Izvjesce 4Q pokazuje dobre smjerove, negativan je jedino smjer smanjenja korisnika i ista razina duga nego godinu dana prije.
Prosla godina pokazuje smanjene materijalnih troskova s naglaskom na vidljivo smanjenje u zadnjem kvartalu uz povecane prihode, pretpostavka je da ce se isto nastavit, prvi kvartal bi dao potvrdu tome, s druge strane na cijelogodisnjem nivou smanjen je broj zaposlenih sa 426 na 292 zamjetno smanjenje pogotovo je zamjetno jer se radi o manjem broju zaposlenih prije pripajanja H1, s tim da je najveci dio smanjen u 4q za 79 djelatnika, medjutim ako se gleda na godisnjoj bazi smanjenje troskova za place djelatnika je jednak povecanju troskova za vanjske suradnike, pretpostavka je da se takvo smanjenje radi zbog usteda iako te ustede nisu vidljive u prosloj godini unatoc smanjenju, a radi se oko 31% manjem broju radnika s vecinom odlaska u 4Q, pretpostavka je da ce narast trosak vanjskih suradnika medjutim bilo bi logicno da unatoc 30% smanjenju i povecanju troska vanjskih suradnika ostvare ustede barem 10 tak posto na tome.
Negativno je da nastavljen odljev korisnika na godisnjoj bazi koje nije mali gledajuci postotno pretpostavka je da je veci odljev rezultat pripajanja H1, iako je trend opceniti da se bez obzira na pripajanje smanjuje korisnicka baza za utjecaj pripajanja h1 na bazu potrebno je neko duze vrijeme jer ako se ne radi da je toliki odljev radi h1 radi s o ozbiljnom riziku na odrzivost EBITDA koja je potrebna ove dvije godine zbog potreba placanja dospjelih dugova, gledajuci zadnju godinu unatoc vecim placanjima dugova iz PSN drustvo je zaduzeno za isti iznos pa je dug na godisnjoj bazi nepromjenjen bilo bi ljepo da se taj dug pocme smanjivat uz odrzivo ulaganje, pretpostavka je da je prosla godina zbog povecanih ulaganja radi pripajanja i ulaganja u mrezu nevezano s pripajanjem pa je odljev bio veci na ulaganje nego sta je to inace potrebno, medjutim prosjecna kamata je narasla sa 4,49% na 4,89% zbog novog zaduzenja pa s te strane tesko je ocekivat vece ustede na rashode od kamata jer se dug nije smanjio, a kamata je nesto narasla.
Drustvo je na kraju 2018 imalo 38 mil novcanih sredstva sta je sigurno vezano zbog dospjeca oko 39 mil obveza u 1Q, gledajuci 2019 godinu za ocekivat je da EBITDA naraste procijena je da bi se mogla kretat oko 140 mil ovisi kako se ove ustede pokazu i kako se korisnicka baza bude kretala, recimo da je realno da bude 140 mil, ako gledamo da je dospjece PSN obveza od 1.1.2018 do 1.2.2019 oko 153 mil te EBITDA u tom razdoblju oko 151 mil, s obzirom na novcana sredstva na kraju razdoblja za ocekivat je da drustvo ima na raspolaganje oko 36 mil za ulaganje u tom periodu u uvetima bez dodatnog zaduzenja, ali recimo pretpostavka da je drustvu potrebno nekih 60 mil godisnjeg ulaganja sta znaci da bi uz otplatu 153 mil duga se moralo dodatno zaduzit 24 mil, ali bi to onda znacilo i smanjenje duga na godisnoj razini od 129 mil, ovo je nekakav razvoj koji bi ja volio vidit i koji mislim da ja realan i odrziv za drustvo, ova racunica ovisi jos o kretanju potrazivanja i obveza ali uzeto je u obzir da se to ne promjeni puno, zato u svemu ovome je zapravo bitna korisnicka baza da se ne promejni znacajno da EBITDA ne pocme opet padat, ali smjer je zasad pozitivan.
I opet ovdje pojedinci ne razumiju operativno kako Optima funkcionira i zašto je zbog fuzije dviju platformi nakon spajanja i migracije korisnika s jedne na drugu imala povećane troskove poslovanja. To izravno utječe na EBITDA-u. I da pad broja korisnika po pojedinim kategorijama nije značajno veći u dugom roku nego je to na nacionalnoj razini. Ono sto je zamjetno jest dosta jak rast, ali sa niske baze, 4D korisnika… sve ostalo je vise manje u skladu sa sirom slikom.
tjednima tuku po kupnji, sipaju po bidu kao iz VBR-ova…kupnje na 1,6 kn više nema
Ne znaju.
Nema vise ni prodaje, ušli su pa izašli… valjda su ko i ovdašnji “znalci” očekivali da će netko “treći” napucavati cijenu. Ne znaju oni investirati, samo kada im Dalicka slozi shemu, u BORG varijanti.
Kvragu, pa knjiga je 125 kuna, odvojite tu siću umjesto da natucate napamet.
Moram reći da mi je ovo jako neobično, prodaje se po 1.6 ko da nema sutra nakon onako dobrog FI.
Ajmo malo o brojevima:
Kapital pripisan imateljima matice = 0 Kn (ništa čudno s obzirom na preneseni gubitak iz prethodnih godina)
Ajmo dalje:
Dobit u 4Q 2018: 10.250.000 Kn (ovo imamo zbog manje amortizacije, riješen goodwill H1)
Ako ovo dignete na godišnji nivo, to je 41.000.000 Kn.
Petogodišnji povrat (najkonzervativnije moguće – realno za ZSE na žalost): 205.000.000 Kn
Na 69.500.000 dionica to vam je 2.95 Kn po dionici!!!
Da ne pričam o mogućoj premiji u trenutku prodaje.
A sad se rasprodaje po skoro 50% realne vrijednosti…
Baš me briga za knjigu dioničara, ovdje ili netko ima neku zaj… informaciju koja nije objavljena u revizorskom ili netko hitno treba lovu (ili netko štopa cijenu).
Matematika mi ovdje ne drži vodu.
Ima li netko pametniji od mene da me malo prosvijetli?!
Hvala.
@rambo
ne znam čemu se čudiš? avaks je gore objasnio i u pravu je
Dobit u 4Q 2018: 10.250.000 Kn (ovo imamo zbog manje amortizacije, riješen goodwill H1)
Ja ne znam odakle vam ta racunica da je dobit 4Q zbog manje amortizacije i zbog goodwila, amortizacija 4Q je veca nego u prva dva kvartala, isto tako Goodwill je isti na kraju godine kao na pocetku godine pa nije na niti jedan nacin utjecao na dobit 4Q, nije mi jasno kako citate izvjestaj iako je vidljivo na koji nacin je proizisla dobit.
dosta je ekipe ovdje ušlo očekujući da će zaraditi na trade-u u vrlo kratkom roku.. slažem se sa rambo_5 i tvrdnjom da i brojke i zdrav razum ukazuju na to da ovdje definitivno ima vrijednosti.. morat ćemo se još malo strpiti iako je pritisak na prodaji popriličan..
da, puno je trejdera sad unutra, previše… ulaze na 1,60-1,63 i nadaju se da će to prodati oko 1,7 kn. ne bi oni bili toliki problem da stalno ne dolaze novi deseci tisuća komada koje udaraju po kupnji i pune trejderske portfelje, čineći kasniji rast sve težim i težim
Da ako rast bude kilav, ali ako netko izvede blitzkrieg preko 2.00 Kn sa 300.000-400.000 Kn i jednostavno preskoči trejdere, onda nećemo imati taj problem jer će se probuditi dobra stara emocija: pohlepa, koja će hraniti dalji rast. To se nekad radilo na ovoj burzi u pravilu 2-3 puta mjesečno, a sad je u najboljem slučaju 2-3 puta godišnje…