OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska OPTE (OT-OPTIMA TELEKOM d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pa sto da je zadrzala dionice do danas , zar morala je prodati odmah tada?
Sta ako joj kod optime bude isto dovoljna neka vrijednost ispod vasih fantazija?
To je li bila racionalna odluka za prodaju peveca vrijeme ce presudit

TKO VRIJEDI LETI TKO LETI VRIJEDI TKO NE LETI NE VRIJEDI

A sto će im marginalan udjel u Pevecu?

Svi institucionalni su prodali. Posao banke je kreditiranje, a ne ulaganje u vrijednosnice koje ne kotiraju. Za to postoje fondovi i specijalizirane investicijske banke.

Zapamti, kad te netko ne želi u vlasničkoj strukturi, prisiljen si prodati ako si institucionalan investitor. Drugo au maleni ulagaci, al i za njih slično vrijedi.

Da li je trebala prodati, idi pa njih pitaj. Ja ti nisam kompetentan dati odogovor. Al da su PVCM i Opte potpuno različita ulaganja iz perspektive Zabe, to ti može i netko tko je marginalan laik poput mene, dati.

Puno se tu stvari događalo (i događa) ispod stola o čemu mi možemo samo nagađati, ali ZABA je sad u vrlo specifičnoj situaciji u nastajanju, između čekića (Unicredit) i nakovnja (tužbe), manevarskog prostora za dogovore ispod stola je sve manje, a ove probleme jedino cash rješava. Sigurno im je sad žao za Pevec, ali teško da će u ovoj situaciju ponoviti takav promašaj, nemaju više taj luksuz jer je voda došla do grla. Morat će prodavati sve non core akvizicije uključujući i Optimu, po mogućnosti što skuplje, osim ako se ne dogodi neko čudo pa se Ameri i naši domaći tužioci ne povuku – a neće.

Sta ce im marginalan udjel ?
Pa mogli su recimo od tog marginalnog dijela ukeširati 60 kn dodatno od dividende to vam je dodatnih cca 2.5 mil
Taj udio bi im cak i nakon isplate te dividende vrijedio po onom elaboratu “fer” vrijednost 387 danas tj cca 60% više tj cca 6 mil vise

Slazem se i ja s Jukom. Zaba ne banka i njima je osnovni posao kreditiranje, oni u Hrvatskoj nisu investicijska banka. Bitno je da nisu u minusu i da im se vrate krediti. Zaba se ne bavi telekomunikacijama. Zato su i predali HT u na upravljanje Optimu. Ne vrijedi jednako optima zabi i HTu. Oni imaju kod optime kredite sa 4,5 % kamate. A prijasnje kredite su pretvorili u kapital. Trebalo bi vidjeti koliko su novca i po kojoj kamati posudjivali optimi. Tada bi znali sa koliko ce se zaba zadovoljiti. Ali naravno ako mogu zaraditi nece izgubiti. Dobro je sto ce biti javni medjunarodni natjecaj.

Status Quo: Roll Over Lay Down

Kažem ti idi na skupštinu Zabe ako imaš dionice pa im to nabij na nos. Na njihovom mjestu ja bih isto ucinio u situaciji kad uprava i većinski vlasnici sve čine da dionicu maknu s burze i isplate manjinske dioničare. U Zabi nemaju čarobnu kuglu da znaju sto će se dogoditi za godinu ili dvije. A kako im je to vjerojatno u knjigama dosta manje vrijedilo, o to je za njih bio sporedan udjel, oni su donijeli odluku da takav manjinski udjel na kraju i prodaju.

Nisam dionicar zabe tako da nema potrebe.
Referirao sam se na kolegu samo jer vise puta je naglasio da zaba pazi na svoju imovinu i da je nece prodavati ispod cijene

Pa vjerojatno i neće.

I onda si počeo usporedjivati neusporedivo pa sam se ja na to referirao.

E pa to ni ti ne znaš i ne možeš ni znati mozes napisati samo vjerojatno.
Nije neusporedivo ja ti iznosim činjenicu koja se dogodila u prošlosti kad je zaba posjedovala vec dionice druge firme i kako ih je u biti jeftino prodala za 10 mil da je cekala 2019 imala bi 8,5 mil kn više od dividende i kapitalnog dobitka mislite da pevecov trezor ne bi otkupio po cijeni 387?
Znaci defacto su lose procijenili

@Đuka
A ti meni dokazi da su to bile dionice bas Zagrebačke banke i da se nije radilo o skrbnickom računu odnosno zajedničkom skrbnickom računu vise drugih investitora. Ja ću ti reci da je bilo dosta fondova koji su kupovali dionice na razinama od stotinjak kuna i nekoliko mjeseci kasnije ih preprodali po 200 i vise kuna. Moguće da je iza takvog računa bio jedan lli vise takvih investitora. Al čak i da to nije tako, ponavljam, činjenica je da banka ili neki drugi institucionalni investitor nece, a ponekad i ne smije drzati nekotirani vrijendosni papir u portfelju radi načina na koji se on vrednuje i vodi. Sama činjenica da je većina institucionalnih ulagaca nakon delistiranja ili i prije rasprodala papir zorno govori o njihovim razlozima prodaje. Pa nisu slučajno ENNA i nekoliko fizičkih osoba ovladali drustvom koje vise ne podliježe zakonima o preuzimanju (nema defacto zaštite za manjinske dioničare). Možda firma i dalje sjajno posluje, ali nisu vise ispunjeni drugi bitni kriteriji koji za pojedine investitore moraju biti ispunjeni (ili koje oni moraju regulatorno ispuniti) da bi nastavili biti investitori. Zaista ne znam detalje oko Peveca, al meni tvoje poimanje i razumijevanje ove materije zorno govori da ti nisi čovjek koji se ikada profesionalno bavio ulaganjem, nego na cijelu materiju gledaš jednostrano i laički iz perspektive malog ulagaca odnosno “žabe koja sjedi na lopočevom listu” i mjeri veličinu svijeta dokle joj pogled dosegne. To jest “njezina veličina svijeta”, al to nije i stvarna veličina svijeta. Obicno žaba prozivi cijeli život misleći da je to sve od svijeta sto je ona vidjela.

Dobro, dečki, ok, što god da je bilo na Pevecu po pitanju Zabe ipak je bilo za jedan do jedan i pol red veličina manje nego ovo što se igra na Optimi. Ono su prodali vjerovatno se ni ne osvrnuvši, a ovdje to sigurno neće biti slučaj. Uzmimo cijenu nominale po kojoj su uzeli ovo u stečaju i do je cca. 300 mil kn. Uzmite koliko kredita se mora plasirati po kojoj kamati i koliko vremena treba da se to zaradi. Ovdje se radi od nezanemarivom % godišnje zarade. A da ne govorimo o tome da će vjerovatno biti više ponuđača pa bi u konačnici njihov % gubitka na operaciji Optima ipak mogao biti značajno smanjen.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

idući tjedan izlazi fi pa ćemo vidjeti ima li već efekta od širenja baze velikih korisnika

na ignore: retard "nabiduasku", plankovic, tizian, pific, barbosa....

New Report

Close