ovdje je rijetko komotna situacija pa se čovjek uopće ne zamara je li cijena dionice 30 lipa gore ili dolje jer kad započne postupak prodaje za par mjeseci cijena će svakako biti puno viša od trenutne pa je samo pitanje koliko tko će tko zaraditi obzirom na ulaznu cijenu…jasno, na burzi ništa nije 100% sigurno, ali jednostavno ne vidim dionicu na ZSE koja je trenutno sigurnije utočiše s boljom perspektivom solidne zarade u nekom kraćem/srednjem roku….
kratko i jasno
[/quote]
Sigurno utociste i komotna situacija?
@leont
S obzirom da su prodaje/preuzimanja telekoma u zadnje vrijeme išle čak po cca 1000 Eura-a po korisniku treba se za svakoga korisnika boriti.
Treba se ponašati kao da je firma naša a ne tuđa. Dosta utjecajnih ljudi koji su dioničari bi mogli dati neki doprinos koliko god to nekima zvučalo čudno.
Mislite li da osim A1 postoji netko tko će bidat za Optimu? Kolika je šansa da se Tele2 uključi? Jedini razlog zašto sam unutra je ZABA, ovim kartelovcima ništa ne vjerujem. Čestitke svima na strpljenju, ja sam već par godina unutra uz nešto malo dokupa. Taman sam sad , s ovom cijenom na nuli.
Trenutno trzisna kapitalizacija na oko 1.5 EBITDA, a preuzimanja idu na koliko ono 6x, 7x?
S tim da ce EBITDA Optime jos rasti do prodaje….
Da trenutno je tako, ali kad gledate 4 kvartal 2018 godine u odnosu na 4 kvartal 2017 godine vidite da je EBITDA u 4 kvartalu na cca 49,5 mil i to je rast EBITDA marže sa 24% na 34%.
Po toj dinamici/trendu mogla bi biti EBITDA u 2019 na čak 200.000 mil kn.što je opet jednako trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji.
Znači opet nam je tržišna kapitalizacija na oko 1 EBITD-A😂😂
Skoro za ne povjerovati ali je tako.
Optima po mojoj procjeni vrijedi barem 8 Ebitda – neto dug. Dakle, nešto vise od milijarde kuna umanjeno za cca 450 milijuna kuna. Dakle, equity vrijedi barem 550 milijuna kuna odnosno cca 8 kuna po dionici. To, zapravo i nešto vise se dobije i ako se ide računati prema broju korisnika odnosno RGU. Medjutim, ono zašto je Optima zanimljiva jest zato sto ona “vaźe” cijelo hrvatsko tržište telekom usluga, a obzirom da je to jedini preostali znacajan “neovisni” operater na trzistu. Neovisni, naravno pod uvjetom da u jednom trenutku, a to je najkasnije 2021. prestaje upravaljanje od strane HT. Obzirom da je postalo jako skupo i gotovo nemoguce osvojiti značajniji udjel, logično je da se takva “roba” prodaje se značajnom premijom. Koliko ta premija može iznositi, tesko je reci, al mene ne bi iznenadilo da bude i 50% na neku prpcijenjenu vrijednost iz recimo elaborata vrednovanja. Dakle, “štofa ima jako puno”, pitanje je koliko će biti “vještih krojača”.
@crnispot,
Slažem se s Vam da je ZABA kao vlasnik tu osigurač s obzirom da su je platili 10kn(bez obzira što su dug zamijenili po toj vrijednosti, oni računaju da su je platili 10kn) a oni ne gube. Osim Vip-a na prvom mjestu koji je u zadnjoj fazi prodaje Optime dao ponudu tu je i Tele 2 koji bi s tom akvizicijom ušao značajno u novi segment poslovanja u kojem još nisu prisutni u Hrvatskoj, tu su kao potencijalni kupci i razni telekomi iz okruženja i investicijski fondovi.
Važni su svakako:
-izvješće 1 kvartal 24.04.2019(nije ipak prevažno mada je lijepo vidjeti dobre brojke)
-neovisna procjenitelj mora napraviti procjenu vrijednosti do 01.07.2019.(očekujem svakako veću od zadnje koja je bila 7,31…ipak je bolje poslovanje)
-međunarodni javni natječaj u siječnju 2020.
Mislite li da osim A1 postoji netko tko će bidat za Optimu? Kolika je šansa da se Tele2 uključi? Jedini razlog zašto sam unutra je ZABA, ovim kartelovcima ništa ne vjerujem. Čestitke svima na strpljenju, ja sam već par godina unutra uz nešto malo dokupa. Taman sam sad , s ovom cijenom na nuli.
A tko nitko ne zna sto će Tele2, al činjenica je da samo sa mobilnom tesko da imaju dugorocnu budućnost u Hrvatskoj. Dakle, trebalo bi napraviti trećeg jakog operatera koji nudi sve vrste usluga.
Ja ne bih isključio specijalizirane ili privat investicijske fondove iz igre. Medjunarodne. Tipa KKR, Civnen ili CVC partners. Naime, poznato je da je lani KKR prodao United Group BC partberima za… Vaš link …
Eh sad, postoje tu brojne kombinacije, ali i realne prednosti, ali i prepreke. I to legislativne, regulatorne, poslovne Itd. Optima nije veliki operater, al regionalno, a pogotovo u RH nije beznačajna. Zapravo je jedini preostali alternativni operater u RH. Koliko kome to vrijedi i/ili može vrijediti, pokazat će vrijeme. Obzirom na brojne vlasničke telekom transakcije lani, u regiji, ali i šire, u Europi koja je inače izrazito fragmentirano telekom tržište, očito je da će se M&A procesi nastaviti, a možda i ubrzati. U tom smislu, ja vidim Optimu kao jedan vrlo zanimljiv i vrlo potentan “Play”.
Bitno je i da će se u ovoj godini vidjeti puna sinergija smanjenja troškova kroz konsolidacije sa H1(prije kupnje H1 je imao 68 mil EBITD-e a Optima 110 mil EBITD-e).
12-15% tržišnog udjela vrijedi puno više nego kad imaš 6-7-8% i tu će biti dobra premija na procijenjenu vrijednost.
Naravno da to špekulantima nije baš previše jasno pa prodaju na ovim cijenama.
Bitno je i da će se u ovoj godini vidjeti puna sinergija smanjenja troškova kroz konsolidacije sa H1(prije kupnje H1 je imao 68 mil EBITD-e a Optima 110 mil EBITD-e).
12-15% tržišnog udjela vrijedi puno više nego kad imaš 6-7-8% i tu će biti dobra premija na procijenjenu vrijednost.
Naravno da to špekulantima nije baš previše jasno pa prodaju na ovim cijenama.
Mnogo ljudi ne burzi ne investira visak novca s ciljem prave zarade u nekom roku vec doslovce “obrtuje” s ciljem kratkorocnog plusa za tekuce troskove.
Nije tu stvar razumijevanja ili ne vec zivotne mehanike.
Moj izračun je da će prodaja Optime ići od 5 – 8 kuna, pogotovo ako uspoređujemo sa prodajom Crnogorskog telekoma HT-u
Prodaja crnogorskog telekoma nije nikakav reper (točka usporedbe) za cijenu jer je TECG prodana iz jedne DT-ove firme drugoj. Dakle sa Magyar telekoma na HT odnosno iz lijevog u desni džep. Tu nije bilo nikakve premije već je prodano kako su se dvije firme istog vlasnika, dogovorile. (Ili im je moguće i matica naložila)