Deloitte d.o.o. – novi Povjerenik za nadzor provedbe mjera u koncentracijama Optima/H1 i HT/Optima
Niti može a niti je interes HT da umanji vrijednost Optime. U teoriji može je umanjiti do 10%.
Povjerenik je dosta bitan za cjelokupan proces.
Da li Povjerenik pise i elaborat?
Mislim da ne. To nema veze sa samim procesom prodaje dionica.
Povjerenik kao sto i piše na gornjem linku: obavlja poslove praćenja provedbe svih mjera iz predmeta uvjetno dopuštenih koncentracija HT i Optima i Optima i H1 te izvještava Agenciju o ispunjenju mjera i uvjeta od strane sudionika koncentracije.
Ok. Logicno.
Pisanje elaborata je jedan posao unutar ukupnog postupka prodaje i Povjerenik bi trebao osigurati, tj. natjerati sudionike postupka da bude na vrijeme napisan i predan.
Jer se ovo odvija za vrijeme koncentracije.
Jer ako to nije tako, TKO se bavi s tim?
Tko je zaduzen da osigura da elaborat bude predan na vrijeme?
Mislim da se povjerenik isključivo bavi provedbom mjera učinaka koncentracije i da on uopće nema veze s bilo kakvim elaboratima procjene. To će raditi neki drugi procjenitelj kojeg budu angažirali vlasnici odnosno HT.
Nadležna je agencija. Ona je propisala rokove. A valjda joj Povjerenik u tome može pomoći i pomaze. Ne znam, to su pitanja za regulatora i AZTN.
Povjerenik je tu da da se sve donešene mjere i ispune. HT do 01.07.2019. šalje AZTN-u postupak prodaje sa dokumentacijom i procjenom vrijednosti koja mora biti napravljena od neovisnog procijenitelja.
Ne znam da li će isto biti objavljeno u NN.
Ma zapravo mislim da previse svi skupa drvimo i treperimo, a stvari su regulirane da reguliranije ne mogu biti. Imas okolnosti i propisane rokove, a novih okolnosti na vidiku nema.
Prema tome najbolje je ugasiti monitor, pricekati 1.7. I staviti se na bid nize ako nesto uleti u skrabicu. Moj pick je 2.58.
P.S.
Uskoro, znaci kroz koji tjedan procjena ce biti napisana i o njoj ce se u uskom krugu pricati, na kavama i drugdje. Sanse da se to ne osjeti na marketu su minimalne.
Kad se pogleda zadani kalendar moglo bi se reci, uvjetno receno, da glavnima nije u interesu preveliko odugovlacenje s prodajom ili sabotaza u vidu previsoke procjene jer vec sredinom 2020 HT mora predati natjecaj nekoj banci da ga vodi (mozda i Zabi, ne znam), sto znaci da vise formalno ne vode igru oko natjecaja.
Takodjer, do sredine 2021 kao krajnjeg roka lako bukne vani neko njesra pa bi im se onda poklopio gubitak upravljanja s krizom, a oboje zajedno jamce bitno slabiju cijenu prodaje nego da se sve odigra uskoro.
Naravno, Zabin ulog je tu najveci i vjerujem da ce pogurati da sve ide kako treba.
Svako pitanje je dobro, odnosno nema glupih pitanja, samo odgovora.
Redom:
1. i 2. Slazem se da su one cijene bile puno bolje. Medjutim kad se preda elaborat i kad se skine zadnji veo sumnje oko toga da li prodaja ide ili ne onda bi se moglo ispostaviti da je i 3.xx BILA sjajna cijena za ulaz. Rizik i prilika je tu, uzmes ili ne.
3. Naravno da bez obavljene PSN i sadasnje konfiguracije odnosa ne bi bilo firme. Ali opet, ako se HT i ZABA brinu o svojoj imovini, a brinu se, to vidimo, onda to znaci da je to dobro za konacan ishod.
4. Dobili su kao privatna firma poslove od ZG. Gdje vlada Batman. Dumping? Ne znam bas…
I zadnje: da se ne javi niti jedan kupac? Cak niti oni koji su zivotno zainteresirani za sirenje korisnicke baze, sinergije troskova, znaci A1 i Tele2? E to bi bas bio peh.
Jeste zadovoljni, kolega?
Nisam zadovoljan odgovorima.
Koji bi razlog bio da na to tržište uđe Optima, a ne HT.
Zbog čega bi HT širio popis korisnika i jačao, odnosno pomagao svojoj konkurenciji.
Mislim da se možemo složiti da ako se Optima proda ide HT konkurenciji.
Bez obzira na pehove koji su na ZSE učestali, niste mi odgovorili na pitanje što se događa s Optimom ako se u predviđenom roku ne nađe kupac?
Lp
Zivimo u Rvackoj i sumnjamo u sve.
Zato i ne placamo preko 3 kn, a po nekim usporedbama slicnih regionalnih preuzimanja vrijedi 2 znamenke.
Tak je kak je. Kaj bumo sad?