@MartinM
Prica o fond managercicima je tema sama za sebe. Kako o ovima koje si naveo, tako i o svima ostalima.
Pogledaj samo koliko su do sada mirovina sprzili. Pogledaj im strukture portfelja, prinose… Pogledaj po kojim cijenama su kupovali gradevinare. Pa onda pogledaj kako nisu vidjeli potencijal turistickih dionica. Ma, ne da mi se vise o njima.
Evo kako se to radi na primjeru Norveskog drzavnog fonda. Pogledaj njihovu strategiju ulaganja i strukturu portfelja i prinose, pa onda to usporedi s nasim fond managercicima.
Evo kako se to radi na primjeru Norveskog drzavnog fonda. Pogledaj njihovu strategiju ulaganja i strukturu portfelja i prinose, pa onda to usporedi s nasim fond managercicima.
Nesto su bolji od nasih definitivno ali kad gledas da im je prosjek 5.5%, nakon inflacije i troskova 3,6% nije da imaju vau rezultate s druge strane samo govori da 5% povrata nije malo godisnje s obzirom da ima dividendnih dionica sa 5-6% povrata i ovdje.
Nemojte mi reci da usporedujete Norveski drzavni mirovinski fond s OTP Uravnotezenim. Ta dva fonda jednostavno ne mogu ici zajedno u istu recenicu.
Lijepo ste naveli da NBIM ostvaruje 5% povrata godisnje. Ono sto ste propustili navesti je da je OTP Uravnotezeni od osnutka (za 13 godina) uspio ostvariti prinos od -2,12%. Toliko o usporedivosti ta dva fonda.
Evo i link.
http://www.otpinvest.hr/UserDocsImages/28.02.19%20-%20OTP%20URAVNOTE%C5%BDENI%20FOND.pdf
Pogledajte na stranicu 8.
@zlocesta
@Status
S obzirom koliko je velika imovina pod njihovim upravljanjem ovo su izvanredni rezultati.
Ne moze se to usporedjivat sa nasim fondovima jer je nesrazmjer u visini imovine pod upravljanjem ogroman.
U nas je krajem 2018 trz vrijed. cca 97 mlrd https://www.tportal.hr/biznis/clanak/imovina-obveznih-mirovinskih-fondova-premasila-97-milijardi-kuna-20181012
A u njih kraj 2018 8.256 mlrd kruna to bi bilo cca 6.250 mlrd kuna
Znaci nasi fondovi:
97 000 000 000
Norveski fond:
6 250 000 000 000
Da pokupe apsolutno sve blue chip dionice sta nose dividendu od bar 4% a nema ih puno gdje ostatak oplodit sa ovim povratom?
Znas i sam sta je veci kapital teze je napravit dobar povrat
@Juka
Naravno da su rezultati izvanredni.
Ali, nije poanta u visini imovine nego u strategiji ulaganja i strukturi portfelja. I to je glavni razlog zasto nisu usporedivi.
Ma sve jasno nego sam samo htio naglasit visinu imovine to su brojke koje se tesko mogu shvatit na prvu jer jednostavno ne baratamo takvom metrikom u svakodnevnom zivotu. Ono isto kad pricamo o svemiru i udaljonosti nebeskih tijela jedno od drugih 😀
NBIM je, inace, najveci ‘mirovinski’ fond na svijetu koji ulaze 65% u svjetske dionice. Nasi mirovinski fondovi ulazu preko 70% u hrvatske drzavne obveznice i to pravdaju da moraju u njih ulagati puno. Ako moraju 50% zasto onda jos dodatnih preko 20%?
Mozemo si i postaviti pitanje zasto je ukupna imovina samo 97 milijardi kuna ako znamo da su uplate zakljucno s kolovozom 2018. godine iznosile ukupno 71 milijardu kuna? Koliko su mirovinci novaca sprzili u IGH i ostalim gradevinarima, pa zatim u Agrokuru? Zasto su propustili ulaganje u turiste? I tako dalje…
@StatusQuo
Nemojte mi reci da usporedujete Norveski drzavni mirovinski fond s OTP Uravnotezenim. Ta dva fonda jednostavno ne mogu ici zajedno u istu recenicu.
Lijepo ste naveli da NBIM ostvaruje 5% povrata godisnje. Ono sto ste propustili navesti je da je OTP Uravnotezeni od osnutka (za 13 godina) uspio ostvariti prinos od -2,12%. Toliko o usporedivosti ta dva fonda.
Nisam ni usporedjiva s OTP-om samo opcenito govorim