u top 10 Raifeisenbank d.d. prodaje:
1.562.099➡1.543.486➡1.527.929
vidjet ćemo večeras i sutra koliko su prodali jučer i danas
prodali su oni i malo više iznad 3, hvala im
Kompletan dug je 4,7 ebitda. Kad bi preuzimanje išlo po 4 ebitde, znači sa dugom oko 9 ebitda to je duplo na sadašnju cijenu ebitda x 2.
A vidimo da preuzimanja idu sa dugom.
Cijena je bila pala zbog Agrokor efekta i tjaskobe koja se prelila na cijelu burzu. Sjetimo se Peveca koji je tada taman probijao 300kn da bi potom pao na 200, a delist nije bio na vidiku.
Da, ali ne računa se u EV kompletan dug nego financijski dug i oduzima keš pa je to otprilike polovina odnosno nešto vise od polovine ovoga sto ti navodis.
Sve te Ebitde su krasne jer je do sada bio samo jedan potencijalan kupac za sve dosadašnje akvizicije kod nas. Vipnet – a1
Sada postoje najmanje dva. Vrlo ozbiljna. Jedan koji do sada nije bio prisutan sto je bila namjera regulatora s ciljem povećanja konkurencije koji zasad ima samo mobilnu mrežu, a koji je inače specijalist za fiksnu, Pay TV i Televiziju opcenito. Proces prodaje bi za razliku od prethodnih procesa koji su bili zapravo privatne prodaje, ovaj puta trebao biti transparentan i otvoren i na njemu bi se trebali moći svi kandidirati. U tome je caka postizanja vece cijene odnsono vrijednosti.
Ima dosta spekulanata koji love par tisuća ili par desetina tisuća kuna zarade. Ovo je dionica na kojoj se može zaraditi ozbiljna lova, al kako ljudi ne razumiju vrijednost iza cijele ove price, a i zbog prethodnih iskustava, tako su se spremni, rekao bi olako, odreći ozbiljnije love. Kad je zadnji put ovdje bilo pravo veliko preuzimanje? Od međunarodnih igrača?
INA, pliva… i to je to. Treba biti strpljiv i ne podleći kratkoročnom sentimentu. Po mojem osobnom sudu, najbolja zarada se nalazi na samom kraju price. Koliko god put do nje bio dugačak i trnovit.
Bravo kolega…mnogi ne razumiju ovu priču i nemaju dovljno strpljenja…i vidim da mnogi ne razumiju kako prodaju neki veliki igrači poput Raiffaiena ovdje…prisjetimo se samo ARNT na 160 kuna ili HIMR na 550 kuna…jednostavno kad im se probiju određeni targeti prodaju određene količine a to je šansa za sve ostale za dokup…budemo vidjeli koliko će prodati na ovoj razini…procijenjujem da će se spustiti na oko 1 300 000 komada ili nešto ispod….
naimxs
Ja to namjerno da bi sklonio dug kao problem, naravno da ne ide tako, vidimo po zadnjim preuzimanjima.
Ali zanimljivo da i u toj nestvarnoj kombinaciji čišćenja duga ostaje x2.
Dug prema dobavljačima i sl ćemo strpati u fin. dug i opet je super prilika.
Čisto da ljudi ne gledaju više ukupan dug na MD.
Ma dug će novi kupac refinancirati ili vratiti. HT je kroz pripajanje H-1 natrpao dugovima firmu da bi naplatio ono sto bi inače izgubio da je H-1 završio u stečaju i još svoje marže za infrastrukturu koju Optima koristi, a koja nije od Optima nego od. HT-a. To je dio koji će po mojem sudu samo manjim dijelom utjecati na procjenu vrijednosti kupca koliko je spreman platiti tržišni udjel i korisnike.
I inače ljudi ne razumiju da svaka takva firma ima dug zbog značajnih investicija i poslovanja. Dakle, onaj austrijski UPC koji je velika mreža, al sa prihodom po korisniku malo vecim nego ga ima Optima je placen 1,9 milijardi eura sa dugom od cca 900 milijuna eura. Istodobno su prihodi te firme iznosili 300 milijuna eura, a Ebitda oko 150. Firma je dakle gledano preko EV placena vise od 5 godišnjih prihoda od prodaje ili 12,7 EV/Ebitda. Optima je sada na 4,56 Ev/Ebitda i na malo vise od 0,52 prihoda od prodaje mjereno kapitalizacijom firme
Moram priznati da je i meni okidač bio novi igrač i transakcija Tele2. Dakle kupio sam iznad 4kn iako znam da su svi kupili na 1,65. (malo šale)
Tako sam i Pevec gledao na 100kn pa kupovao 180-240 i nakon najave delista po 170.
Nadam se sličnom ishodu…
A ljudi uvijek misle da moraju kupiti na dnu i ako ne kupe da ulaganje postaje besmisleno. Ako se proces prodaje napravi otvoreno i transparentno, a trebao bi ja osobno mislim da će kupci na 5 i 6 kuna udvostručiti svoje ulaganje u relativno kratkom roku (nekoliko mjeseci do maksimalno dvije godine) i da to gledajuci ostale nase dionice i lokalna ulaganja ima jako prihvatljiv risk/reward omjer.
To je naravno moje osobno misljenje i procjena. Drugim riječima s ovih razina cijena potencijal je x3
…Po mojem osobnom sudu, najbolja zarada se nalazi na samom kraju price. Koliko god put do nje bio dugačak i trnovit.
Apsolutno se slazem. Klimaks bi trebao biti prvi,drugi mjesec 2020, kada bude trajao natjecaj. To je vec za malo vise od 7 mjeseci… Vjerojatno ce tada cijena biti preko 10 i prije otvaranja samih ponuda…
Gledajući valuacije u regiji ovdje je stvarno sve moguće.
Od nekih konzervativnih 7-8 kn pa sve do mnooogo više.
Ali nekako sam mišljenja da će zaista samo najstrpljiviji uzeti pravu lovu.
Razlog je taj što će cijena na burzi sve do otvaranja ponuda biti nešto tipa najniža moguća cijena prodaje minus neki diskont. A onda kad se to simulira s nekim realnim brojevima dolazi se do toga da će cijena na burzi ma i dan prije otvaranja ponuda biti nešto tipa upola manja nego najviša ponuda.
Znači onaj završni skok će biti nešto tipa 100%, više ili manje, ali u jednom danu.
Možda griješim, ali samo pokušavam logično razmišljati.