Prije todexa ovo je bilo na 4 kn. Todex je prošao a u međuvremenu je OPTE počela pozitivno poslovati a BDP je porastao oho-ho… di je kvaka? Mora se i to ispraviti. Kad tad.
Ispravljanje u tijeku. Ali tek je započelo 😉
Nisam htio pitati prošli tjedan dok je cijena bila 2,8 ali može mi sada netko objasniti tko prodaje po 2,8 ako ima još 40-tak dana do 1.7. i znaš da je već prije H1 Optima procijenjena na iznad 7 kuna?
Nisam htio pitati prošli tjedan dok je cijena bila 2,8 ali može mi sada netko objasniti tko prodaje po 2,8 ako ima još 40-tak dana do 1.7. i znaš da je već prije H1 Optima procijenjena na iznad 7 kuna?
Ne prodaje se više po 2,80. Zapravo, ne ide više ni po 3 kn već iznad toga.
To je početak procjene, a proces prodaje počinje tek početkom odnosno u siječnju 2020. godine. Prodaje valjda netko tko treba sada novac i vidi možda bolje ulagačke prilike.
U odnosu na broj izdanih dionica i freefloat ovdje se trguje malim brojem dionica i dosta je prisutno spekulanata pa dionice promjene ruke ponekad i vise puta dnevno.
No, od značajnijih prodavatelja često se spominjalo ime jednog koji je ostavio sa H-1 gace na stapu i ako sam dobro shvatio financira prodajom neki novi projekat.
Pozdrav ekipa
prvo da vam kazem da sam dugo u optimi i sad prije nekog vremena sam prodao cijeli ht i usao u optimu prije nego je pocela rast, razlog je bio taj sto su nam po mom misljenju ciljevi : 4,20kn, 13,70kn, 19kn, 34kn. Zasto i kako necu ni objasnjavat( graf). Drugo, ne znam da li znate da je DT vlasnik i HT-a i A1 telekoma. Sto mislite zasto ga Ht tako mazi i pazi, pa prodat ce ga za vrlo dobre novce sestrinskoj firmi, koje ce DT moci bez problema izvuci iz RH, a istodobno sestrica ce izvuci velike novce iz austrije koja nema bas tako liberalne zakone za izvlacenje novaca iz zemlje kao sto ima RH. Znaci na kraju imamo situaciju da je HT kupio obveznice od DT po mizernoj kamati (sto mi je bilo cudno) ali sad dolazi sve na svoje, DT ce te novce prosljediti A1 da kupi optimu, i sa zaradom iz HT u RH kupuje totalnu prevlast u telekom sektoru u RH. Normalno da ce te novce od zarade opet DT izvuci sebi i vuk sit a telekomi svi kupljeni. 🙂
ovo sve je moje misljenje trenutne situacije i nemam namjeru diskutirati sa nikim samo sam ga podijelio. P.S. jel stvarno mislite da mi tu sa par desetaka tisuca dionica mozemo raditi nesto, ovo je igra velikih igraca na nama je samo da kupimo i drzimo da bi i mi malo mrvica ugrabili
Gledaj, ajmo ovako… EvoTV… znaš sto je to? To je usluga digitalne televizije koju je HT kupio potkraj prošle godine. sa cca 71.000 korisnika koji ne koriste telekom usluge nego specijalan DBTV signal i infrastrukturu OiV. Dakle, kupovinom tih korisnika HT je kupio samo potencijal da te korisnike jednog dana prebaci na usluge HT u dugom roku i nešto prihoda (zanemarivo za HT). EvoTV posluje u sklopu društva HP produkcija doo. Ta, HP produkcija je placena vise od 3,5 prihoda od prodaje iz 2016. odnosno 2017, godine i 18,65 Ebitda iz 2017. Plaćeni EV/Ebitda temeljem pokazatelja iz bilance za 2017. godinu je iznosio oko 16,9.
Dakle, tu i takvu firmu je HT je Hrvatskoj pošti platio ukupno 112,6 milijuna kuna od čega je 29,7 milijuna kuna plaćeno u novcu, a 82,9 milijuna kuna prijenosom imovine odnosno nekretnine. Navodno je na kraju 2018. EvoTV imao 71 tisuću korisnika sto znaci da je defacto ne korisnik, nego potencijal prijenosa korisnika u HT mrežu placen 215 eura po korisniku. Gledajuci prihode HP produkcije ispada da su to korisnici koji izrazito malo troše jer prosjecno gledano oni troše oko 40-tak kuna mjesečno. Tako gledano, Optima koja ima 37.451 poslovnih RGU i 2000 korisnika big date te 332.412 rezidencijalnih korisnika. Znaci sveukupno 371.863 RGU bi vrijedila kao potencijal (ne prema vrednovanju specifične usluge i njezinog korisnika sto bi islo na ruku Optimi koja ima dosta double i triple korisnika usluga) 80 milijuna eura ili 1,15 eura po dionici (8,50 kuna).
Dakle, ovdje ne uspoređujem nikakve rezultate ni multiple vezane na poslovanje nego gledam koliko HT vrednuje korisnike na (naj)donjem rangu potrošnje među kojima mogu već ionako biti sadržani korisnici njihovih telekom usluga (ponavljam EvoTV je usluga digitalne televizije koja ne koristi nikakve telekom resurse niti telekom infrastrukturu).
Dakle, nema nikakve sumnje da su najvredniji dio Optime njezini korisnici. I ovo je po mojem osobnom sudu najniža procjena vrijednosti te baze. Drugim riječima, vjerujem da ta baza vrijedi mnogo vise od 80 milijuna eura.
Recimo u Austriji, prije godinu i pol dana, najveći fiksni operater UPC (ala Optima) je placen 1,9 milijardi eura uključujući dug odnosno oko milijardu eura bez duga. Na kraju 3Q 2017, godine UPC je imao 1,431 milijuna korisnika. Dakle ispada da je korisnik neto (bez duga kompanije) placen 700 eura po korisniku (1.320 eura uklj. dug).
Eto, tako vam izgledaju najjeftinije i najskuplje varijante korisničkog vrednovanja firme. Negdje između te dvije brojke moguće je smjestiti vrijednost Optime vrednovane prema broju RGU.
Lijep post, samo mislim da ne možemo direktno uspoređivati koliko HT vrednuje korisnika i koliko će njegov konkurent vrednovati korisnika. Netko tko već igra (A1) ili želi (netko treći) ulazi na tržište koje je poprilično zasićeno i relativno malo za obujam, prvi (HT) je jak politički i tržišno, s gomilom keša koje može koristiti da ubija maržu…. nisam siguran da ti korisnik vrijedi isto bio polumonopolist ili netko tko se s tim treba boriti. Vidjet ćemo. Imam Optime dosta i volio bi da je tako kako pišeš, ali uvijek postoji neko ali… 🙂
[/quote]
Čuj, ja sam ti naveo i napisao matematiku iza kupnje HP produkcije i koliko je sto plaćeno. Financijske pokazatelje sam gledao iz podataka za 2017. jel su ti zadnji javno raspoloživi, a broj korisnika su naveli iz HT-a kad su ih kupovali. Cijena transkacije komentirana je na nedavnoj skupštini HT-a i tako stoji u zapisniku sa skupštine. Dakle, to je rekla uprava i podatak je vjerodostojan. Činjenica je da EvoTV nije telekom usluga, a toliko je placena. Dakle, kupljeni su korisnici koji to još nisu, nego bi mogli postati.
Ja ne znam sto će i kako će biti samo navodim primjere koji su se već dogodili, uključujući i onaj austrijski sa UPC.
Pozdrav ekipa
prvo da vam kazem da sam dugo u optimi i sad prije nekog vremena sam prodao cijeli ht i usao u optimu prije nego je pocela rast, razlog je bio taj sto su nam po mom misljenju ciljevi : 4,20kn, 13,70kn, 19kn, 34kn. Zasto i kako necu ni objasnjavat( graf). Drugo, ne znam da li znate da je DT vlasnik i HT-a i A1 telekoma. Sto mislite zasto ga Ht tako mazi i pazi, pa prodat ce ga za vrlo dobre novce sestrinskoj firmi, koje ce DT moci bez problema izvuci iz RH, a istodobno sestrica ce izvuci velike novce iz austrije koja nema bas tako liberalne zakone za izvlacenje novaca iz zemlje kao sto ima RH. Znaci na kraju imamo situaciju da je HT kupio obveznice od DT po mizernoj kamati (sto mi je bilo cudno) ali sad dolazi sve na svoje, DT ce te novce prosljediti A1 da kupi optimu, i sa zaradom iz HT u RH kupuje totalnu prevlast u telekom sektoru u RH. Normalno da ce te novce od zarade opet DT izvuci sebi i vuk sit a telekomi svi kupljeni. 🙂
ovo sve je moje misljenje trenutne situacije i nemam namjeru diskutirati sa nikim samo sam ga podijelio. P.S. jel stvarno mislite da mi tu sa par desetaka tisuca dionica mozemo raditi nesto, ovo je igra velikih igraca na nama je samo da kupimo i drzimo da bi i mi malo mrvica ugrabili
DT sigurno nije vlasnik a1, a dalje mi se vise ne da komentirati.
Pogledaj još jednom ovdje
ja ne vjerujem da tu itko išta ozbiljno prodaje nego su to klasične burzovne psihološke igre i prebacivanja sa računa na račun. volio bi znati kakav to novi posao ima Z.Č. da će mu donijeti veću zaradu od gubitka koji bi eventalnom prodajom tu ostvario?! bolje bi mu bilo da ode godinu dana na vikendicu i ništa ne radi nego to da radi. valjda ste svi svjesno da postoji puno načina kako se ta zarada kasnije može podjeliti, a da skdd o tome pojma nema. oni i ovako ne mogu bog zna šta otkriti dok za neke sofisticiranije akcije ni ti imaju volje ni ti kapaciteta.
kako rekreativno ulaže, niti mu treba niti će je imati
S obzirom da je prije krize u agrokoru dionica bila na 4 kn i poslovala negativno, sad je normalno da kad posluje pozitivno vrijedi 3 kn. Samo kod nas na ovoj banana burzi su takve stvari moguće. Ovo bi na bilo kojoj razvijenoj burzi čekalo procjenu prodajne cijene na 7,3 kn.
kao što je jedan forumaš danas napisao-sve će to s vremenom doći na svoje.dionicom su se do sad loptali špekulanti,ali sada je vremena sve manje zbog skorog početka procesa prodaje firme pa tko sada proda vraćati će se nazad po višoj cijeni.ja sam zato odustao od trejdanja i čekam rasplet koji će sigurno biti iznad 5 kn,a koliko iznad-to ćemo vidjeti