Ovako na prvu, nije loše, neriješeno.
Q12019/Q12018
1. EBITDA raste sa 24m kn na 34m kn
2. EBITDA marža raste sa 19% na 28%
3. Neto dug/EBITDA pada 11 na 8
4. Rast ukupnih obveza za 86m kn, sa 587m kn na 675m kn
5. koef tek. likivdnosti pada sa 0,4 na 0,27
Veliki problem je definitivno rast kratkoročnih obveza, a što je posljedica financiranja dugotrajne imovine (ostala materijalna imovinu) sa kratkoročnim obvezama (ostale kratkoročne obveze). Zna li netko što bi ovo moglo biti?
Nemam OPTE, ali izvješće nije loše, ako bude po 2,70kn eto mene nazad unutra…
Pa nema euforije. Primijenili su izmjene u MRS 16.
Defacto nije došlo do značajnih promjena obveza i imovine u odnosu na kraj prošle godine već je primijenjen mrs16 kojim se dugoročni i kratkoročni najmovi prikazuju i knjiže bilancno drugačije. A to je malo kompliciranije za shvatiti. Ima o tome ponešto na pojedinim revizorskim stranicama…Vaš link …[/url]
Iz linka:
Dugoročnu imovinu nikako nije dobro financirati kratkoročnim izvorima. Što je ostala mat. imovina (nekretnine, postrojenja i oprema) / ostale kratkoročne obveze. Možda će znati oni koji duže prate dionicu.
Očekivala sam veće prihode temeljem većeg broja korisnika, a te su brojke u minusu.
Parica
Već si zaključio, a da se nisi uputio. Kao i Matovilka. Te obveze su narasle u 4. kvartalu prošle godine jer je HT dao kratkoročnu pozajmicu Optimi i već su se tada vidjele u bilanci. Rast u ovogodišnjem prvom kvartalu je posljedica regulatorne promjene odnosno primjene MRS16 zato je i dugotrajna imovina rasla mnogo vise od kvartalnih ulaganja u istu. Optima koristi dosta opreme na tudjem zemljištu i opcenito opreme za koju plaća najam i to je sada “drugačije” prikazano u bilanci. Ima izmjena i po novčanom toku, no to defacto nije realno povećanje (uzet kredit) nego drugačiji prikaz već postojećih obveza i imovine. U najvećoj mjeri.
To će očito biti tako i za HT kad objavi izvješće. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se to odraziti na njihove rezultate.
Naimxs,
Hvala!
Da, tek sad citam .pdf i vidim da je doslo do regulatorne promjene i primjene MRS16. Sve se poremetilo i sad je tesko radit usporedbu sa Q12018.
Kako god, nije lose za uci na 2,7 kn ako padne…
@status
To ponasanje od danas mislim da nije samo zbog izvjesca, svi se pribojavaju onoga sell on the news da ce desiti
Danas sam pratio trgovanje zadnjih 3 sata i u jednom trenutku bid je skoro bio pa nestao vidjeli su se cak nalozi od kunu i nesto sitno
Gledao sam preko hitine platforme pa jedino ako na njoj nesto nije valjalo
Razorno djwluje na psihu kad vidis da se bid povuce kao oseka ili ne daj boze nestane
Dobro si vidio. I ja sam gledao na hiti i u prvi tren pomislio da gledam maistru jer je odmah iznad a ima samo par naloga za kupnju. Ma mali dioničari se ovdje, na žalost bore s profićima i treba imati malo ladne živce jer ovo plašenje, skidanje i ostalo na kraju mora završiti.
Izvješće dobro, glavno da prihodi rastu, rashodi padaju, a EBITDA marža raste. To su dobri temelji za daljnji rast.
cca 200.000 korisnika, 30.000.000 kuna ulaganja u infrastrukturu u KVARTALU
mogli su i nista ne ulagati i samo kupiti vrhnje, pa bi rezultati bili spektakl
mislim da je sad vise nego ocito da se firma konsolidira i sprema za prodaju, jer onaj ko ovo cita i misli preuzet firmu misli si bolje da oni sad ulazu nego da ja moram poslije
ovaj ko preuzme ce kupiti vrhnje
Zapravo je vrlo dobro, kad se uzme u obzir promjene koje naimxs naveo.
Kratkorocne pozajmice? Hehe. Pa veca kamata. Lijepo cuclaju dok jos mogu.
24.7. je Q2 koje će biti po meni bomba kad se počnu obračunavati svi priljevi i profit od nedugo potpisanih ugovora u Gradu Zagrebu.
FI nije loše, ali je lošije od očekivanja. Dio ulagača će zbog toga vjerojatno danas kratiti poziciju u OPTE…