dares, wins

Ajmo još jednom….https://www.danas.rs/ekonomija/kopernikus-prodat-duplo-skuplje-od-sbb-a/

Anonimno, 06.06.2019. u 22:46
…Kopernikus je u prošloj godini prema finansijskim izveštajima imao poslovne prihode od 2,1 milijardu dinara, dobit pre poreza od 4.678 miliona dinara (oko četiri miliona evra) i profit nakon plaćanja poreskih obaveza od 181 milion dinara (milion i po evra). U 2016. godini neto dobit je bila znatno veća, 381 milion dinara, pre svega zbog manjih poreskih obaveza. Zarada kompanije pre plaćanja poreza, kamata i amortizacije (EBITDA) u prošloj godini je iznosila, zahvaljujući visokom nivou amortizacije, 905 miliona dinara ili 7,6 miliona evra. Inače EBITDA se koristi kao pokazatelj zarađivačke sposobnosti preduzeća i često se odnos prodajne vrednosti kompanije i njene EBITDA koristi kao indikator za vrednost kompanija u tom sektoru.

Tako je Telekom, ukoliko je cena od 190 miliona evra tačna, platio Kopernikus oko 25 godišnjih EBITDA što je neuobičajeno visoko i za ovu industriju. Na to ukazuju skorašnji primeri. Recimo, nedavno je objavljena prodaja Junajted grupe (između ostalog, vlasnika SBB-a i Sport kluba) za kako se čulo u javnosti 2,6 milijardi evra. Junajted grupa je u 2017. imala EBITDA od 223 miliona evra što znači da je novi vlasnik ovu kompaniju platio oko 11,7 godišnjih EBITDA. Na stranu što Junajted grupa pruža neke usluge koje ne radi Kopernikus poput mobilne telefonije u Sloveniji ili posedovanja sopstvenih TV stanica.

Ako je u ovom slučaju i velika razlika u veličini kompanija, akvizicija kablovskog operatera IKOM od strane SBB-a 2016. godine je sasvim uporediva. Naime prema podacima iz rešenja Komisije za zaštitu konkurencije IKOM je u 2016. godini imao u oblasti distribucije medijskih sadržaja tržišno učešće između 10 i 20 odsto, kao i između pet i 10 odsto korisnika interneta. Prema podacima RATELA u 2016. godini IKOM je imao 3,8 odsto tržišnog učešća kod fiksnog pristupa internetu (Kopernikus 2,7 odsto u tom trenutku), a bio je ispred i po distribuciji medijskog sadržaja. U prodaji paketa usluga bio je treći na tržištu iza Telekoma i SBB-a. SBB je IKOM kupio za 45 miliona evra kako se vidi u finansijskim izveštajima SBB-a. SBB je vrednovao IKOM 14,5 puta EBITDA iz 2016. s obzirom da je ova kompanija ostvarila zaradu pre poreza, kamata i amortizacije od 3,1 miliona evra. Recimo da je Telekom toliko vrednovao Kopernikus platio bi oko 110 miliona evra.

Inače Telekom Srbija je saopštio da će se ova investicija povratiti za manje od pet godina, kao i da će doprineti dugoročnom povećanju operativnog profita (EBITDA) za više od 23 miliona evra godišnje. U Telekomu ističu da će ova akvizicija povećati učešće Telekoma na tržištu televizije za sedam odsto. Ostaje da se vidi kako će kompanija koja ima prihode veličine 1,7 odsto prihoda Telekoma Srbija i sa neto dobiti 1,3 odsto profita Telekoma povećati operativni profit ove kompanije za 6,5 odsto.

Nedavno je Telekom Srbija ponudio 61 milion evra za preuzimanje Telekoma Albanija koji ima 1,8 miliona pretplatnika mobilne telefonije.

[/quote]

Taj SBB je u vlasništvu United Groupa.

Operations

Znaci oni su u Srbiji operatera sa 3,8% udjela na trzistu fiksnog pristupa internetu platili 14,5 Ebitda odnosno 45 milijuna eura, a u Hrvatskoj će operatera sa 20 milijuna eura Ebitda platiti 2,4 Ebitde koliko bi bila cijena za cijelu Optimu po trenutnih 5 kuna po dionici (ukupno 47 milijuna eura). Pa da je ukupan neto dug Optime cca 3 Ebitde (58 milijuna eura) to bi vrednovalo cijelu Optimu na 5 kuna, uključujući dug na 5,4 Ebitda-e (tj. 104,4 milijuna eura). Ako srpskih 14,5 Ebitda (za IKOM koji je kupljen od SBB ne znamo koliko je duga imao, no pretpostavimo da ga nije uopće imao) podijelimo sa tih Optiminih 5,4 Ebitda na 5 kuna po dionici, možemo derivirati implicitnu cijenu od 5*2,685 odnosno 13,43 kune po dionici.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/optima-telekom-osmi-uzastopni-dan-u-zelenom-20190606

New Report

Close