OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

na 2,98 kn je skriveni nalog….ukupna količina je na toj cijeni 50.500 dionica

a sto zapravo znaci skriveni nalog ? kako se uopce nalog moze sakriti ?
[/quote]

skriveni nalog je onaj koji ima skrivenu količinu gdje mora biti vidljivo najmanje 5% ukupne količine…

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

http://zse.hr/userdocsimages/novosti/kdQ2niI3SQkVU3HzAPlJIQ==.pdf
skupština je prošla, sve prema očekivanjima .sad preostaje čekati ljeto pa elaborat pa…

———-Ad 6. Na temelju utvrđenih nekonsolidiranih godišnjih financijskih izvješća za godinu 2018. utvrđena je dobit u iznosu 8.096.445,84 kuna. Utvrđenim dobitkom pokrit će se gubitci iz poslovanja Društva u prethodnim godinama
Lijepa brojka.
Za nekoga tko uz to uredno servisira dugovanja, i svoja i tuđa.

na 2,98 kn je skriveni nalog….ukupna količina je na toj cijeni 50.500 dionica

a sto zapravo znaci skriveni nalog ? kako se uopce nalog moze sakriti ?
[/quote]

skriveni nalog je onaj koji ima skrivenu količinu gdje mora biti vidljivo najmanje 5% ukupne količine…
[/quote]

A nalog mora biti minimalo 10000€

ovo još jedna korisna stvar na koju sam naletio

https://www.investopedia.com/terms/r/roce.asp

ROCE is especially useful when comparing the performance of companies in capital-intensive sectors such as utilities and telecoms.
This is because unlike other fundamentals such as return on equity (ROE), which only analyzes profitability related to a company’s common equity, ROCE considers debt and other liabilities as well.
This provides a better indication of financial performance for companies with significant debt.
A higher ROCE indicates more efficient use of capital.

Inače, po ovom pokazatelju Optima ima ROCE 14,86%, a HT 10,27%, usprkos kvartalnom izvještaju za koji svi mislimo da je loš

ovo još jedna korisna stvar na koju sam naletio

https://www.investopedia.com/terms/r/roce.asp

ROCE is especially useful when comparing the performance of companies in capital-intensive sectors such as utilities and telecoms.
This is because unlike other fundamentals such as return on equity (ROE), which only analyzes profitability related to a company’s common equity, ROCE considers debt and other liabilities as well.
This provides a better indication of financial performance for companies with significant debt.
A higher ROCE indicates more efficient use of capital.

Inače, po ovom pokazatelju Optima ima ROCE 14,86%, a HT 10,27%, usprkos kvartalnom izvještaju za koji svi mislimo da je loš

Potpuno točno. NIsam provjerio tvoje brojke, ali drže mi vodu. HT katastrofalno koristi svoj kapital.

ROCE = EBIT / (Total Assets – Current Liabilities)
tj. ako s ne varam na HR:
ROCE = EBIT / (Ukupna aktiva – Kratkoročne obveze)

HT ima na računu 3 milijarde kuna koje DT odbija isplatiti dioničarima i koji idu u total assets a istovremeno ima vrlo mali debt tj. liabilities koji umanjuju nazivnik. Dakle bez obzira na visok EBIT marginu ROCE je slab.
HT praktički skuplja novce i sjedi na njemu ili ulaže u DT obveznice po mizernoj kamati.

Kao što sam jučer napisao na HT forumu na pitanje zašto HT povećava temeljni kapital:

loki07, 09.05.2019. u 18:47

Stvarni razlog je da se dio zadržane dobiti skloni izvan dohvata dioničara. Zadržana dobit i novac na računu je sve veći i sve su jači zahtjevi za isplatom veće dividende. Smještanjem tog novca u temeljni kapital taj novac se “sanitizira” i u kratkom i srednjem roku nije moguća njegova isplata dioničarima (smanjenje temeljnog kapitala radi isplate dividende je moguće, ali vrlo komplicirano i nevjerojatno je da će ikad proći).
Time je taj novac pod kontrolom uprave i NO HT-a koji su pak pod kontrolom najvećeg dioničara DT-a i koristit će se u svrhu prelijevanja novca prema DT-u i njegovim podružnicama.

Povećavanjem temeljnog kapitala HTa će se dio novca maknuti iz Total Assets i ROCE će se nešto poboljšati, a DT može nastaviti reketirati male dioničare

S druge strane OPTE trenutno ima izuzetno visoka kratkoročna dugovanja koja mu umanjuju nazivnik i virtualno podižu ROCE.

Npr. prije 6 mjeseci na Q3-2018 za OPTE omjer dugoročnih i kratkoročnih je bio 1:1, na Y2018 je bio 1:1.1 a na Q12019 je preko 1:2.18.
To sam mislim već komentirao da se tu ne zna što se točno dešava u OPTE.

Loki

A tko je bio na skupštini zna možda malo bolje što se dešava, tamo je objašnjen razlog i pozadina toga kratkoročnog revolving kredita od HT, između ostaloga sa likvidnošću nema nikakvih problema.
Iz “ozbiljnih” kuloara sve ide prema planu tj. odluci AZTN-a a očekuje se “dosta” od novih ugovora sa velikim poslovnim korisnicama po pitanju prihoda i RUC-a što je važna kategorija.
A cijena na marketu nije realna.
Po meni, mislim da ne treba stvarati probleme tamo gdje ih nema samo da bi se iskonstruirao problem. To je obična špekulacija.
Vrijeme će sve pokazati.
Rizika ima kod svakoga ulaganja pa i ovdje.

Ćurković van top 10
OTP uravnotezeni unutra.

@tizian
: hvala na infoima sa skupstine

Može li netko napisati koliki je book (BV) po dionici optime?

Cijelu jednu lipu, 0,01 Kn. Ali OPTIMA ima cca 0,2 – 0,3 lipa godišnje dobiti po dionici od ove godine s trendom povećanja te skoru prodaju s očekivanom lijepom premijom. Koliko će to sve skupa vrijediti dioničarima, doznat ćemo uskoro. Prema sličnim slučajevima, ne bi trebalo biti loše, ali neka svatko donese svoju investicijsku odluku…
[/quote]

Znači možemo reći da je knjigovodstvena vrijednost dionice zanemariva, tj. 0,01 kn
Ima li koji fundamentalist komentar?

Ćurković van top 10

on će izgleda sve rasprodati. sad kad je ispod top10 ne znamo koliko mu je još ostalo za prodati?

Može li netko napisati koliki je book (BV) po dionici optime?

Cijelu jednu lipu, 0,01 Kn. Ali OPTIMA ima cca 0,2 – 0,3 lipa godišnje dobiti po dionici od ove godine s trendom povećanja te skoru prodaju s očekivanom lijepom premijom. Koliko će to sve skupa vrijediti dioničarima, doznat ćemo uskoro. Prema sličnim slučajevima, ne bi trebalo biti loše, ali neka svatko donese svoju investicijsku odluku…
[/quote]

Znači možemo reći da je knjigovodstvena vrijednost dionice zanemariva, tj. 0,01 kn
Ima li koji fundamentalist komentar?
[/quote]

Ne možemo. A sto je to uopće bitno?

Možeš imati firmu koja ima natprosječnu profitabilnost i zadovoljavajuću razinu obrtnog kapitala. Ista firma može sve zarade vracati dionicarima ili nekome drugome tko je u nju uložio kapital i knjigovodstvena vrijednost te firme može biti nula. Da li to znaci da navedena firma nema vrijednost i nije profitabilna? Ne znaci. Eto. Sve sam ti rekao.

Ekipa ne kuži da je knjigovodstvena vrijednost samo jedan dio jednadžbe koji nam govori trenutnu vrijednost firme na dan, a ne uzima u obzir projekciju kretanja vrijednosti u budućnosti. Investitori to uglavnom vrednuju kroz 5-10 godišnju diskontiranu vrijednost dobiti plus knjig. vrijednost. Ukratko, uz trenutnu vrijednost plaćaš i potencijal kreacije novca te firme u budućnosti – da se gleda samo BV, Coca cola nebi vrijedila niti 0,1% onoga što vrijedi, ili kako je kolega dobro spomenuo Jamnica isto.
Druga su priča pušioničari kao Dalekovod, Đuro, Tehnika i slični kojima BV uopće nije realno mjerilo vrijednosti jer iz godine u godinu gube novac, a tu je još amortizacija, inflacija i slično, tako da bi ih se trebalo tržiti i dobro ispod BV, bar prema trenutnim pokazateljima i trendovima. Zašto netko takve plaća po 2BV je fascinantno…
Optima uz potencijal zarade još ima i potencijal premije na prodaju koja je na dnevnom redu za otpr. godinu dana, dok je sam proces već u dnevnom redu. Đuro još čeka crne limuzine iz Kuvajta koje su se izgubile negdje po Slavonskom Brodu, a Dalekovod mitsku elektrificiranu prugu prema Beogradu…

New Report

Close