Do izlaska FI za 1Q su još oko 3 tjedna. Ima ulagača koji su već u dionici, ali je dosta i onih koji će tek početi ulaziti prije izvješća, a trejderi će ulaziti i na dan kad izađe FI. Čisto sumnjam da će cijena dionice tada biti blizu 3 kn, možda prije blizu 4 kn?
Realno tko bi sad prodavao… pred očekivano dobro izvješće , pa onda procjena vrijednosti pa onda 2 kvartal koji bi trebao biti čak i bolji od 1 kvartala(dio novijih Ugovora će biti u punom kapacitetu) pa krajnja prodaja kroz natječaj.
Svatko ima “svoje” i zna za sebe najbolje…netko je valjda i zadovoljan sa zaradom pa kapitalizira.
Ima tu i igara…
Realno tko bi sad prodavao… pred očekivano dobro izvješće , pa onda procjena vrijednosti pa onda 2 kvartal koji bi trebao biti čak i bolji od 1 kvartala(dio novijih Ugovora će biti u punom kapacitetu) pa krajnja prodaja kroz natječaj.
Svatko ima “svoje” i zna za sebe najbolje…netko je valjda i zadovoljan sa zaradom pa kapitalizira.
Ima tu i igara…
Naravno, ekipa zna da ovdje ide repriza rasta tj. da će cijena opet žestoko skočiti kroz neko vrijeme pa sad štopa na ovoj razini i skuplja koliko može. Tako je i onaj jučer skakutao na asku sa 40.000 komada dok mu nisu otkinuli 20.000 i onda se više nije pojavljivao 😉
Kolega zez1, nije da niste u pravu, ali nije ni sve tako crno-bijelo. Neki ovdje očekuju cijene od 20 Kn, neki smatraju da je realno oko 4.00 (ja), a neki niti toliko. Koliko prema vama vrijedi dionica Optime trenutno?
Kolega Rambo, a koliko vrijedi prema vašoj procjeni?
Možete li je detaljno obrazložiti i potrkrijepiti usporednim vrednovanjima?
Već jesam nekoliko puta, između 3.60 i 4.00 Kn prema zadnjim dostupnim podatcima iz FI 4Q2018. Vidjet ćemo kakvo će biti FI za 1Q, pa ću prema tome revidirati svoju procjenu. Prema istim brojevima HT npr. vrijedi cca 350.00 Kn. Ovo su jako konzervativni brojevi koji su primjenjivi na bear market u kojemu smo već par godina.
Koja je vaša procjena?
Koje bezvezno gnojenje…
Daj nam elaboriraj tu svoju procjenu, majke ti.
Ja sam se bas trudio jako pronaći firmu regionalno koja je preuzeta za manje od 7,5-8 Ebitda uključujući dug i nisam je našao. Ali sam nasao one koje su preuzete i za 5 sales-ova. Pa me bas zanima kako si ti došao 3,6-4.0 kune?
Uz Ebitda od cca. 2.85 kn po dionici (spominje se kao očekivano za 2019, 200 mil total) te cijenu od min. 7 Ebitda to onda ispada min. 20 kn.
Doista je teško zamisliti kako bi izgledao elaborat koji bi ukazivao na 3.6-4.0 kn. Čudo jedno.
ja sam neki dan prodao dobar dio oko 2,9-3 kn jer sam se nadao povoljnijem dokupu ako bude novo rušenje cijene, ali bojim se da ću na kraju (kao i mnogi drugi) morati skidati s prodaje da vratim prodane količine
Odličan komentar Kukuriku.
Ima tu puno koji navlače da ljudi prodaju dionice a oni kupe….
Činjenice su :
1.Prometi i kupnja je dobra
2. Uskoro dolazi 1 Q izv 24.4 mislim? Zasigurno puno bolje nego prijašnje….jako brzo je to…
3. Uskoro je procjena vrijednosti Optime….Kukuriku je to u kratko točno rekao…od 10 kn pa nadalje…
4. A i prodaja firme……
Zato strpljenja i pameti a ne da vas navlače
Uz Ebitda od cca. 2.85 kn po dionici (spominje se kao očekivano za 2019, 200 mil total) te cijenu od min. 7 Ebitda to onda ispada min. 20 kn.
Doista je teško zamisliti kako bi izgledao elaborat koji bi ukazivao na 3.6-4.0 kn. Čudo jedno.
početna cijena je i tako nebitna, ide međunarodni natječaj pa tko da više.
Ne radi se tu optimizmu ili pesimizmu, nego o objektivnim kriterijima mjerenja vrijednosti. Usporednim sa drugim slicnim transakcijama. Ne treba miješati politicke i gospodarske rizike sa vrijednošću. Po tome nikad nitko ne bi ništa kupio u Hrvatskoj. A još manje u Srbiji. A opet, kupuje se svašta… od nekretnina pa velikih telekom sustava. Telekom industrija je još uvijek vrlo unosna i na meti preuzimatelja iz branše, ali i onih koji kupuju da bi preprodali skuplje.
I svakako ne treba mjeriti vrijendost prema kojekakvim igricama na burzi i kladjenjem.