Ne znam, ne bih se usudio procjenjivati buduću dobit prije amortizacije. Bit će koliko bude. Al mogu reci da sam relativno dobro istražio regionalne teleoperatere i njihova vrednovanja. Kao i sve recentne akvizicije. I ako Optima završi na “pladnju”, cijena bi mogla biti vrlo atraktivna. To je sve sto cu reći na ovu temu.
Razumijem malo ojađene pojedine korisnike jer nisu očito očekivali ovako skokovit rast, al to je tako. Događa se. Nelogičnosti u vrednovanju na burzi mogu trajati dugo, al ne mogu trajati zauvijek. Treba biti strpljiv u takvim situacijama i dosta tvrdoglav.
Ne znam, ne bih se usudio procjenjivati buduću dobit prije amortizacije. Bit će koliko bude. Al mogu reci da sam relativno dobro istražio regionalne teleoperatere i njihova vrednovanja. Kao i sve recentne akvizicije. I ako Optima završi na “pladnju”, cijena bi mogla biti vrlo atraktivna. To je sve sto cu reći na ovu temu.
Razumijem malo ojađene pojedine korisnike jer nisu očito očekivali ovako skokovit rast, al to je tako. Događa se. Nelogičnosti u vrednovanju na burzi mogu trajati dugo, al ne mogu trajati zauvijek. Treba biti strpljiv u takvim situacijama i dosta tvrdoglav.
Recentno trgovanje sugerira “the word is out”.
I tu povratka nema, osim u slucaju nekog negativnog game changer-a. A za koji pak samo trgovanje sugerira da se ne ocekuje vec nesto sasvim drugo.
Sto se tice cijene, to je anyone’s guess i moze se kretati u rasponima, ali cinjenica da se radi o krupnom paketu u zemlji EU daje neku prednost u odnosu na recentna zbivanja u “regionu”.
Austrija sigurno nije “region”… Vaš link …
Al meni je “region” mnogo zanimljiviji od razvijenih tržišta jel se tamo vrti lova i multiple “da covjeka zaboli glava”, i to upravo radi nerazvijenosti financijskih tržišta i kulture ulaganja pa se onda dogadjaju situacije gdje su vrednovanja x-nešto. Na razvijenim tržištima to se vidja rijetko.
Pored toga, M&A aktivnosti su stalne. Svi se pokusavaju pozicionirati za nadolazeće godine i to ide na ruku potencijalnoj prodaji Optime.
Ne mislim ja ništa loše, samo mi je malo čudno. Top 10 ima 73 % i imalo ozbiljniji ulagac lako može ući u top 10, a prometa ima.
Tko ne želi ući u top10, taj ni ne mora ući – može npr. kupovati na druge osobe i na svakom računu držati nešto manji broj od količine koja je na 10.-om mjestu pa se to neće vidjeti bez uvida u knjigu dioničara. Također je zanimljiva 10.-a pozicija jer tamo se nalazi više računa/dioničara s istim brojem dionica koje se običnim uvidom u top10 ne može identificirati jer se svi vode na istom mjestu, s istim brojem dionica, a teoretski se taj broj može kroz vrijeme povećavati, ali će u SKDD i dalje pisati da je više računa s istim brojem dionica. Dakle, bez uvida u knjigu dioničara ne može se točno znati tko i koliko kupuje.
Ne mislim ja ništa loše, samo mi je malo čudno. Top 10 ima 73 % i imalo ozbiljniji ulagac lako može ući u top 10, a prometa ima.
Tko ne želi ući u top10, taj ni ne mora ući – može npr. kupovati na druge osobe i na svakom računu držati nešto manji broj od količine koja je na 10.-om mjestu pa se to neće vidjeti bez uvida u knjigu dioničara. Također je zanimljiva 10.-a pozicija jer tamo se nalazi više računa/dioničara s istim brojem dionica koje se običnim uvidom u top10 ne može identificirati jer se svi vode na istom mjestu, s istim brojem dionica, a teoretski se taj broj može kroz vrijeme povećavati, ali će u SKDD i dalje pisati da je više računa s istim brojem dionica. Dakle, bez uvida u knjigu dioničara ne može se točno znati tko i koliko kupuje.
[/quote]
Sve je moguće. Ovi na 10. mjestu mogu ovako biti prikazivani dok god se ne budu mogli svi prikazati u top 10. A oni nisu kupovali nakon upadanja na 10. poziciju.
Dok se ne postigne neka “fer” cijena za čekanje raspleta Opte će biti usisavač koji guta likvidnost iz drugih dionica. To se baš primjetilo ovih dana na nekim blue chip-ovima. I onda se kupnja postavi niže. Čemu više kad ide po bidu? Ovih dana vjerovatno neka stabilizacija na nekoj razini. Ostaje za vidjeti na kojoj.
malo sam pročitao unazad da se uputim i ako će opte u procijenu i prodaju te kako je u trž. poziciji, moglo bi tu biti svega ali onako konzervativno, 5kn ne bi smijelo biti problem postići
…samo moje kalkulacije, nisam u igri sa opte ali me ipak veseli zbog udjela hpb
Ima logike da HPB i ZABA, pa čak i HT sada porastu zbog OPTE, jer su među
najvećim suvlasnicima OPTE i najviše će profitirati prodajom!!!
Fantastična izvedba, optima je nadmašila sve na zse i one s rastom dobiti i s padom…
Rekao bi školski primjer algoritamskog trgovanja…. savršeno
Podsjetilo me na neke uzdanice prijašnjih godina, pa čak i kad su se lešinarski fondovi uključivali..
Nemojte zamjeriti pod dojmom sam 🙂
Tržište logike nema, ovdje se očekuje puno…
Fantastična izvedba, optima je nadmašila sve na zse i one s rastom dobiti i s padom…
Rekao bi školski primjer algoritamskog trgovanja…. savršeno
Podsjetilo me na neke uzdanice prijašnjih godina, pa čak i kad su se lešinarski fondovi uključivali..
Nemojte zamjeriti pod dojmom sam 🙂
Tržište logike nema, ovdje se očekuje puno…
Da, lijepo trgovanje.
Dnevni prometi tj. akumulacija dionica nam puno govori.
…vidim da neki kolege spominju mogućnost prodaje za tri mjeseca…da li je to na temelju nekog dokumenta ili …nisam baš pratio razvoj oko prodaje pa molim odgovor ako netko zna…znam da Ht to mora predati najkasnije do 2021?
Bojim se da će tek pravi Uskoković raditi na razinama iznad 3,50 kn. Tamo je zadnji jači otpor i zadnja šansa za Iskokoviće.
ali za trejd ova dionica je jako dobra i prati graf.