OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

znaš i sam da nije tako, sačekajmo izvješća

Što od toga što sam napisao nije točno?
Izdvoji i posebno obrazloži.
Izvješća imaš.

P.S.
Trejderi rade s puno manjim količinama nego oni koji sjede u top30-40 i koliko god vrtili i vrtili ne mogu zaraditi ni približno kao ovi koji planiraju dočekati kraj. To je logično i empirijski dokazano.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

Kratkoročne obveze

1q 2019 – 490.806 miliona kn .
cestitam kupcima iznad 3 kn .
4 kn nebute vise vidili a kamoli nominalu 10kn

Koja je telekom firma u RH u usponu? U segmentima u kojima posluje Optima. Uzevši u obzir sve okolnosti.

Pogotovo u segmentu fiksne telefonije. Optima jako malo ulaze u Marketinške i promidžbene aktivnosti i uprava dobro upravalja njome u takvoj situaciji. Bitno je da Optima pada sporije u svim segmentima poslovanja od prosjeka tržišta.

Kukuriku je dosta korektno sve naveo. Mislim, to sto piše, stoji.

Kolega purCo,
cijena je tu gdje jest, uz male izboje prema gore ili dolje, i to je to.
2.0, 2.3, 2.5 ili 1.7 više ne bute gledali. Sorkač.
BTW, izvješće koje je izašlo danas je zadnje prije elaborata do predaje kojeg ima kojih 45 radnih dana. Tik tak tik tak…

P.S.
Trejderi s par desetaka tisuća komada su uz dužno poštovanje prema svima ipak samo muhe na TK. Cijenu na razini duljeg prosjeka ipak određuje netko drugi. Malo krupniji.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

@Persuric

Svi telekomi gube korisnike fiksne telefonije jer se to nadomješta mobilnom telefonijom. Al fiksna linija nudi mogućnost prodaje ugovora za internet i TV, pa čak i neke mobilne usluge pod odredjenim uvjetima. Proučite malo ovaj *.pdf glede preuzimanja austrijskog UPC od strane T-Mobile pa možda shvatite gdje lezi i kolika je Optimina vrijednost….
Vaš link …

A priča iza akvizicije Optime je čak i mnogo jednostavnija za shvatiti i vrednovati.

neka se zaradi, nemam ništa protiv, jednom se mora prodati i ja sam mislio da je sada prije izvješća bio dobar trenutak, možda sam pogriješio, a možda se nađe nešto još bolje u nekom narednom periodu, u svakom slučaju, na različitim mišljenjima počiva trgovanje

Točno.

Pa nema euforije. Primijenili su izmjene u MRS 16.

Defacto nije došlo do značajnih promjena obveza i imovine u odnosu na kraj prošle godine već je primijenjen mrs16 kojim se dugoročni i kratkoročni najmovi prikazuju i knjiže bilancno drugačije. A to je malo kompliciranije za shvatiti. Ima o tome ponešto na pojedinim revizorskim stranicama…Vaš link …[/url]

Iz linka:

loki07, 25.04.2019. u 18:15
Promatrajući sa aspekta računa dobiti i gubitka (RDG) više se troškovi operativnih najmova neće evidentirati kao troškovi najmova (u sklopu Poslovnih rashoda), već se iskazivati kao troškovi amortizacije, te će biti neophodno priznati i troškove kamata (za diskontirani iznos). Utjecaj postoji i na izvještaj o novčanom tijeku, ali ne na ukupno iskazani novčani tijek, ali na prezentaciju po pojedinim pozicijama. Naime, operativni najmovi primjenom „starog“ MRS 16 evidentirali su se kao novčani izdaci od poslovnih aktivnosti. Ukidanjem troškovi najmova i uvođenjem amortizacije za imovinu s pravom uporabe, direktno će se smanjiti novčani izdaci od operativnih aktivnosti (a time i neto novčani tok od operativnih aktivnosti), ali će se uvećati novčani izdaci od financijskih aktivnosti.

[/quote]

hmm,
nekako si zaboravio spomenut da ta računovodstvena promjena će i povećat i EBITDA…
jer ako se operativni troškovi prebacuju na amortizaciju…

a EBITDA je nakon primjene čak i pala za nekih 500k kn.
no to je minorno.

Ne znam zašto svi vide FI kao loš.

Stvarno ne znam tko je još očekivao da će se već vidjet utjecaj ZG Holdinga ili koga već. Kao da se telco usluge prebace u jednom danu i odmah se počnu slijevat milioni na račun.
AK je tako zašto je npr. glavni Holding broj još uvijek na A1 mreži… ili recimo broj od ZG plinare. A npr. Čistoća je već na OPTE, tako da to ide polako, polako…

Potpuno je jednako loš i dobar kao i godišnji:
– prihodi su malo porasli kao i EBITDA što je super.
– korisnici nešto padaju kao što će i nastavit padat, al to je važno samo dugoročno.

najzabrinjavajuće stvari su one koje nitko ne komentira:
– zašto dugovavanj dobavljačima – koja su lijepo pala u Q4 2018 ponovno su narasla i to za nezanemarivih 28M.
– tu je pitanje onih 90M kn kratkoročnih posudbi iz Q4 2018 koji su prilično pokvarili sliku dugovne strane a nitko ne znam zašto je to dignuto kad firma likvidonosno i ne stoji tako loše tj. stoji dobro
– i sad su kratkoročne obveze povećane i Q12019 za 153M kn iz nepoznatog razloga.
– ok dugoročne su smanjenje 60M pa je tu možda neko igranje sa ročnosti, ali opet je tu razlika od 90+ M kn.

– i što je taj financijski tok od 100+ M kn za investicije u Q12019 a par strana više izvještavaju o investicijama od kvartalno uobičajenih 30tak M kn investicija.

možda je sve to gotovo benigno, ali možda i nije…

Loki

Očito nisi shvatio da su zbog promjene MRS 16 dugoročni najmovi kapitalizirani na način da su iskazani kao financijska obveza, a ne kao vanbilancna obveza. No, zbog toga je i porasla imovina jel je ta imovina prikazana kao dugotrajna.

Ukupan dug nije značajno rastao kada bi se prikazao bez primjene MRS 16. Osim za nabavku nove opreme – govorimo i dio revolvinga od strane HT-a za podmirenje obveza od H-1 koji su dospjeli tijekom prvog kvartala ove godine. Primjena MRS 16 radikalno utječe na bilancu. Za sve ostale detalje morat ćeš posjetiti skorašnju skupštinu dionicara jer takve detalje, ipak treba pitati upravu jer oni to ne iznose u ovim kvartalnim izvjescima.

@ KUKURIKU

Iliti Serislave

Ako je netko smiješam onda si to ti.

Nakon 3 godine kukurikanja kako će se ZSE dignuti sada si kupio Optimu i sada miliš da će ona otići na 5 kuna.

E pa neće.

Optima je bila dobra kupnja na 1,5 do 2 kune.

Na 3 kune stvarno nije atraktivna.

Puno je bolje kupiti ERNT, ADPL, KODT ili HT.

Prije će ADPL preći 200 kn nego Optima na 4 kune, a o dividendama da ne govorimo.

A koliko si siguran u svoju investiciju vidim po 50 postova dnevno na temi i stalno se ponavljaš.

Ma nema veze kaj netko cijelo vrijeme izlazi.

To su trejderi….

Moš si misliti. Trejderi od početka godine.

Pa nisi ni ti toliko naivan.

A najbolja je fora s dionicama u sigurnim rukama.

To se vidjelo na Agrokoru, ULJN ili Pevecu kak su dionice u sigurnim rukama i kak je to završilo.

3 kune ne bu te više vidli dok ne nađete kupca,

A to mi se čini da itekako ima vremena.

Nemam Optimu i na ovoj cijeni me ne zanima.

A tko voli kupovati po duplim cijenama neka samo izvoli.

Zez1
Smijesan si.
ZSE se upravo dize. 2g nakon sloma Agrokora. Prognoza znaci tocna.
Kupio sam Optimu, da. Digla se. Opet tocno.
Pevec sam isto kupio, puno. I to sad vrijedi duplo. Opet tocna prognoza.
Kazem da ce se jos dici. Mnogo. I prodati se za pare mnogo vece od ovih sad. I to ce biti tocno.
I to sve znas.
Zao mi je sto ne sudjelujes u rastu.
Jos uvijek imas koji mjesec da se ukrcas i prestanes kukati.

Uljanik i Todeks su za luzere. Opet tocno.

New Report

Close